Vesti
Drugi pišu

Zašto se ćuti o medijskim navodima da SL preti anonimnim svedocima na suđenju za ubistvo Ivanovića?

U medijskim izveštajima sa KiM sa poslednjeg sudskog pretresa na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, prvi put se pojavila vest da je anonimni svedok odustao od svedočenja pred Prvim osnovnim sudom u Prištini zbog pretnji Srpske liste.
Zašto se ćuti o medijskim navodima da SL preti anonimnim svedocima na suđenju za ubistvo Ivanovića?
Oliver Ivanović (Foto Kim arhiva)

Srpska lista, politička ispostava SNS na KiM, koja je deo aktuelne Vlade Kosova, nije reagovala na ove tvrdnje, niti je iko na vlasti ili u opoziciji u Beogradu i Prištini javno komentarisao ove navode svedoka, piše list Danas.

Da li je razlog za opšti muk navodna zabrana sudije Valjona Kurtaja, predsednika sudskog veća u slučaju Ivanović, da se izvan suda govori o pomenutoj izjavi svedoka?

Sudiji Kurtaju na ruku ide i važeći kosovski zakon koji obavezuje na ćutanje ovlašćena lica u ovom sudskom postupku, što Specijalnom tužilaštvu Kosova treba da omogući da „tajno“ obezbedi uslove za nastavak suđenja, bez obzira što je već troje od četvoro anonimnih svedoka odbilo da svedoči, dovodeći u pitanje i treću optužnicu za Ivanovićevo ubistvo koja je uglavnom zasnovana na njihovim izjavama.

Uprkos zabranama i zakonu iz kosovskih pravosudnih izvora „procurelo“ je ne samo da Srpska lista preti svedocima, već i da je njihov status anonimnosti, kako Danas nezvanično saznaje, problematičan.

Navodno na izjavama iz predistražnog postupka su potpisi svedoka, tako da je njihov identitet poznat svim učesnicima u postupku.

– Nema informacija šta je preduzeto povodom medijskih izveštaja u kojima se navode izjave svedoka sa poslednjih pretresa da ne žele da svedoče zbog pritisaka i pretnji Srpske liste. Svedoci otvoreno kažu da ne mogu da svedoče, a dali su izjave u predistražnom postupku. Za nadležne organe je dovoljan jedan takav slučaj da preduzmu potrebnu analizu. Sud mora da da svoju ocenu takvih izjava bilo da ih prihvata kao posledicu zastrašivanja ili smatra da svedok daje sebi alibi za ono što ne želi da uradi. Ako ima više takvih slučajeva, onda sud određuje istragu – objašnjava za Danas Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića i sudija Apelacionog suda Kosova u penziji.

Nastavak suđenja najavljen je za 16. septembar, a u Srpskoj listi o slučaju Ivanović, kao i prethodne četiri i po godine, vlada „pravilo ćutanja“.

Danas je desetak dana bezuspešno pokušavao da čuje kako navodne pretnje svedocima komentarišu predsednik i potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Milan Radoičić, jer odbijaju sve telefonske pozive.

Rakić je ministar za zajednice i povratak u vladi Aljbina Kurtija, a Radoičić, koji je trenutno na kosovskoj poternici zbog „slučaja Brezovica“, optužnica Specijalnog tužilaštva Kosova dovodi u vezu sa ubistvom lidera SDP. Radoičić je početkom jula tvrdio da se vratio na sever KiM, iako ga poternica za „slučaj Brezovica“ tereti za zastrašivanje svedoka u istrazi malverzacija u bespravnoj gradnji objekata u zoni nacionalnog parka Šar-planina.

Milovan Drecun, narodni poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za KiM u više prethodnih skupštinskih saziva, izjavio je za naš list da „ne prati tok suđenja za Ivanovićevo ubistvo, jer je za to nadležna Kancelarija za KiM“.

U Kancelariji za KiM ni posle više dana Danasu nisu odgovorili da li imaju saznanja o navodnim pretnjama Srpske liste kojima su izloženi svedoci u „slučaju“ Ivanović“ i kako komentarišu izveštaje medija koji na to ukazuju.

Od ove službe Vlade Srbije nismo dobili ni odgovor na pitanja o istrazi koja se u Beogradu vodi o ubistvu Olivera Ivanovića, da li je ono tema u briselskim pregovorima sa Prištinom, koje je 2018. Beograd uslovio otkrivanjem Ivanovićevih ubica, kao i na čemu se zasniva bezuslovna podrška Kancelarije za KiM i vlasti u Beogradu Milanu Radoičiću.

– Ne mogu da komentarišem pitanja pravne i kriminalne prirode, ali na političkom nivou Zakon o oglašavanju omogućava da se utvrdi dobar trag, jer obavezuje medijske kuće koje su emitovale sporni spot o Oliveru Ivanoviću da objave ko su njegovi naručioci, finansijeri i kreatori. O tome govorim više od tri i po godine i čudi me da na tome ne insistiraju ni opozicija, a ni normalni deo vlasti kome je stalo da se utvrdi istina – kaže za Danas politički analitičar Cvijetin Milivojević.

On podseća da je uprava TV Most, u skladu sa kosovskim zakonima, saopštila da je Srpska lista naručila predizborni spot u kome je krajem 2017. Oliver Ivanović prikazan kao izdajnik. Milivojević pita da li Srpska lista, koja je kao politička organizacija registrovana na KiM, stoji i iza spota prikazanog u ostatku Srbije na TV Pink.

– Naručilac spota ne mora bude i izvršilac Ivanovićevog ubistva, ali bi mogao da ima informacije ko bi to mogao da bude. Iako je Pink TV sa nacionalnom frekvencijom, njen vlasnik i osnivač javno odbija da kaže ko stoji iza spota o Oliveru Ivanoviću, a da čak ni opozicija ne smatra važnim da podseti REM na zakonske obaveze. S druge strane, simptomatično je kako kosovsko pravosuđe na neki način direktno ili indirektno opstruiše otkrivanje nalogodavaca i egzekutora u slučaju Ivanović. Imajući u vidu da pravosuđe samoproglašene kosovske države sarađuje sa Beogradom na otkrivanju Ivanovićevih ubica, posle izjave iz TV Most može da traži imena onih koji stoje iza spota emitovanog na TV Pink – smatra Cvijetin Milivojević.

Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca iz vatrenog oružja 16. januara 2018. ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice. Suđenje za njegovo ubistvo, po trećoj, dopunjenoj optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova, počelo je 6. jula prošle godine.

Silvanu Arsović, Radeta Basaru, Dragišu Markovića i Žarka Jovanovića optužnica tereti za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa Ivanovićevim ubistvom, dok su Marko Rošić i Nedeljko Spasojević optuženi za zloupotrebu službenog položaja.

Specijalno tužilaštva Kosova tereti ih i da su od 2014. do 2018. bili deo kriminalne grupe na čelu sa Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem pri izvršenja krivičnog dela ubistva Olivera Ivanovića.Ostale vesti

Bermudski trougao (NE)odgovornosti: Kome treba ZSO?
Blisko mi je uverenje da ni Beograd ni Priština ne žele punu snagu i nezavisnost kosovskih Srba, što se promoviše budućom ZSO. Da je jačanje srpske zajednice i njen ostanak na Kosovu bila istinska namera, mnogi problemi sa kojima se suočava bi tokom procesa dijaloga i poslednjih deset godina bili rešeni. Umesto toga čekamo "spasonosno" rešenje (ZSO), a odlazak Srba sa Kosova je sve vidljiviji.
  • 06.02.2023
Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022