Vesti
Drugi pišu

Vlada Kosova povukla predlog demarkacije, dostavlja novi

Vlada Kosova odlučila da povuče Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom da bi parlamentu dostavila novi predlog.
Vlada Kosova povukla predlog demarkacije, dostavlja novi
Sednica Vlade Kosova (Foto Vlada Kosova)

Povod za takvu odluku je zajednička izjava, odnosno aneks sporazuma koji su prošle nedelje potpisali predsednici Kosova i Crne Gore Hašim Tači i Filip Vujanović, kojim se omogućava korekcija granične linije ako za to postoje argumenti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da će Vlada tokom dana na sednici u 16 časova novi predlog zakona dostaviti Skupštini na dalju proceduru.

"Već od sutra smo spremni za sednicu Skupštine. Prekosutra će svakako biti sednice, jer nemamo mogućnosti da više čekamo", kazao je Haradinaj i dodao da će pored novog predloga zakona poslanicima biti dostavljena zajednička izjava dvojice predsednika i izveštaj komisije za demarkaciju na čelu sa Špetimom Bulićijem.

Za povlačenje zakona nisu glasali ministri Srpske liste, dok je Haradinaj ocenio značajnim što su oni prisutni na sednici.

"Pobjeda" objavila delove deklaracije

Istovremeno, podgorička "Pobjeda" objavila je danas šta piše u zajedničkoj deklaraciji o demarkaciji sa Prištinom, čime se demantuju medijske spekulacije da je Crna Gora dogovorno Kosovu pokolonila osam hiljada hektara svoje teritorije.

Zajedničkom deklaracijom, koju su potpisali Filip Vujanović i Hašim Tači nije predviđena izmena Sporazuma o demarkaciji potpisanog krajem avgusta 2015, već su moguće minimalne korekcije prilikom obeležavanja linije, tek nakon što se dokument ratifikuje u kosovskom parlamentu.

To piše u dokumentu pod nazivom "Zajednička deklaracija predsednika Kosova Hašima Tačija i Crne Gore Filipa Vujanovića, koji je potpisan u Podgorici 16. februara, a koji je usvojila kosovska vlada", piše "Pobjeda".

U dokumentu, koji je u originalu na albanskom jeziku objavio prištinski list "Gazeta", navodi se da će nakon što usledi ratifikacija, odnosno sporazum postane pravosnažan, shodno odredbama, biti "formirano zajedničko radno telo koje će identifikovati i adresirati potencijalne nesporazume tokom obeležavanja granice".

Na taj način su demantovane medijske spekulacije da je Crna Gora dogovorom Prištini poklonila osam hiljada hektara svoje teritorije, pise podgorički dnevnik.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021