Veselji sa Srpskom listom o demarkaciji?

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, čija se stranka, uz stranku Ramuša Haradinaja nalazi u vladajućoj koaliciji sa Srpskom listom sastao se danas sa svojim srpskim koalicionim partnerima u pokušaju da se obezbede glasovi za demarkaciju Kosova i Crne Gore, javljaju prištinski mediji.

Podeli ovaj članak sa:
  • Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Iako su neki od ovih glasila javili posebno o ovom sastanku, kako Koha prenosi, Veseljijev savetnik Valjmir Klajići pojasnio je da nije u pitanju "nikakav poseban sastanak sa predsednikom Srpske liste", već da se Veselji sastao sa šefovima poslaničkih grupa upravo kako bi se donela odluka o nastavku sednice parlamenta u Prištini posle napuštanja poslanika LDK i Samoopredeljenja. Kosovska skupština danas, prema najavljenom dne vnom redu raspravlja o četiri tačke s ranijih sednica, a nije potvrđeno da će se u dnevni red uvrstiti i pitanje demarkacije.

Kosovapress javila je ranije danas da Veselji razgovara sa Srpskom listom u vezi sa demarkacijom. Sinoć je Veselji rekao da je vladajuća koalicija obezbedila dovoljan broj glasova za demarkaciju - a to je minimalnih 80 od 120 poslaničkih mesta. Do sada se spekulisalo da im nedostaju tri glasa.

Uz Veseljija, i Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj su takođe najavili da će ova nedelja biti odlučujuća za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji. Kako Gazeta express jutros javlja, samo je Ramuš Haradinaj "ostao tih", ali "radi na smanjivanju broja potrebnih glasova". Iako su ovi zvaničnici "ubeđeni" da će glasovi Srba u skupštini Kosova biti obezbeđeni bez "ikakvih uslova", navodi ovaj portal - zatražili su i od Samoopredeljenja da razmisli.

Sama Srpska lista je pre nekoliko dana saopštila da je pitanje demarkacije "ne interesuje", dok je istog dana više kosovskih medija prenelo saznanja TV Dukađini o sastanku Bedžeta Pacilija sa Milanom Radojičićem u rezidenciji ministra spoljnih poslova na istu temu. Radojičić se opisuje kao onaj pravi koji bi mogao da ubedi Srpsku listu da da svoj glas.

"Nisam upoznat sa pisanjem medija" - rekao je dan kasnije šef kancelarije Srpske liste za saradnju s medijima i civilnim društvom Igor Simić Insajderu iz Beograda, zamolivši da se čuju posle sat vremena, kada je, kako je Insajder javio u pokušaju da dobije potvrdu o ovom sastanku, ovaj visoki predstavnik Srpske liste, potom, isključio telefon.

Sporazum o demarkaciji Kosova i Crne Gore postignut je avgusta 2015. godine. Ipak, ovaj sporazum sve do danas nije ratifikovan u kosovskoj skupštini, zbog protivljenja kosovske skupštine i tvrdnje da se Kosovu ovim sporazumom uzima 8.000 hektara zemlje.

Partija kosovskih Srba ponovila je poziv Srpskoj listi da ne glasa za demarkaciju Kosova sa Crnom Gorom, navodeći da će to odrfediti njihovo "mesto u istoriji".

"Pozivamo vas da još jednom ozbiljno razmislite o dubokim posledicama vaših političkih odluka i dogovora napravljenih na račun srpskog naroda," na veli su u delu saopštenja u kojem su pomenuli i rezidenciju Bedžeta Pacolija, a kritikovali su i politiku Aleksansra Vučića.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane