Vesti
Drugi pišu

Žak Ogar: Srbi napušteni, ubistvo može da oživi mržnju

Bivši komadant specijalne francuske jedinice u sastavu Kfora, pukovnik Žak Ogar rekao je da bi ubistvo Olivera Ivanovića moglo da ima posledice po ceo region.
Žak Ogar: Srbi napušteni, ubistvo može da oživi mržnju
Žak Ogar (Foto Vesti online)

Govoreći za krajnje desničarski portal Breiz info, Ogar je rekao da je ubijen "poštovan i važan lider kosovskih Srba", što bi moglo da izazove nestabilnost i na Kosovu "pod vlašću albanskih secesionističkih vlasti", ali i šire.

"Balkan je nestabilna regija gde zločin ove prirode, uzimajući u obzir posejano seme brojnih tenzija, može da ponovo oživi mržnju i izazove sukobe", rekao je Ogar.

Govoreći o Srbiji, bivši francuski odlikovani oficir, koji se od odlaska u penziju pojavljuje uglavnom na marginama francuske medijske scene, kaže da je situacija u zemlji "teška".

"Zemlju je upropastio raspad Jugoslavije od 1991. do 1999. godine, ekonomski standard je nizak, ekonomija mora da se potpuno obnavlja. Zemlju od početka ratova sistemski demonizuju na Zapadu SAD, Nemačka, Britanija, NATO, a i Francuska se nažalost pridružila, zaboravljajući staro prijateljstvo sa Srbijom, koje je učvršćeno u borbi protiv zajedničkog neprijatelja od 1914. do 1918. godine", rekao je Ogar.

Ogar je istakao čvrstu "prirodnu vezu slovenskih i pravoslavnih zemalja" Srbije i Rusije, navodeći da na drugoj strani postoje "konstantni napori EU i NATO da privuku Srbiju u svoj tabor".

"Nije preterivanje kada se kaže da je Srbija rastrzana između iluzija EU i NATO i svojih korena, istorije i kulture. U tom smislu, pitanje Kosova je centralno i od krucijalne važnosti", rekao je Ogar.

Kako je naveo, Kosovo je "otkinuto" bombardovanjem NATO 1999. godine, uprkos Rezoluciji 1244, a "pokrajinu sada naseljava većinski albansko stanovništvo zbog demografskih faktora i etničkog čišćenja srpskog stanovništva počev od 1999. godine".

"Manjinsko stanovništvo na Kosovu je ugroženo, ’vlasti’ tzv. ’Republike Kosovo’ sprovode politiku zastrašivanja, proterivanja, ubistava, kidnapovanja, ucena i u tom kontekstu Srbi na Kosovu se osećaju napuštenim", rekao je Ogar.

Takođe, on je naveo da "jačanje Rusije pod vlašću Putina i Medvedeva može da pomogne Srbiji i uspostavljanju srpskog suvereniteta na Kosovu uz poštovanje Rezolucije 1244".

Breiz info je portal krajnje desnice u Francuskoj, analitičari navode da za njega pišu ljudi sa "rasističkim, ekstremnim i militantnim stavovima", a ime je "pozajmljeno" od lista koji su karakterisali potpuno drugačiji politički nazori.

U publikaciji Šarlija Grala navodi se da je u pitanju "prevara ekstremne desnice", kao i da je originalni list bio progresivan, da je cenio demokratske vrednosti solidarnosti i tolerancije.

Ogar je bio na Kosovu od 1999. godine, kao šef francuskih specijalaca, a poznat je po prosrpskim stavovima i knjizi "Evropa je skončala u Prištini", koja govori o "tajnom ratu" na Kosovu i ukojoj se osuđuje politika Zapada prema sukobu na KiM.

Odlikovan je Ordenom Svetog Save zbog pomoći pravoslavnim manastirima na Kosovu, a penzionisao se 2000. godine.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021