55 godina Katedre za ruski jezik na Filozofskom fakultetu

Na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici prigodnom svečanošću je obeleženo 55 godina rada i postojanja Katedre za ruski jezik i književnost. Svečanosti prisustvovao zamenik šefa ruske Kancelarije u Prištini Nikolaj Rudajev.

Podeli ovaj članak sa:
 • 55 godina Katedre za Ruski jezik (Foto Kontakt)

Rukovodilac Katedre za ruski jezik i književnost prof. dr Mitra Reljić istakla je da će budući rad Katedre za ruski jezik zavisiti prvenstveno od spremnosti nastavnika i saradnika da ineteres katedre stave ispred svih drugih interesa ali i spremnosti uprave fakulteta da im u tom smeru pruži punu podršku.

Jer je, naglasila je Reljić, stručnost i požrtvovanost zaposlenih na katedri, istinski kvalitet znanja a ne statistički uspeh studenata, primarna pretpostavka promocije katedre i njenog očuvanja.

Svečanosti povodom godišnjice Katedre za ruski jezik i književnost prisustvovali su pored studenata, rukovodstva i profesora ovog fakulteta i prof. Ana Pejanović, šef Katedre za ruski jezik i književnost iz Nikšića, prof. Abdulah Mušović, prof. Natalija Sarić i drugi.

Prodekan za nastavu prof. dr Mladen Virijević naveo je, podsećajući na istorijat ove katedre, da je tokom izmeštanja Filološkog fakulteta iz Prištine 1999. godine Katedra za ruski jezik ostala bez izuzetno bogate i vredne slavističke biblioteke.

“Mada se sudbina Katedre za ruski jezik činila neizvesnom u jednom periodu, ona već nekoliko godina unazad, na radost svih nas, korača sve čvršćim i sigurnijim koracima, osnažujući kadrovski potencijal i povećavajući broj upisanih studenata,”- rekao je Virijević.

Na Katedri za Ruski jezik i književnost danas na osnovnim akademskim studijama studira 54 a na master akademskim studijama 14 studenata.

Po rečima Virijevića većina njih dolazi sa prostora Kosova ali i iz drugih delova Republike Srbije.

Aktivnostima Katedre za ruski jezik od 2012. godine uspešno rukovodi prof. dr Mitra Reljić.

 

Ostale vesti

 • Šalja: Na Kosovu vlada humanitarna kriza

  Šalja: Na Kosovu vlada humanitarna kriza

  Izvršni direktor Humanitarnog dobrotvornog udruženja „Majka Tereza“ Zef Šalja rekao je u emisiji Slobodno srpski da na Kosovu decenijama vlada humanitarna kriza, da je najgore bilo devedesetih godina, ali da i danas nije puno bolje.

 • Policija od sutra oduzima neregistrovana i tehnički neispravna vozila

  Policija od sutra oduzima neregistrovana i tehnički neispravna vozila

  Kosovska policija  će od sutra u regionu Mitrovica Sever sprovoditi pojačanu kontrolu, tokom koje će oduzimati tehnički neispravna i neregistrovana vozila, a protiv lica koja budu upravljala ovakvim vozilima, preduzimaće se zakonske mere.  Iz lokalnih samouprava na severu Kosova  je saopšteno da podržavaju ovu odluku.

 • Kraj za neregistrovana vozila na severu Kosova

  Kraj za neregistrovana vozila na severu Kosova

  Kosovska policija će u regionu Mitrovica Sever od 24. septembra sprovoditi pojačanu kontrolu, tokom koje će oduzimati tehnički neispravna i neregistrovana vozila, a protiv lica koja budu upravljala ovakvim vozilima, preduzimaće se zakonske mere.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane