Browsing: Društvo

Portali pet tabloida koji, prema Savetu za štampu, imaju najviše prekršaja Kodeksa novinara Srbije – Informer, Alo, Srpski telegraf (portal Republika), Večernje novosti i Kurir – objavili su tokom 2023. godine 628 tekstova u kojima su 884 puta na meti bili kritički mediji ili novinari, pokazuje analiza Slavko Ćuruvija fondacije.

Na Kosovu je u poslednje dve godine došlo do blagog pada broja žena žrtava porodičnog nasilja. Takođe je prošle godine zabeležen i manji broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici u odnosu na 2022. godinu. Međutim, u najvećem broju slučajeva porodičnog nasilja žrtve su i dalje žene, a posebno je poslednjih godina alarmantna situacija na severu Kosovu gde je samo u prva dva meseca ove godine prijavljeno 78 slučajeva.

U Severnoj Mitrovici održana je sednica veća Saveza samostalnih sindikata Kosova i Metohije na kojoj su doneti zaključci i dopis koji će biti upućen Evropskoj konfederaciji sindikata povodom ugrožavanja osnovnih ljudskih, građanskih i radnih prava nealbanskog stanovništva Kosova, izazvano odlukom Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara.

Fond za otvoreno društvo Džordža Soroša (Open Society Foundations, OSF) je najavio da će u junu, na kraju svog redovnog mandata, s mesta predsednika organizacije odstupiti Mark Maloh-Braun, nekadašnji zamenik generalnog sekretara UN, a zameniće ga jedna od visokih zvaničnica Fonda, pravnica Binajfer Naurodži.

Građani Kosova koji mesečne dohotke primaju u dinarima od danas svoj novac mogu podići u blizini prelaza između Kosova i Srbije. Banka Poštanska štedionica postavila je tokom proteklog vikenda mobilne ekspoziture i bankomate u Rudnici nedaleko od prelaza Jarinje, ali i u Merdaru, Končulju i Brnjaku. Srbi sa severa Kosova od jutra odlaze da preuzmu novac u Rudnicu, javlja novinarka Radija Kim sa lica mesta.

Klokot, mesto koje je decenijama bilo poznato kao poljoprivredni centar, suočava se sa izazovima nakon što je prošle godine zadesila epidemija svinjske kuge. Ovo selo na Kosovu, koje je nekada imalo brojne farme svinja, sada se bori sa posledicama koje je ovaj virus ostavio na svojoj putanji.

Povodom Međunarodnog dana žena, aktivistkinja za ženska prava Milica Stojanović Kostić, u saradnji sa Pokretom “Kreni promeni” predala je danas Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici, koje funkcioniše u sistemu Republike Srbije, peticiju da se ženama omogući prisustvo člana porodice na porođaju jer, kako je kazala, “naučna istraživanja su utvrdila da je mnogo lakše i sa mnogo manje komplikacija se dolazi do porađaja kada je tu neko kome žena zaista veruje i voli”. Prikupljeno je 194.358 potpisa, a anketa je rađena onlajn.

Međunarodni dan žena, odnosno osmi mart, žene u Gračanici obeležavaju bez okupljanja na protestima ili debatama o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju. Kao i svake godine, tako i ove, organizuju se proslave po kolektivima ili uz večere sa partnerima. Na ulicama se mogu sresti danas i muškarci i žene sa cvećem u rukama. Ove godine su i policajci iz Gračanice kao i NVO Inicijativa za imovinska prava podelili ruže damama. NVO Pravo na pravo postavila je štand sa ohrabrujućim porukama za žene.

Tokom prošle godine Kosovo je promenilo svoje trgovinske partnere. Dok je Srbija zauzimala prvo mesto po vrednosti proizvoda na tržištu Kosova, tokom 2023. godine prisustvo njene robe je smanjeno za oko 50 odsto. Albanija je preuzela vođstvo, a sledi Severna Makedonija. Smanjenje uvoza iz severnog suseda diktirala je mera bezbednosti koju je Vlada donela u junu prošle godine, za finalni proizvod.