Vesti
Društvo

Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi

Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Ilustracija (Foto istock)

Zvaničnici Saveta Evrope na Kosovu su zatražili od kosovskih vlasti da sprovedu zakone na snazi kako bi se garantovalo pravo na zaštitu privatnih podataka.

Poverenica za informacije i privatnost Krenare Sogojeva Demaku je povodom Međunarodnog dana privatnosti navela da Kosovo ima funkcionalnu Agencijom za pristup informacijama i zaštitu ličnih podataka.

"Što se tiče broja slučajeva koje je Agencija do sada rešavala u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, do danas je ova agencija primila ukupno 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka, dok je broj pritužbi koje Agencija ima u odnosu na pristup javnim dokumentima mnogo veći. Ako govorimo o broj podnetih žalbi za 2022. godinu, to je 147, od kojih je 80 odsto već rešeno pravosnažnim odlukama", rekla je ona.

Šef kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frank Pauer je, pozivajući na primenu važećeg zakonodavstva, rekao da je važno zaštititi lična prava svih i ne deliti osetljive informacije.

"Svi partneri, predstavnici civilnog društva i mediji pozdravljaju činjenicu da Kosovo ima zakonodavni i ustavni okvir koji garantuje pravo na zaštitu privatnih podataka i sve kaznene i prateće mere. Stoga, kao takav, ovaj zakon treba primeniti. Takođe je važno da smo svi svesni, kako svojih prava, tako i posledica ako delimo tako osetljive informacije. Agencija ima važnu ulogu da podigne svest građana o ovom pitanju“, rekao je on.

Evropski dan zaštite ličnih podataka, poznat kao Međunarodni dan privatnosti obeležava se 28. januara. Pravo na privatnost je jedno od osnovnih ljudskih prava.

Potreba za zaštitom ličnih podataka je sve veća briga u savremenim informacionim društvima koje karakteriše brz tehnološki razvoj. Iako pojedinci treba da budu zaštićeni od neovlašćenog prikupljanja, korišćenja i prenosa njihovih podataka od strane trećih strana, to ne bi trebalo da ometa slobodan protok informacija koje su potrebne za podsticanje debate o pitanjima od opšteg interesa u demokratskim društvima.Ostale vesti

Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022