"ZSO može kad i Kosovo u UN"

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je kako stvaranje ZSO treba da se ostvari uporedo sa učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije (UN).

Podeli ovaj članak sa:
 • Enver Hodžaj (Foto RSE)

Hodžaj je za Radio "Slobodna Evropa" rekao da Kosovo ne treba da žuri da formira ZSO i ona treba da postane funkcionalna kada Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama kao punopravna članica.

"Pošto Asocijacija (ZSO) ima za cilj da unapredi položaj Srba na Kosovu, ja sam mišljenja da njeno formiranje de fakto treba da se dogodi paralelno sa učlanjenjem Kosova u UN, kada Kosovo bude dobilo pravni status i puno međunarodno priznanje", kaže Hodžaj.

Prema njegovima rečima, nije obavezno da se pitanje ZSO uključi u paket finalnog sporazuma dijaloga sa Srbijom, već treba da se vodi kao paralelan proces.

"To treba da bude deo jednog istog procesa koji izražava očekivanja koja imaju Srbi, koji žive na Kosovu, ali da ispunjava i očekivanja Kosova u celini i zapadnih partnera Kosova kao njenih saveznika", kaže Hodžaj.

Drugačije mišljenje ima bivša ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri, koja smatra da ne bi bilo dobro da se stvaranje ZSO odugovlači do postizanja finalnog rešenja za Kosovo, jer će u tom slučaju Srbija tražiti da ZSO ima izvršna ovlašćenja, koja su suprotna kosovskim zakonima i Ustavu.

Politički analitičar Imer Muškoljaj smatra da ne treba kasniti sa stvaranjem ZSO na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova i sporazuma u Briselu, ali podvlači da stvaranje Zajednice ne želi ni beogradska strana.

"Zvuči neverovatno, ali za formiranje ZSO u ovoj fazi nije zainteresovan ni Beograd. Kada to kažem, imam u vidu da oni žele više od toga, streme podeli Kosova", smatra Muškoljaj.

Vlada Kosova je saopštila da će finalni predlog Statuta ZSO i direktiva o njenom formiranju biti dostavljeni na mišljenje Ustavnom sudu Kosova, koji treba da proceni njihovu saglasnost sa Ustavom zemlje.

 

Ostale vesti

 • Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Drevna lavra udno Prokletija, Visoki Dečani u Metohiji, podignuta je u vreme procvata srpske srednjovekovne države. I danas je stecište ne samo verujućih već i vizantologa, istoričara umetnosti, freskoslikara. Sa Srbima koji žive nadomak svetinje manastir Visoki Dečani i njegovi monasi simbol su očuvanja pravoslavlja na prostoru Kosova.

 • Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Petogodišnji mandat Specijalnog suda za zločine na Kosovu, prema ustavnom amandmanu iz 2015. ističe sledeće godine, dok u Zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma Kosova i EU stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet EU to odluči, piše RSE.

 • Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarske vlasti odlučile su juče da Srbina, Ljubišu Manitaševića, rodom iz Velike Hoče, izruče Kosovu. Ministar pravosuđa Mađarske ima rok od šest meseci, koji počinje 25. novembra, da potpiše odluku o izručenju, izjavio je za Danas Nenad Manitašević, pozivajući se na informacije iz Konzulata Srbije u Budimpešti i advokata koji zastupa njegovog brata, Ljubišu Manitaševića.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane