Zeri: SAD ne žele promenu sporazuma o demarkaciji

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju ni jednu drugu verziju demarkacije sa Crnom Gorom osim one potpisane 2015. godine, piše prištinski dnevnik Zeri.

Podeli ovaj članak sa:
 • Delavi i Haradinaj (Foto Kim)

Reakcija ambasade SAD usledila je pošto je novi kosovski premijer Ramuš Haradinaj raspustio komisiju za demarkaciju.
Pozivajući se na zvaničnike američke ambasade u Prištini, Zeri piše da Vašington podržava sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom iz 2015. godine.

"SAD ne podržavaju ni jednu drugu verziju demarkacije sa Crnom Gorom osim one postignute i potpisane 2015. godine. Zbog toga, zvaničnici američke ambasade prate odluku premijera Ramuša Haradinaja, koji je prvog radnog dana raspustio komisiju za demarkaciju", navodi Zeri, pozivajući se na ambasadu SAD u Prištini.

Ramuš Haradinaj je, po stupanju na mesto šefa vlade, raspustio komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i postavio Špejtima Bulićija na mesto šefa budućeg tima koji će se baviti tim problemom, javljaju mediji u Prištini.

Odgovarajući na novinarsko pitanje oko ovog stava SAD, Haradinaj je novinarima u Prištini rekao da "nema komentar", kao i da "zbog nerazumevanja engleskog jezika oni (novinari) nisu razumeli" navode diplomata SAD.

Iako je demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni zahtev EU za dobijanje viznih olakšica, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova bila je žestoki protivnik dogovora koji su potpisali Hašim Tači i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić.

Raspuštanje te komisije bilo je prilično očekivano s obzirom na ozbiljan sukob koji su tokom procesa demarkacije imali Haradinaj i sada već bivši šef komisije Murat Meha. Tokom jedne od sednica te komisije, Haradinaj je bacao geografske mape po kancelariji i teško optuživao Mehu da radi protiv interesa Kosova.

Crna Gora je u nekoliko navrata poslednjih godina navodila da je, što se Podgorice tiče, posao oko demarkacije okončan te da ratifikacija sporazuma koji su potpisali Tači i Lukšić predstavlja problem Prištine.

Ostale vesti

 • Jagode Olivera Ivanovića

  Jagode Olivera Ivanovića

  Trebalo bi i ove godine saditi jagode, pokrenuti proizvodnju, praviti slatko, džem... Moramo biti praktični i prilagoditi se, menjati navike i ne čekati da nas država vidi. Daleko je ona, a njene brige su velike”, govorio je prošle godine u Osojanu, dva dana po izlasku iz zatvora, Oliver Ivanović.

 • Šestomesečni pomen:

  Šestomesečni pomen: "Nije umro Oliver, umire pravda u nama"

  „Ovo za mene nije ništa od onog što mi odgovara da bih ja pričala. Vidite i sami. Mogu da vam se samo zahvalim što ste došli, da sa nama budete danas, ovde. Nemi smo od svega ovog što nam se desilo sa Oliverom, možda još više od nekih stvari koje se dešavaju posle. Ali mi nismo ti da sudimo. Bog je taj koji će suditi“, jedine su bile glasno izgovorene reči na šestomesečnom pomenu srpskom lideru sa Kosova i Metohije, Oliveru Ivanoviću, danas u Beogradu i izgovorila ih je sestra, Nataša Ilić-Ivanović.

 • Bivši komandanti OVK u završnici dijaloga

  Bivši komandanti OVK u završnici dijaloga

  U sledećoj rundi dijaloga sa Beogradom delegaciju Prištine predvodiće kosovski predsednik Hašim Tači, a osim njega, u njoj će biti i predsednik skupštine Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i potpredsednik vlade Fatmir Ljimaj – svi iz aktuelne vladajuće koalicije. Pridružiće im se i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, preneli su prištinski mediji na albanskom.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane