Vesti
Drugi pišu

“Zapad smatra da nije vreme za Vojsku Kosova”

Najmoćnije zemlje Zapada smatraju da nije vreme za formiranje vojske Kosova i da Priština to ne treba da radi bez dogovora sa Beogradom, prenosi današnji "Blic".
“Zapad smatra da nije vreme za Vojsku Kosova”
Bezbednosne snage Kosova (Foto Vlada Kosova)

Ovo za list kažu visoki diplomatski predstavnici zapadnih zemalja u Prištini, koje podržavaju postojeće Bezbednosne snage Kosova, ali ne i da se BSK u skorijoj budućnosti pretvori u "oružane snage Kosova".

"Tačno je da će Kosovo u nekom trenutku u budućnosti dobiti svoje oružane snage, ali to neće biti uskoro. Pre svega, ova tema mora biti deo procesa normalizacije odnosa s Beogradom. Jednostrane odluke Prištine nećemo odobriti", kažu za list visoke zapadne diplomate sa Kosova.

Takođe, kako ističu, ključno je da Priština za buduću vojsku dobije široku saglasnost među Srbima sa Kosova, preneo je "Blic".

Sagovornik lista kaže da su kosovski premijer Isa Mustafa i šef diplomatije Hašim Tači lansirali priču o formiranju vojske kako bi skrenuli pažnju javnosti sa mnogo nezgodnijih tema.

"Briselski sporazumi sa Beogradom, formiranje ZSO i pogotovo specijalni sud za zločine OVK, napravili su pravu buru u radikalnim krugovima na Kosovu, a Mustafa i Tači su postali meta optužbi za izdaju i slično. Najave da će uskoro napraviti vojsku, služe da se skrene pažnja sa kompromisa koje prave sa Srbijom i EU", objasnio je sagovornik beogradskog lista.Ostale vesti

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020
Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020