Vesti
Drugi pišu

Za i protiv obnavljanja hrama Hrista Spasa

Srbi na Kosovu smataju da je vreme da se dovrši pravoslavna crkva Hrista Spasitelja u Prištini, naročito nakon što je ispitivanjem terena utvrđeno da se na tom mestu ne nalazi masovna grobnica niti da crkva predstavlja mesto zločina.
Za i protiv obnavljanja hrama Hrista Spasa
Hram Hrista Spasa u Prištini (Foto arhiva Kim)

"Mi ćemo sigurno u narednom periodu razgovarati da se za početak postavi građevinska ograda i da na taj način malo više obezbedimo taj objekat, a da u kasnijim fazama krenemo u izgradnju hrama", rekao je potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović za radio Kontakt plus.

Za nesmetan dovršetak gradnje hrama potrebne su bezbednosne garancije nadležnih institucija,  između ostalog i većinske albanske zajednice. Iskustvo iz 2004. godine je takvo da je jedina pravoslavna crkva u Prištini, Sveti Nikola bila spaljena.

I dok predstavnici Srba smatraju da više nema argumenta da se odugovlači sa dovršetkom pravoslavnog hrama, albanski predstavnici u institucijama kažu da je dovršetak gradnje hrama Hrista Spasitelja političko pitanje, a predstavnici civilnog društva imaju svoje viđenje budućnosti crkve.

"Moja ideja je bila da se promeni namena crkve, da ona bude muzej civilnih žrtava rata, ili ratova, bez razlike kada je u pitanju nacionalnost, jer svi ratovi donose žrtve", kaže pravnik Azem Vlasi.

Vlasi navodi da Albanci na crkvu gledaju kao na zajednički poduhvat Miloševićeve vlasti i Srpske pravoslavne crkve, koji su koordinirano, kako je ocenio, vodili antialbansku politiku. Dodaje da zemljište na kojem je crkva, pripada Univerizitetu.

Srbi tvrde drugačije.

"Katastarske knjige su to pokazale da je to lokacija koja pripada hramu Hrista Spasa i da je to zemljište koje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je Veljko Odalović iz Komisije za nestale.

Podaci o svojini zemljišta oko crkve su, kaže Odalović, aktuelizovani kada se nedavno tragalo zbog sumnje o masovnoj grobnici oko hrama.

Predstavnici Srba ističu ko treba najpre da podrži dovršetak hrama.

"Svakako da je to lokalna samouprava, važno je i ministarstvo prostornog planiranja, koje to takođe treba da podrži. I cela vlada sa premijerom i zamenikom premijera, a svakako i kada bi se gospodin Tači oglasio to ne bi bilo loše", smatra Branimir Stojanović.

Objekat pravoslavnog hrama u Prištini bio je od sukoba na ovamo stecište beskućnika, a ulazi u hram su trenutno zatvoreni metalnim šipkama.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021