Vesti
Drugi pišu

Vučić: ROSU jedinica nije smela na sever

Pripadnici ROSU su u subotu išli na sever bez dozvole lokalnog srpskog stanovništva, kako je dogovoreno u Briselu, kazao je premijer Aleksandar Vučić.
Vučić: ROSU jedinica nije smela na sever
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

“Naše službe nas obaveštavaju o svemu, ja sam oko 15.30 obavešten o tome, da dolaze specijalci, albanska jedinica iz Lužana u čisto srpsku sredinu, u Donjem Jarinju, da zauzimaju stanicu, na kojoj treba da zaustave taj voz“, ispričao je Vučić.

Vučić je kazao da je ROSU jedinica iz okoline Prištine krenula do zuba naoružana.

"Protiv koga, zašto, neko je nešto ugrozio srpskim freskama i ikonama", pita on.

Vučić je rekao da je deo briselskih pregovora bio i to da ROSU ne može na sever bez dozvole lokalnog srpskog stanovništva i NATO: "Ne znam da li su imali dozvolu NATO, ali dozvolu Srba nisu".

Suština je u tome da je neko tražio dovoljan razlog da započne sukobe na severu Kosova i za to imam dokaze, ali smo, zahvaljujući našoj mudrosti, uspeli da te sukobe izbegnemo i sačuvamo mir po svaku cenu, rekao je Vučić.

Kaže da nije ni znao kako je izgledao voz i dodaje da je video tek kad ga je Marko Đurić prikazivao na televiziji. "Iznenadio sam se i ne vidim da je to neki greh..."

Ja sam kriv "velikosrbima" što sam zaustavio voz, a ja mislim da sam sačuvao mir, rekao je.

Naveo je da je iznenađen reakcijom EU, koja je rekla da je to stvar Srbije i Kosova. Dodao je da je zatim čuo da se na konferenciji Isa Mustafa zahvaljivao SAD i međunarodnoj zajednici na podršci, i da nije čuo da je to neko demantovao.

Jelena Milić je, gostujući u istoj emisiji, rekla da sloboda kretanja nije anarhija.

“Mislim da je želja za provokacijom postojala u Beogradu“, kaže ona. Pitala je da li je bilo pokušaja da se najavi jedna nova linija i pita Priština, i da ukoliko do toga nije došlo, da je to onda opasno.

"Zamerate što je voz krenuo 14... Valjda zato što se Marku Đuriću svidelo da ide na Srpsku novu godinu, ne znam", odgovorio je premijer.

Premijer je kazao da je ZSO jedini deo Briselskog sporazuma u kom se ni na za jotu nismo pomerili.

Nemamo pravo da slučaj Haradinaj predamo bilo kojem drugom sudu i nećemo od toga odustati, jer je Srbija država, a ako nećemo da gonimo ratne zločine, onda država ne postoji, rekao je Vučić.

Haradinaja mora da goni Srbija, jer je na njenoj teritiriji počinio zločine i ne postoji niko drugi ko bi imao više prava da mu sudi, kakao je Vučić.Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022