Vesti
Drugi pišu

Vimer: Merkelova beži od obaveza

Priča o 2025. godini kao o datumu za pristupanje Srbije EU je bežanje Angele Merkel od sadašnjih kancelarskih obaveza, smatra bivši portparol CDU i nekadašnji potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Vili Vimer.
Vimer: Merkelova beži od obaveza
Angela Merkel (Foto Tajm)

"Kada 2018. govorite da će neki problem biti rešen 2025. jasno je da niste zainteresovani da se problem zaista i reši", ocenjuje nemački političar u intervjuu za "Novosti".

On kaže i da je srpski narod na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, a smatra i da je "Kosovo država čiji su temelji iskopani u živom pesku".

Takođe ocenjuje i da se način na koji je uništena Jugoslavija i dalje koristi za urušavanje međunarodnog poretka stvorenog na Statutu UN, Helsinškoj povelji...

"Pariskim aktom iz 1990. obećali smo da ćemo zabraniti rat na Starom kontinentu, a onda su se Klinton i Olbrajtova pojavili u Evropi zbog globalnih interesa SAD. Sada se suočavamo sa izgradnjom agresije protiv Rusije", navodi Vimer.

"Kada je reč o globalnoj politici SAD prema Rusiji i drugima srpski narod je na pogrešnom mestu u pogrešnom vremenu. Beograd je bio prva vruća tačka velikog rivaliteta orkestriranog od strane SAD. Rat iz 1999. je imao mnogo veze sa idejom Amerike da unisti ruski uticaj na Balkanu", objašnjava Vimer.

Prema njegovim rečima, oni uspostavljanjem baze "Bondstil" žele da kontrolišu naftovode i gasovode iz Kaspijskog mora i da vladaju putnim i železničkim sistemom u regionu.

"A pitanje Kosova je bilo deo i još uvek je tema razgovora između Izraela i njegovih suseda o budućnosti Bliskog istoka", ocenjuje Vimer i kaže da je deklaracija o nezavisnosti protiv svih srodnih dokumenata UN.

"To je razlog zbog koga pet članova EU ne prepoznaje tu nezavisnost. Ako bi to učinili oni bi se suočili sa istim rezultatima u svojoj zemlji što mozemo videti danas u Kataloniji.

Kosovo kao država postoji samo kao rezultat namere SAD", ocenjuje nemački političar.

On kaže i da je Rusija uspešna u Siriji, jer deluje u okviru globalnog pravnog sistema, dok SAD i njena "koalicija uobičajenih ratnih prijatelja" kao što su London i Pariz, čine sve da unište međunarodni pravni poredak.

"Hoće da rade šta oni žele i da budu u poziciji da sami donose odluke o ratu i miru na globalnom nivou", smatra Vimer i dodaje da se u Siriji sada vodi rat za opstanak međunarodnog pravnog pretka kako bi se sprečio budući globalni sukob.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021