Vesti
Drugi pišu

Vorgučić o kadriranju na KiM: Dovode ljude koji sa strukom nemaju veze, partija hoće da im se oduži

Vlada Srbije je tokom ove godine donosila više kadrovskih rešenja koja se tiču Kosova i Metohije. Reč je o imenovanjima članova i predsednika upravnih i nadzornih odbora srpskih institucija na Kosovu, čak i onih čiji rad od 1999. nije vidljiv za javnost. Više ovih ustanova je tokom godine dobijalo prefiks „privremeni“ ili „u osnivanju“, a najveći broj se ticao imenovanja u „privremenim organima“, pri čemu je primenjeno rotiranje istih imena iz opštine u opštinu, uključujući i one opštine u kojima skoro pa i da nema srpskog stanovništva.
Vorgučić o kadriranju na KiM: Dovode ljude koji sa strukom nemaju veze, partija hoće da im se oduži
Foto: Direktor RTV Kim Isak Vorgučić/RTV Kim

Kadrove na Kosovu je skoro uvek određivao ili potvrđivao Beograd, ali se tu retko kada vodilo računa o stručnosti, već najpre o partijskoj podobnosti, ocenio je za KoSSev direktor RTV Kim, Isak Vorgučić.

To je naročito vidljivo od dolaska SNS-a na vlast, a u 2021. godini to „dostiže svoj vrhunac“, dodaje.

Poseban fenomen u kadrovskim odlukama je to što se ista rotiraju iz opštine u opštinu, sa funkcije na funkciju. Takođe, u pitanju je više opština u kojima od posle rata živi upadljivo većinski albansko stanovništvo.

Među skoro 50 članova privremenih opštinskih organa u ukupno 23 opštine na Kosovu kojima se ove godine bavila Vlada Srbije, preko 10 imena se spominje više puta.

„Očigledno je iz najnovijih imenovanja da vodeća mesta u upravnim odborima dobijaju ljudi koji sa tom strukom nemaju nikakve veze, ali su to svakako poznata imena kojima partija hoće da se na neki način oduži“, smatra Vorgučić.

Vorgučić podseća da će još malo pa decenija od kako su organi Republike Srbije na Kosovu – privremeni. Starim rukovodstvima je istekao mandat, a izbori za nova nikada nisu raspisani.

Kaže da se demokratsko pravo da građani biraju one koji ih predstavljaju ukinuto time što „republika (tj. partija na vlasti) u intervalima imenuje svoje poslušnike na pozicije na kojima ih očekuju dobra primanja ni za kakav rad“.

„Ovi se pak partiji oduže prilikom svakih narednih izbora organizovano izvodeći ljude na glasanje i nameštajući izbore“, poručio je.

Pošto je boravak u određenom organu „privremen“, kako dodaje Vorgučić, tako je i neophodno da se na upražnjena mesta dovedu „novi – stari“ ljudi:

„Jer bi gubitkom državnog primanja mogli da dođu u iskušenje da javno progovore o načinima na koje se manipuliše demokratskim izborima, ili čak rodbinskim i kumovskim vezama onih koji troše budžetska sredstva građana, ne radeći ništa“, smatra Vorgučić.

Ipak u kadrovskoj politici za Kosovo iz Beograda, to jest, „ovakvih rokada sa mesta na mesto“, postoje višegodišnji „apsolutni pobednici“ – članovi SPS.

Kaže da ih na Kosovu „tradicionalno mnogo ima“, a zbog toga što je ova partija deo svih vladajućih koalicija već skoro neprekidno tri decenije.

Konačno, na pitanje da prokomentariše ukidanje pojedinih nadzornih i upravnih organa, te postavljanje istih, ali „privremeni“ ili „u osnvanju“, kakav je slučaj sa Apotekom u Kosovskoj Mitrovici, KBC Priština, Vorgučić kaže da to „zaista ne razume“.

„Ne znam šta su time hteli da postignu, i zbog čega bi organi koji već postoje, prelazili u privremene, ili čak organe u osnivanju, osim ako to zaista nisu neki organi koje Beograd planira kao ‘trajne’, kada se te srpske institucije integrišu sa kosovskim“, kazao je.

U svakom slučaju, Vorgučić ocenjuje da je reč o netransparentnom procesu, te da javnost ostaje bez informacija o institucijama koje su namenjene da služe građanima.
Ostale vesti

Dilema oko statusa kandidata za EU
Šta Zapadni Balkan može da očekuje na samitu EU koji se održava krajem ove sedmice? Da li će te zemlje na putu ka EU prestići Ukrajina i Moldavija? Evo nekih izvoda iz nemačke štampe.
  • 21.06.2022
Šolc izoštrio poruke, Vučić navodno iznenađen
Nešto optimizma oko "evropske perspektive" palo je u senku suprotstavljenih stavova kancelara Šolca i predsednika Vučića o Kosovu i sankcijama protiv Rusije, kažu sagovornici DW.
  • 11.06.2022
Most preko Bojane će spojiti Crnu Goru i Albaniju
Plan Albanije i Crne Gore je da zajednički do 2024. godine izgrade most preko reke Bojane (alb. Buna), koji će spajati Ulcinj - najjužniju crnogorsku opštinu i letovalište Velipolje u Albaniji.
  • 10.06.2022
Kosovo i Albanija vratili deo svojih građana iz Sirije
Kosovo i Albanija su zajedničkom akcijom vratili nekoliko građana iz ratnih zona u Siriji, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja.
  • 28.05.2022
Vučić i Rama – od varnica do prijateljstva
Nekada je bio "poštovani Edi Rama", a danas "Edi" – tako se tokom godina razvijao odnos Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i premijera Albanije Edija Rame.
  • 26.05.2022
Aleksinac: Ovacije za mlade glumce ansambla iz Prištine
Na ZIPO festivalu je sinoć odigrana poslednja ovogodišnja takmičarska predstava. Završetak smotre kako se samo može poželeti: za kraj puna pozornica mladih glumaca i dece u obostranoj želji da se ovaj događaj ovekoveči fotografijom i selfijem.
  • 26.05.2022