Vesti
Drugi pišu

Zeri: Odluka o viznoj liberalizaciji tek na jesen

Odluka o viznoj liberalizaciji biće odložena za jesen, piše danas prištinski list Zeri.
Zeri: Odluka o viznoj liberalizaciji tek na jesen
Vlada Kosova (Foto Kim)

Takođe i odluka za Tursku je suspendovana. Izvori lista Zeri iz Brisela navode da će sledeće nedelje biti odlučivano samo za Gruziju.

Ipak, iz kosovskog Ministarstva za evropske integracije ističu da je najbitnije da je Evropska komisija odlučila da stavi Kosovo na belu šengen listu.

„Evropski parlament treba da razmatra predlog Evropske kancelarije za ukidanje viza Kosovu. Evropski parlament je postavio izvestioca za vize za Kosovo pre nego što će se ovo pitanje naći pred Savetom EU. Tako da proces vizne liberalizacije prolazi kroz završnu fazu u institucijama EU, i to je ono što je bitno. Vize će biti ukinute kada institucije EU završe ovu proceduru“, navode iz Ministarstva za evropske integracije.

Arben Gaši, član skupštinskog odbora za evropske integracije, kaže da do vizne liberalizacije može da dođe za mesec dana, ali da to može biti odloženo ukoliko nema političke volje unutar EU.

Gaši je pozvao Vladu da radi više na pridobijanju skeptičnih država, kao što su Francuska, Belgija, Austrija i neke nordijske zemlje, kako bi podržale viznu liberalizaciju.

Takođe, Time Kadrija, članica odbora iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova, veruje da je moguće da ovo pitanje sačeka jesen. Ipak, ona se nada da neće biti ponovnih odlaganja nakon jeseni kako bi građani Kosova mogli slobodno da putuju u januaru 2017. godine.Ostale vesti

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020
Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020