Vesti
Društvo

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici

U toku je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KIliničko-bolničkom centru u organizaciji Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice.
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici
Akcija dobrovoljnog davanja krvi (Foto Radio Kontakt Plus)

Za akciju, koja se realizuje na Odeljenju transfuziologije, interesovanje građana je veliko, a primenjene su sve preventivne mere zaštite od širenja koronavirusa.

Prema rečima dr Emilije Rikalo, odziv dobrovoljnih davalaca ih je prijatno iznenadio, budući da pandemija još uvek traje.

„Za sada nam je sve u redu. Imamo dovoljno pozitivnih krvnih grupa, malo više nam nedostaju negativne. Budući da kovid-19 polako iščezava, nadamo se da će samim tim sve polako da se vrati u normalu i da će odziv biti mnogo veći“, ističe dr Rikalo.

„Pošto je taj letnji period nepokriven davaocima, planiramo da se negde za tri meseca okupimo i da organizujemo akciju“, poručio je Nikolić.

Dvadesetogodišnja Jovana Rajić iz Kosovske Mitrovice, inače volonterka Crvenog krsta, po drugi put je dobrovoljni davalac krvi.

„Kao volonterka Crvenog krsta uvek se odazivam ovakvim akcijama. Kao građanka smatram da je to jedno humano delo i želim da i na ovaj način pomognem svojim sugrađanima.“

Dragutin Vukomanović takođe iz Kosovske Mitrovice, danas je po 50. put dao krv.

„Dajem krv da bih pomogao onima kojima je potrebno.“

Pedesetosmogodišnji Višeslav Vukomanović danas je po 75. put dao krv.

„To radim da bih pomogao onim ljudima kojima je potrebna ta dragocena tečnost. Dok god budem mogao i dok budem živ, davaću krv“, poručuje naš sugrađanin.

Sekretar Crvenog krsta Kosovske Mitrovice, Saša Nikolić, ističe da njihovi volonteri svakodnevno namenski doniraju krv kada se ukaže potreba za tim. Slaže se sa dr Rikalo da je današnji odziv davalaca i više nego dobar.

„Tu su naši redovni davaoci, imamo i one koji su tu po prvi put. Iskoristio bih priliku da pozovem i one koji su razmišljali, a do sada se nisu odlučili, da dođu danas i da daju tu dragocenu tečnost.“

Ujedno je najavio još jednu akciju koja će biti organizovana u avgustu.

Akcija traje do 14 sati.

Inače, ova akcija se odvija u okviru „Nedelje Crvenog krsta“, čije je obeležavanje krenulo 7. i traje do 15. maja. Takođe, danas je Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Osim dobrovoljnog davanja krvi, mitrovički Crveni krst će u petak, 14. maja organizovati akciju „Crtanje na asfaltu“, koju tradicionalno realizuje u saradnji sa predškolskom ustanovom „Danica Jaramaz“ iz Kosovske Mitrovice.

Takođe, kroz akciju „Jedan paketić puno ljubavi“, svim bebama rođenim u nedelji Crvenog krsta, biće obezbeđeni poklon paketići.Ostale vesti

Nakon kiše, reka Gračanka crne boje
Reka Gračanka postala je crna, nakon obilnih kišnih padavina na području opštine Gračanica.
  • 19.06.2021
Maske su pale: Zaboravljamo li na koronavirus
Smanjivanjem broja obolelih od koronavirusa, vakcinisanjem i ublažavanjem mera, popušta i strah od opake bolesti. „Maske su pale“ i više nisu neophodne na otvorenom, a sve češće se na njih zaboravlja i u zatvorenom prostoru. Opustili smo se, možda i previše, pa se stiče utisak da polako zaboravljamo na pandemiiju.
  • 19.06.2021
Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedan ozbiljan falsifikat
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je danas kao "još jedan ozbiljan falsifikat" zahtev Prištine da im Srbija vrati "artefakte uzete tokom 1998. i 1999. godine".
  • 18.06.2021
Da li planirate letovanje?
Iako možda ne temperaturno, ali leto uskoro počinje a samim tim sezona godišnjih odmora. Prošlu godinu je obeležila pandemija pa su mnogi leto proveli kod kuće. Ove godine zbog bolje epidemiološke situacije i relaksiranijih mera, građani planiraju odmore i to uglavnom u komšiluku – u Crnoj Gori.
  • 18.06.2021
Otvoreni bazeni
Otvoreni bazeni zdravstveno-turističkog centra "Rajska banja" u Banjskoj od danas ponovo rade, prenosi Radio Kontakt Plus. 
  • 18.06.2021
Gračanica: Uspešno završena obuka konobara
Obuka konobara koju je Turistička organizacija Gračanice organizovala treću godinu zaredom uspešno je završena, a sertifikat profesionalnog konobara steklo je 15 mladih ljudi sa područja naše opštine.
  • 18.06.2021