Vesti
Drugi pišu

Vulin: Uskoro formiranje opština Zubin Potok i Leposavić

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin najavio je da će u najskorijem roku biti konstituisane skupštine opština Zubin Potok i Leposavić, čije je formiranje odloženo.
Vulin: Uskoro formiranje opština Zubin Potok i Leposavić
Aleksandar Vulin (Foto nspm.rs)

"U petak je trebalo da bude konstituisano nekoliko opština koje će pripadati Zajednici srpskih opština. To nije urađeno i pristali smo da se konstituisanje opština pomeri zato što je to od nas tražila Evropska unija", rekao je Vulin.

Vulin je objasnio da su predstavnici EU "zamolili da se zbog određenih proceduralnih nedostataka, odnosno više nesporazuma, nego proceduralnih nedostataka, odloži konstituisanje opština Zubin Potok i Leposavić".

Prema njegovim rečima, konstituisanje će biti obavljeno u najskorijem roku i u skladu sa pravilima o statusnoj neutralnosti. Vulin je ocenio da će svaki dan biti neka nova prepreka kako bi se Zajednica srpskih opština što teže formirala.

"Mi to znamo i spremni smo na to. Zajednica će biti formirana, lokalne vlasti će biti formirane, Srbi su preuzeli sudbinu u svoje ruke i tu sudbinu im više niko ne može oteti", rekao je Vulin i pozvao Srbe u Pokrajini da, kao i uvek, budu mirni, dostojanstveni i uz svoje gradonačelnike koje su izabrali.Ostale vesti

RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021