Vesti
Drugi pišu

Zeri: SAD ne žele promenu sporazuma o demarkaciji

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju ni jednu drugu verziju demarkacije sa Crnom Gorom osim one potpisane 2015. godine, piše prištinski dnevnik Zeri.
Zeri: SAD ne žele promenu sporazuma o demarkaciji
Delavi i Haradinaj (Foto Kim)

Reakcija ambasade SAD usledila je pošto je novi kosovski premijer Ramuš Haradinaj raspustio komisiju za demarkaciju.
Pozivajući se na zvaničnike američke ambasade u Prištini, Zeri piše da Vašington podržava sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom iz 2015. godine.

"SAD ne podržavaju ni jednu drugu verziju demarkacije sa Crnom Gorom osim one postignute i potpisane 2015. godine. Zbog toga, zvaničnici američke ambasade prate odluku premijera Ramuša Haradinaja, koji je prvog radnog dana raspustio komisiju za demarkaciju", navodi Zeri, pozivajući se na ambasadu SAD u Prištini.

Ramuš Haradinaj je, po stupanju na mesto šefa vlade, raspustio komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i postavio Špejtima Bulićija na mesto šefa budućeg tima koji će se baviti tim problemom, javljaju mediji u Prištini.

Odgovarajući na novinarsko pitanje oko ovog stava SAD, Haradinaj je novinarima u Prištini rekao da "nema komentar", kao i da "zbog nerazumevanja engleskog jezika oni (novinari) nisu razumeli" navode diplomata SAD.

Iako je demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni zahtev EU za dobijanje viznih olakšica, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova bila je žestoki protivnik dogovora koji su potpisali Hašim Tači i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić.

Raspuštanje te komisije bilo je prilično očekivano s obzirom na ozbiljan sukob koji su tokom procesa demarkacije imali Haradinaj i sada već bivši šef komisije Murat Meha. Tokom jedne od sednica te komisije, Haradinaj je bacao geografske mape po kancelariji i teško optuživao Mehu da radi protiv interesa Kosova.

Crna Gora je u nekoliko navrata poslednjih godina navodila da je, što se Podgorice tiče, posao oko demarkacije okončan te da ratifikacija sporazuma koji su potpisali Tači i Lukšić predstavlja problem Prištine.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021