Vesti
Društvo

Advokat: Sutra o oslobađanju Ivanovića

Sudije Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice trebalo bi sutra da odlučuju o predlogu da se lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još trojici Srba ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode.
Advokat: Sutra o oslobađanju Ivanovića
Oliver Ivanović (Foto Kim)

U mitrovičkom sudu danas je saslušan 45 svedok tužilaštva u procesu koji se vodi protiv Ivanovića i još četvorice Srba a nastavak suđenja zakazan je za 10 septembar, potvrdio je agenciji Tanjug advokat Ljubomir Pantović.

On je rekao da je slušan 45 svedok tužilaštva u predmetu koji se odnosi na Ivanovića i još četvoricu optuženih i da ako se sumira to što se od svedoka čulo, uključujući i dva zaštićena svedoka, da se može reći da nikakvih dokaza u prilog krivice ni jednog od petorice optuženih nema.

“Kada ovo kažem imam u vidu pre svega zakonsku normu da krivica optuženog u krivičnom postupku mora biti dokazana izvan svake razumne sumnje, odnosno da ne sme ostati nikakva razumna dilemma za objektivnog posmatrača da li je taj čovek kriv ili ne”, rekao je Pantović.

Mi smo ovde, kazao je on, jako daleko od tog međunarodnog pravnog standarda, znači od krivice van razumne sumnje i mogu slobodno da kažem da je “tužilac ispalio pucanj u prazno”, ali nažlost ljudi su u pritvoru dosta dugo, Ivanović više od godinu i po dana.

Pantović nije mogao da precizira da li će tužilac imati još nekog svedoka, napominjući da tužilac ima dužu listu svedoka sa kojom je manevrisao izbacujući sa listen eke od njih.

“Suđenje se nastavlja 10. septembra, mi smo danas predali listu svedoka odbrane ostale kolege su takođe to učinile i mislim da će u septembru početi saslušanje svedoka odbrane,” rekao je on.

Pantović je potvrdio da će sudije sutra rešavati predlog branilaca optuženih Srba da im se ukine pritvor i da se brane sa slobode naglasivši da se ta odluka očekuje sutra.

Garancije da će Ivanović biti dostupan ovdašnjem pravosuđu u svakom trenutku, ako mu se omogući odbrana sa slobode ranije je dala Vlada Srbije, ali u Euleksu su do sada smatrali da bi on mogao da utiče na svedoke ako ga oslobode.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Najstariji od njih Ilija Vujačić jedini se brani sa slobode dok su ostala četvorica Srba u pritvoru.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša a sva petorica Srba izjasnili su se na početku suđenja da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.Ostale vesti

Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023
Vladika Teodosije u Orahovcu: Crkva je uz svoj narod

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama i tenzijom povodom celokupne situacije na Kosovu.

  • 31.05.2023
Porfirije: Srbi na Kosovu imaju pravo da na svojoj zemlji žive u miru sa drugima
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je srpski narod na Kosovu ima i potrebu i pravo da živi na svojoj zemlji u miru i međusobnom razumevanju sa drugima.
  • 30.05.2023
SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023