ZSO, deset srpskih opština i "oživljavanje sporazuma"

ZSO bi trebalo, bar prema najavama političkih predstavnika Srba koji su najavili povlačenje iz kosovske vlasti, samostalno da formira deset većinski srpskih opština na Kosovu, a u skladu sa principima navedenim u Briselskom sporazumu, prenosi Tanjug.

Podeli ovaj članak sa:
  • Opština Gračanica (Foto Kim arhiva)

Ta ZSO će imati svog predsednika, njegovog zamenika, Savet, kao i Skupštinu, a činiće je predstavnici 10 opština.

To je za Tanjug rekao poslanik Srpske liste Igor Simić, koji je precizirao da je reč o sledećim opštinama: Leposavić, Zvečan, Severna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Parteš, Ranilug, Novo brdo, Gračanica, Štrpce i Klokot.

Dodao je da ZSO u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine sačinjava tih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu, u kojima živi između 110.000 i 120.000 stanovnika.

ZSO je obaveza Prištine prema Briselskom sporazumu, potpisanom 2013. godine, a čijih se prvih šest, od ukupno 15, tačaka odnosi upravo na formiranje te zajednice.

Simić odbija prigovore da je formiranje ZSO jednostran potez:

"To je, naprotiv, potez, koji je iznuđen i apsolutno u skladu sa Briselskim sporazumom, ali sa zakašnjenjem od pet godina, jer prištinske institucije nisu želele da ispune ono na šta su se obavezale i pred Beogradom, ali i pred predstavnicima Evropske unije", naglasio je Simić.

Naša namera je, dodaje, da oživimo Briselski sporazum na način na koji je i potpisan, "što znači da se Sporazum iz 2013. godine o opštim principima uspostavljanja ZSO, sa izvršnim ovlašćenjima, oživi kroz proces koji nam predstoji 20. aprila".

Prema njegovim rečima, ZSO bi trebalo da bude "krovna institucija" srpskog naroda na prostoru Kosova, koja će na najbolji način odgovoriti na potrebe građana koji tamo žive.

"Ne samo Srba, već i svih ostalih zajednica koje u tim opštinama žive", podvukao je Simić.

ZSO, precizirao je Simić, u skladu sa ovlašćenjima iz Briselskog sporazuma, staraće se o zdravstvu, prosveti, urbanom i ruralnom planiranju kao i ekonomskom razvoju tih opština.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane