Vesti
Drugi pišu

Zašto se ćuti o medijskim navodima da SL preti anonimnim svedocima na suđenju za ubistvo Ivanovića?

U medijskim izveštajima sa KiM sa poslednjeg sudskog pretresa na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, prvi put se pojavila vest da je anonimni svedok odustao od svedočenja pred Prvim osnovnim sudom u Prištini zbog pretnji Srpske liste.
Zašto se ćuti o medijskim navodima da SL preti anonimnim svedocima na suđenju za ubistvo Ivanovića?
Oliver Ivanović (Foto Kim arhiva)

Srpska lista, politička ispostava SNS na KiM, koja je deo aktuelne Vlade Kosova, nije reagovala na ove tvrdnje, niti je iko na vlasti ili u opoziciji u Beogradu i Prištini javno komentarisao ove navode svedoka, piše list Danas.

Da li je razlog za opšti muk navodna zabrana sudije Valjona Kurtaja, predsednika sudskog veća u slučaju Ivanović, da se izvan suda govori o pomenutoj izjavi svedoka?

Sudiji Kurtaju na ruku ide i važeći kosovski zakon koji obavezuje na ćutanje ovlašćena lica u ovom sudskom postupku, što Specijalnom tužilaštvu Kosova treba da omogući da „tajno“ obezbedi uslove za nastavak suđenja, bez obzira što je već troje od četvoro anonimnih svedoka odbilo da svedoči, dovodeći u pitanje i treću optužnicu za Ivanovićevo ubistvo koja je uglavnom zasnovana na njihovim izjavama.

Uprkos zabranama i zakonu iz kosovskih pravosudnih izvora „procurelo“ je ne samo da Srpska lista preti svedocima, već i da je njihov status anonimnosti, kako Danas nezvanično saznaje, problematičan.

Navodno na izjavama iz predistražnog postupka su potpisi svedoka, tako da je njihov identitet poznat svim učesnicima u postupku.

– Nema informacija šta je preduzeto povodom medijskih izveštaja u kojima se navode izjave svedoka sa poslednjih pretresa da ne žele da svedoče zbog pritisaka i pretnji Srpske liste. Svedoci otvoreno kažu da ne mogu da svedoče, a dali su izjave u predistražnom postupku. Za nadležne organe je dovoljan jedan takav slučaj da preduzmu potrebnu analizu. Sud mora da da svoju ocenu takvih izjava bilo da ih prihvata kao posledicu zastrašivanja ili smatra da svedok daje sebi alibi za ono što ne želi da uradi. Ako ima više takvih slučajeva, onda sud određuje istragu – objašnjava za Danas Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića i sudija Apelacionog suda Kosova u penziji.

Nastavak suđenja najavljen je za 16. septembar, a u Srpskoj listi o slučaju Ivanović, kao i prethodne četiri i po godine, vlada „pravilo ćutanja“.

Danas je desetak dana bezuspešno pokušavao da čuje kako navodne pretnje svedocima komentarišu predsednik i potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Milan Radoičić, jer odbijaju sve telefonske pozive.

Rakić je ministar za zajednice i povratak u vladi Aljbina Kurtija, a Radoičić, koji je trenutno na kosovskoj poternici zbog „slučaja Brezovica“, optužnica Specijalnog tužilaštva Kosova dovodi u vezu sa ubistvom lidera SDP. Radoičić je početkom jula tvrdio da se vratio na sever KiM, iako ga poternica za „slučaj Brezovica“ tereti za zastrašivanje svedoka u istrazi malverzacija u bespravnoj gradnji objekata u zoni nacionalnog parka Šar-planina.

Milovan Drecun, narodni poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za KiM u više prethodnih skupštinskih saziva, izjavio je za naš list da „ne prati tok suđenja za Ivanovićevo ubistvo, jer je za to nadležna Kancelarija za KiM“.

U Kancelariji za KiM ni posle više dana Danasu nisu odgovorili da li imaju saznanja o navodnim pretnjama Srpske liste kojima su izloženi svedoci u „slučaju“ Ivanović“ i kako komentarišu izveštaje medija koji na to ukazuju.

Od ove službe Vlade Srbije nismo dobili ni odgovor na pitanja o istrazi koja se u Beogradu vodi o ubistvu Olivera Ivanovića, da li je ono tema u briselskim pregovorima sa Prištinom, koje je 2018. Beograd uslovio otkrivanjem Ivanovićevih ubica, kao i na čemu se zasniva bezuslovna podrška Kancelarije za KiM i vlasti u Beogradu Milanu Radoičiću.

– Ne mogu da komentarišem pitanja pravne i kriminalne prirode, ali na političkom nivou Zakon o oglašavanju omogućava da se utvrdi dobar trag, jer obavezuje medijske kuće koje su emitovale sporni spot o Oliveru Ivanoviću da objave ko su njegovi naručioci, finansijeri i kreatori. O tome govorim više od tri i po godine i čudi me da na tome ne insistiraju ni opozicija, a ni normalni deo vlasti kome je stalo da se utvrdi istina – kaže za Danas politički analitičar Cvijetin Milivojević.

On podseća da je uprava TV Most, u skladu sa kosovskim zakonima, saopštila da je Srpska lista naručila predizborni spot u kome je krajem 2017. Oliver Ivanović prikazan kao izdajnik. Milivojević pita da li Srpska lista, koja je kao politička organizacija registrovana na KiM, stoji i iza spota prikazanog u ostatku Srbije na TV Pink.

– Naručilac spota ne mora bude i izvršilac Ivanovićevog ubistva, ali bi mogao da ima informacije ko bi to mogao da bude. Iako je Pink TV sa nacionalnom frekvencijom, njen vlasnik i osnivač javno odbija da kaže ko stoji iza spota o Oliveru Ivanoviću, a da čak ni opozicija ne smatra važnim da podseti REM na zakonske obaveze. S druge strane, simptomatično je kako kosovsko pravosuđe na neki način direktno ili indirektno opstruiše otkrivanje nalogodavaca i egzekutora u slučaju Ivanović. Imajući u vidu da pravosuđe samoproglašene kosovske države sarađuje sa Beogradom na otkrivanju Ivanovićevih ubica, posle izjave iz TV Most može da traži imena onih koji stoje iza spota emitovanog na TV Pink – smatra Cvijetin Milivojević.

Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca iz vatrenog oružja 16. januara 2018. ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice. Suđenje za njegovo ubistvo, po trećoj, dopunjenoj optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova, počelo je 6. jula prošle godine.

Silvanu Arsović, Radeta Basaru, Dragišu Markovića i Žarka Jovanovića optužnica tereti za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa Ivanovićevim ubistvom, dok su Marko Rošić i Nedeljko Spasojević optuženi za zloupotrebu službenog položaja.

Specijalno tužilaštva Kosova tereti ih i da su od 2014. do 2018. bili deo kriminalne grupe na čelu sa Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem pri izvršenja krivičnog dela ubistva Olivera Ivanovića.Ostale vesti

RSE: Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo
Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Oni su dogovoreni u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna, podseća Radio Slobodna Evropa.
  • 14.09.2022
Disklejmerom ću te, disklejmerom ćeš me
I "disklejmer" i "Srpski blok" i "Prajd" i pripiti predsednik, polazak u školu i mreža prostitucije, sve je ovog prvog septembra bilo tu. Nije se desilo baš ništa što su provladini dnevni listovi (znači skoro svi koji postoje) najavljivali u poslednjih skoro mesec dana, ali to njih ne opterećuje preterano. Naprotiv, to je jedan uigrani proces koji, neverovatno, uvek upali. Daćemo mu radni naziv "Ne pitajte me za obijanje trafika dok gori Hilandar", odnosno, nema dovoljno velikog problema, a da novine ne mogu da izmisle neki još gori.
  • 05.09.2022
Parče neba na zemlji
Na ovom mestu se sve pomešalo: izbeglištvo, sećanja i strahovi od zaborava, ali se sačuvala nada da ništa nije izgubljeno dok god se pamte male svetinje ukopane u zemlju.
  • 30.08.2022
Izbeglice iz Avganistana zaglavljene na Kosovu
Evakuisani iz Avganistana, prema tvrdnjama SAD, trebalo je da budu samo privremeno smešteni na Kosovu. Godinu dana kasnije i dalje su tamo. Neki od njih kažu da se osećaju kao da su u zatvoru.
  • 30.08.2022
Sporazum Srbije i Kosova: Šta to u praksi znači?
Nakon deset dana diplomatske ofanzive, Srbija i Kosovo postigli su dogovor o slobodi kretanja u delu koji se tiče ličnih karata. Kada će stupiti na snagu i šta će to u praksi značiti?
  • 29.08.2022
Vranje – déjà vu
Već viđeno, da nastavim u duhu filmskih referenci, tako bih mogao da okarakterišem sve ono što mi se događa od trenutka kada sam 15. juna kročio u Vranje.
  • 25.08.2022