Vesti
Drugi pišu

Vlada Kosova povukla predlog demarkacije, dostavlja novi

Vlada Kosova odlučila da povuče Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom da bi parlamentu dostavila novi predlog.
Vlada Kosova povukla predlog demarkacije, dostavlja novi
Sednica Vlade Kosova (Foto Vlada Kosova)

Povod za takvu odluku je zajednička izjava, odnosno aneks sporazuma koji su prošle nedelje potpisali predsednici Kosova i Crne Gore Hašim Tači i Filip Vujanović, kojim se omogućava korekcija granične linije ako za to postoje argumenti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da će Vlada tokom dana na sednici u 16 časova novi predlog zakona dostaviti Skupštini na dalju proceduru.

"Već od sutra smo spremni za sednicu Skupštine. Prekosutra će svakako biti sednice, jer nemamo mogućnosti da više čekamo", kazao je Haradinaj i dodao da će pored novog predloga zakona poslanicima biti dostavljena zajednička izjava dvojice predsednika i izveštaj komisije za demarkaciju na čelu sa Špetimom Bulićijem.

Za povlačenje zakona nisu glasali ministri Srpske liste, dok je Haradinaj ocenio značajnim što su oni prisutni na sednici.

"Pobjeda" objavila delove deklaracije

Istovremeno, podgorička "Pobjeda" objavila je danas šta piše u zajedničkoj deklaraciji o demarkaciji sa Prištinom, čime se demantuju medijske spekulacije da je Crna Gora dogovorno Kosovu pokolonila osam hiljada hektara svoje teritorije.

Zajedničkom deklaracijom, koju su potpisali Filip Vujanović i Hašim Tači nije predviđena izmena Sporazuma o demarkaciji potpisanog krajem avgusta 2015, već su moguće minimalne korekcije prilikom obeležavanja linije, tek nakon što se dokument ratifikuje u kosovskom parlamentu.

To piše u dokumentu pod nazivom "Zajednička deklaracija predsednika Kosova Hašima Tačija i Crne Gore Filipa Vujanovića, koji je potpisan u Podgorici 16. februara, a koji je usvojila kosovska vlada", piše "Pobjeda".

U dokumentu, koji je u originalu na albanskom jeziku objavio prištinski list "Gazeta", navodi se da će nakon što usledi ratifikacija, odnosno sporazum postane pravosnažan, shodno odredbama, biti "formirano zajedničko radno telo koje će identifikovati i adresirati potencijalne nesporazume tokom obeležavanja granice".

Na taj način su demantovane medijske spekulacije da je Crna Gora dogovorom Prištini poklonila osam hiljada hektara svoje teritorije, pise podgorički dnevnik.Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021