Vesti
Društvo

Ajeti: Gradonačelnica ima sluha za probleme Albanaca u Gračanici

Potpredsednik Opštine Gračanica za zajednice Ljeutrim Ajeti rekao je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa” Medija centra Čaglavica da se problemi Albanaca koji žive na teritoriji opštine Gračanica, ne razlikuju mnogo u odnosu na ostale zajednice, koje žive u ovoj većinski srpskoj opštini.

Ajeti: Gradonačelnica ima sluha za probleme Albanaca u Gračanici
Detalj iz emisije (Foto Medija centar)

“Jedan od glavnih problema sa kojim se Albanci suočavaju u opštini Gračanica jeste nezaposlenost i to nije problem samo u našoj opštini nego je to problem širom Kosova. Ostali problemi su lakše rešivi, odnosno možemo ih lakše tretirati. Mislim da je opština voljna da ostale probleme poput infrastrukture ili drugih reši i to će se rešiti kroz ovaj mandat”, kazao je Ajeti.

Ajeti je istakao da ima dobru saradnju sa predstavnicima Opštine Gračanica i naveo da “gradonačelnica Ljiljana Šubarić i kompletno rukovodstvo opštine, imaju sluha za probleme i potrebe Albanaca u ovoj lokalnoj samoupravi”.

“Gradonačelnica ( Ljiljana Šubarić ) je bila u Kišnici, uoči Nove Godine. Ona je tamo donela poklone. Kada se izbliza obilaze zajednice, onda se sazna i više i bolje sa čime se suočavaju”, kazao je Ajeti.

Komentarišući odnos centralnih vlasti prema opštini Gračanica Ajeti je naveo da bi ti odnosi u budućnosti trebali biti bolji i kazao da veruje da će i premijer Kosova Aljbin Kurti uskoro posetiti Opštinu Gračanica.

“Ja sam za to da se ne gledaju etnička pripadnost ili politička uverenja. Ta relacija između opštine i ministarstava uvek treba da bude u korist građana, jer pre svega dobijaju sami građani, a i opština i to je vrlo bitno. Verujem da će se ubrzo i premijer, u predstojećim danima ili možda mesecima više interesovati o našoj opštini. On je zainteresovan i interesovao se za opštinu, jer to je opština gde žive građani i svi su građani za premijera ravnopravni”, kazao je Ajeti.

Govoreći o međuetničkim odnosima u opštini Gračanica, Ajeti je naveo da su, izuzev “nekih manjih incidenata koji su se dešavali u Kišnici”, međuetnički odnosi i saradnja na zavidnom nivou. Međutim Rajko Jovanović iz nevladine organizacije Komunikacija za razvoj društva smatra da mladi Srbi i Albanci u ovoj opštini ne poznaju dovoljno kulturu, niti probleme jedni drugih.

“Ja sam razgovarao i sa omladinom iz srpske i sa mladima iz albanske zajednice oni praktično nemaju ideju koji su problemi omladine srpske ili albanske zajednice. Mislim da su to dve različite realnosti i života na Kosovu i očigledno je da ne postoji dobra komunikacija između dve zajednice”, naveo je Jovanović.

Na nedostatak volje za saradnjom i bližim kontaktima, najviše kako je kazao Jovanović utiče “zapaljiva retorika srpskih i albanskih političara”.

“Ako imate zapaljivu retoriku iz Prištine, zapaljivu retoriku iz Srbije, a mediji vole, da se tako izrazim “krv” i onda bukvalno svađaju naord, pravi se neki konflikt u tom političkom prostoru koje se preliva na građanstvo”, rekao je Rajko Jovanović.

Nevladina organizacija Komunikacija za razvoj društva, koja ove godine obeležava 20 godina postojanja za sve ovo vreme bila je kako kaže Jovanović “rasadnik talenata”.

“Generalno ljudi koji dođu u CSD uvek naprave neku slobodno mogu da kažem i značajniju karijeru, pa smo tako “izrodili” i dosta političara i gradonačlenika i bukvalno smo i odskočna daska za neki dalji napredak”, kazao je Jovanović.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (EED). Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže – TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.Ostale vesti

Sutra pitijada u Donjoj Gušterici
U okviru "Vidovdanskih dana" u Donjoj Gušterici Turistička organizacija Gračanice (TOG) će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica sutra (26. juna) organizovati prvu pitijadu pod imenom "Кosovska pita", manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.
  • 25.06.2022
Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022