Vesti
Drugi pišu

Vrlo brzo moguće prve optužnice

Evropska unija ispuniće obaveze koje joj predstoje do početka 2016. godine kako bi Specijalni sud postao funkcionalan, piše Koha ditore.
Vrlo brzo moguće prve optužnice
OVK (Foto Dojče vele)

"Pošto je Skupština Kosova usvojila sve potrebne ustavne i zakonske izmene Brisel ima za cilj da sve što se od njega traži kompletira do početka 2016 godine", piše dnevnik.

Prema pisanju lista, najavljeno je da bi odmah mogle biti podignute prve optužnice od ekipe kojom rukovodi glavni tužilac posebne radne grupe EU - SITF Dejvid Švendiman.

U kancelariji EU u Prištini je za dnevnik rečeno da je prvo što treba uraditi je zaključenje sproazuma sa državom gde će biti spoljno sedište suda, uključujuči objekte i lokaciju.

Posle toga će uslediti izbor sudija i pratećeg osoblja za Specijalna veća i Kancelariju specijalnog tužioca, kaže se u odgovoru kancelarije EU u Prištini.

Inače, Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu koji je u ponedeljak usvojen, predviđa da će Veće raditi u skladu sa Ustavom Kosova, drugim odredbama zakona na Kosovu, međunarodnim običajnim pravom, koje ima primat nad domaćim zakonima, međunarodnim pravom u oblasti ljudskih prava, uključujući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

U delokrug ovog Zakona, a prema međunarodnom pravu, podpadaju zločini protiv čovečnosti koji obuhvataju: ubistvo, istrebljenje, porobljavanje, deportaciju, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo, prisilnu prostituciju i svaki drugi oblik seksualnog nasilja, progon na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili verskoj osnovi, prisilni nestanak lica i druge nehumane postupke.

Specijalizovana veća imaju nadležnost nad krivičnim delima koja su izvršena od 1. januara 1998. godine do 31. decembra 2000. godine.

U okviru svoje nadležnosti, Specijalizovana veća imaju primat nad svakim drugim sudom na Kosovu. Na osnovu zakona, nikome se neće suditi pred Specijalizovanim većima za dela za koja mu je suđeno pred nekim sudom na Kosovu ili pred Međunarodnim sudom za krivično gonjenje lica na teritoriji bivše Jugoslavije. Takođe, nikome se neće suditi pred drugim sudom na Kosovu za dela za koja mu je već suđeno pred Specijalizovanim većima.

Za istragu i krivično gonjenje lica odgovoran je Specijalizovani tužilac kome, po potrebi, pomažu kosovske vlasti, pravna i fizička lica, kao i države i pravna lica koja prihvate da sarađuju i pomognu. Tužilaštvo postupa nezavisno od Specijalizovanih veća i ostalih organa gonjenja na Kosovu. Tužilac, ili uopšte ovo tužilaštvu neće tražiti niti primati instrukcije ni od vlade niti drugog izvora.

Specijalizovani tužilac ima mandat od četiri godine i može biti ponovo izabran.

Najstrožija kazna koju Specijalizovano veće može izreći osuđenom licu je doživotna zatvorska kazna. Zatvorska kazna se izdržava u državi koju odredi predsednik Specijalizovanih veća iz niza država koje izraze spremnost da prihvate osuđena lica.Ostale vesti

Mediji: Lajčak u slovačkoj Vladi, odlazi s mesta izaslanika za dijalog Beograda i Prištine?
Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio Slovački zavod za statistiku, populistička partija SMER političara Roberta Fica, bliskog saveznika specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, osvojila je 22,9 odsto glasova tako da se očekuje da će upravo Fico biti novi premijer Slovačke, a da će Lajčaku biti ponuđeno da bude član slovačke Vlade, prenosi Reporteri.
  • 02.10.2023
Državni vrh Srbije danima objašnjava Banjsku, a malo šta otkriva

Šta se tačno dogodilo u Banjskoj i da li je zvanični Beograd imao informacije šta se sprema? Zvaničnici uveravaju da nisu ništa znali, a predsednik sa društvenih mreža najavljuje nove detalje "već za 24 sata". Pitanje je međutim, ako domaća javnost prihvati izostanak objašnjenja, hoće li isto biti slučaj i sa međunarodnom javnosti?

  • 01.10.2023
Nemačka štampa: Kurti traži sankcije za Srbiju
Štampa u Nemačkoj se i dalje se bavi krvavim sukobom na Kosovu i njegovim posledicama. Prenosi se da premijer Kosova traži da se Srbiji uvedu sankcije, ali i postavlja pitanje “šta EU može i mora da uradi na Zapadnom Balkanu”?
  • 29.09.2023
(Dez)informisanje o sukobu na severu Kosova
Gledaoci Radio televizije Srbije (RTS) i nacionalnih frekvencija u Srbiji ostali su u nedelju uskraćeni za informacije o sukobima na severu Kosova, u kojima su stradala trojica Srba i albanski policajac. Medijska magla i upadljiva tišina obeležile su 24. septembar u Srbiji, kada su građani do uveče čekali obraćanje predsednika Aleksandra Vučića, kako bi od njega čuli šta se zapravo dogodilo u selu Banjska, u opštini Zvečan.
  • 28.09.2023
Demostat o eskalaciji tenzija u Banjskoj: Ceo slučaj obavijen dubokim velom tajne

Poznavaoci prilika na Kosovu različito za Demostat tumače eskalaciju tenzija koja se desila u Banjskoj prošlog vikenda, ali zajednička nit koja se provlači u njihovim ocenama jeste konstatacija da je ceo ovaj slučaj sa tragičnim posledicama (blokada mosta, napad grupe Srba na kosovsku policiju, ubistvo kosovskog policajca i trojice Srba, hapšenja, ranjavanja, upad naoružanih ljudi u portu manastira Banjska) obavijen dubokim velom tajne.

  • 28.09.2023
Štampa na nemačkom: Na Kosovu je baš opasno
Listovi na nemačkom jeziku odreda prenose vesti o krvavom okršaju naoružanih lica i Kosovske policije. Ocenjuje se da je ovo vrhunac napetosti poslednjih meseci i najžešći sukob poslednjih godina.
  • 25.09.2023