Vesti
Drugi pišu

Zakletva ili gubitak mandata?

Gradonačelnici i odbornici iz redova srpske zajednice izgubiće mandate ukoliko ne polože zakletvu nakon verifikovanja rezultata lokalnih izbora.

"Zvanična Priština je izrazila odlučan stav da će oduzeti mandate svakome ko ne bude položio zakletvu kako je to predviđeno kosovskim zakonima", piše Koha ditore.

To posebno važi za gradonačelnike i odbornike iz Građanske incijative Srpska, iz koje su pojedinci izjavili da su protiv države Kosovo.

Generelani sekretar Ministrastva lokalne samouprave Kosova, Besnik Osmani je rekao da će onaj ko ne bude položio zakletvu izgubiti mandat. Prema njemu za sve izabrane gradonačelnike i odbornike na Kosovu će važiti ista pravila.

Inače tekst zakletve za odbornike je:

"Zaklinjem se (ili svečano izjavljujem) da ću pošteno, sa poverenjem , nepristrasno i svesno i prema zakonu izvršavati svoje zadatke i ostvarivati svoja ovlašćenja kao odbornik Skupštine opštine _________ kako bi se obezbedili uslovi za miran život svih".

U zakletvi za gradonačelnika se menja samo deo gde se govori o odborniku i kaže se " kao gradonačelnik" , ostali deo teksta zakletve ostaje isti.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021