Vesti
Drugi pišu

"Vašington post" o Ivanoviću: Pomirenje manje verovatno

Ubistvo Olivera Ivanovića može da dovede do novih tenzija na Balkanu, ocenjuje "Vašington post".
(Foto Kim)

To ubistvo baca svetlo na nove tenzije na Balkanu, godinama nakon što je u sukobima region ostao podeljen, ističe list.

Ubistvo Ivanovića imalo je neposrednu posledicu, jer su se politički razgovori u Briselu između kosovskih Albanaca i srpske vlade prekinuli, piše "Vašinton post".

“Bio je glas dijaloga. Bio sam tamo osam meseci, Oliver je bio pametan i sposoban, isto tako pragmatičan”, rekao je za “Vašington post” Vilijam Neš, nekadašnji regionalni administrator UN u Kosovskoj Mitrovici koji je blisko sarađivao sa Ivanoviće.

"Vašington post" podseća da je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora 2016. godine zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu počinjenih nad Albancima krajem devedesetih godina, ali i da je presuda ukinuta.

U osvrtu na istoriju teških odnosa Beograda i Prištine od 1998. godine, list konstatuje da je Kosovo ostalo etnički podeljeno, što je posebno vidljivo u Mitrovici, gradu čiji južni deo vode Albanci, a severni Srbi, gde je i Ivanović radio.

To je razlog zbog kojeg Srbija njegovo ubistvo vidi kao teroristički napad i napad na njen suverenitet, iako nije jasno ko stoji iza ubistva, ocenio je "Vašington post".

List je naglasio da je Ivanović bio snažan zagovornik napora da se dve nacije pomire, a obe strane se sada plaše da će njegova smrt zakomplikovati postizanje tog cilja.

Što se tiče međunarodnih posledica, "Vašington post" piše da je Rusija među onim zemljama koje su odbile da priznaju nezavisnost Kosova i koja podržava srpsku vladu.

Od inauguracije američkog predsednika Donalda Trampa rastu strahovanja na Kosovu od moguće srpske aneksije srpske enklave na severu uz podršku Rusije, piše "Vašington post".

Kosovska vlada veruje da Trampov proruski stav može da ohrabri one glasove u Srbiji koji se zalažu za vojnu akciju.

Ivanovićeva odlučnost da spreči takav scenario, rekao je Neš, bila je posebno vidljiva tokom njegove posete Berlinu posle NATO intervencije u sukobu.

Ubistvo Olivera Ivanovića pomirenje na Balkanu učiniće "manje verovatnim", zaključio je "Vašington post".Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021