Vesti
Drugi pišu

Vanredni izbori sve izvesniji

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu mogli bi da budu održani najverovatnije u junu, bez obzira na to da li će skupština ratifikovati sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, pišu danas prištinski mediji.
Vanredni izbori sve izvesniji
Sa prošlih izbora (Foto arhiva Kim)

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore Klan Kosova navodi da se očekuje da lideri Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji i Demokratske lige Kosova (LDK) Isa Mustafa okončaju koalicioni sporazum 25. aprila, dan nakon što skupština bude glasala o sporazumu o demarkaciji.

Kako navode ovi izvori, ishod glasanja u skupštini neće biti odlučujući za sudbinu vladajuće koalicije i izbori će biti održani bez obzira na to.
Prema tom scenariju, izbori bi mogli da budu održani bilo kad do 4. juna.

Poslanik DPK Elmi Rečica kaže da bi se na Kosovu mogli održati vanredni parlamentarni izbori, ako skupština ne ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, prenosi Telegrafi. On kaže da je DPK spremna za izbore ako je to u interesu građana Kosova.

Njegov partijski kolega Šukri Buja ocenio je u intervjuu za Epoku da sadašnja vlada nije funkcionalna i da ima mnogo razloga da se ona "pošalje kući, a premijer Isa Mustafa u penziju".
Prema njegovim rečima, najoptimalnije vreme za izbore je mesec juni, a ako se to ne dogodi tada, onda nema logike da vlada padne pre kraja mandata.

Buja je uveren da bi na izborima pobedila DPK koja bi potom napravila koalicionu vladu sa Alijansom za budućnost Kosova (AAK) i Inicijativom za Kosovo (NISMA).

Politički analitičar Ramuš Tahiri rekao je ranije da se u javnom mnjenju stvara pogrešna percepcija o izborima.

"Ovo odgovara elitama i liderima kako bi zadržali pažnju građana. Ne vidim razlog za vanredne izbore jer se približavaju redovni izbori, a ne postoje podele i neslaganja između koalicionih partnera u vezi sa glavnih pitanja", rekao je on.

Inače, prištinski mediji su prethodnih dana pisali da i predstavnici zemalja velike petorke ne podržavaju održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U slučaju prevremenih izbora, prema Ustavu Kosova, rok za njihovo zakazivanje je 45 dana od trenutka kada padne vlada ili se postigne dogovor o izborima.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020