Vesti
Drugi pišu

Zeri: Protesti protiv izgradnje naselja "Sunčana dolina"

Žitelji južne Mitrovice ne isključuju mogućnost organizovanja protesta kako bi sprečili izgradnju naselja "Sunčana dolina", u opštini Zvečan, piše prištinski list "Zeri".

Zeri: Protesti protiv izgradnje naselja
Projekat Sunčana dolina (Foto Kancelarija za Kim)

Prema pisanju tog lista, građani će protestima pokušati da spreče dalju gradnju Sunčane doline jer, kako kažu, to je "jedini preostali način da se spreči kolonizacija Kosova".

Oni takode kažu da su iznenađeni da albanske političke partije nisu preduzele nikakve ozbiljne korake kako bi sprečile izgradnju ovog naselja.

Projekatom izgradnje povratničkog naselja Sunčana dolina na severu Kosova i Metohije, planirano je da se zbrine oko 1.500 srpskih povratnika.

"Most na Ibru je nula, u odnosu na ovaj kolonizatorski projekat Srbije", rekao je za "Zeri" jedan stanovnik južnog dela Kosovske Mitrovice.

Glavni ibarski most u Kosovskoj Mitrovici, koji spaja severni i južni deo grada, u prošlosti je bio poprište mnogih sukoba Srba i Albanaca, na njemu je od 1999. godine registrovano oko hiljadu incidenata.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021