Vesti
Drugi pišu

Uskoro zahtev za izručenje Haradinaja

Prevod izuzetno obimne dokumentacije o delima ratnog zločina zbog kojih Srbija od Francuske traži izručenje Ramuša Haradinaja, biće gotov do sredine nedelje.
Uskoro zahtev za izručenje Haradinaja
Ramuš Haradinaj (Foto Tribuna)

Posle toga će Ministarstvo pravde Srbije zvanično poslati zahtev ovoj zemlji za izručenje, potvrđeno je za "Novosti".
 
Predsednik Alijanse za budućnost Kosova uhapšen je prošle srede, po sletanju na francuski aerodrom "Bazel-Miluz", po poternici koju je raspisala Srbija 2004. godine.
 
Srpsko tužilaštvo za ratne zločine ga tereti zbog zločina nad civilnim stanovništvom na KiM tokom 1998. i 1999, kada je bio jedan od lidera OVK.
 
Francuski sud trebalo bi u četvrtak da odluči o zahtevu Haradinajeve odbrane da uslovno bude pušten iz pritvora, ali će on morati da ostane u ovoj zemlji do konačne odluke suda u Kolmaru.Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022