Vesti
Drugi pišu

“UNMIK da bude pozvan na odgovornost”

Savetodavna komisija za ljudska prava u svom godišnjem izveštaju upućuje kritike na rad UNMIK-a kada su u pitanju pritužbe građana i istrage o nestalim i ubijenim na Kosovu.
“UNMIK da bude pozvan na odgovornost”
UNMIK

Izveštaj Savetodavne komisije za ljudska prava na Kosovu, tela koje je deo UNMIK-a, sadrži neobično snažne kritike na način na koji je Misija UN na Kosovu rešavala pritužbe građana, uključujući propuste u istragama o nestalim i ubijenim, kao i nemar u vezi sa masovnim trovanjem olovom raseljenih Roma u kampovima UN, piše Njujork tajms.

Zaključci godišnjeg izvještaja za 2015/16 Savetodavne komisije za ljudska prava na Kosovu, završenog u junu, a objavljenog juče, predstavljaju potencijalni izvor neprijatnosti za Ujedinjene nacije, koje, prema Njujork Tajmsu, i same redovno optužuju vlade zbog njihove neodgovornosti i ustaju u odbranu žrtava čija su ljudska prava prekršena u zonama sukoba širom sveta.

“Ujedinjene nacije su dobile neverovatan ukor od strane Savetodavne komisije za ljudska prava, koja je svojim radom vezana za ovu problematičnu mirovnu misiju na Kosovu. Izveštaj opisuje napore Komisije da UNMIK bude pozvan na odgovornost za kršenja prava kao ’u potpunosti neuspešne’”, stoji u tekstu.

Tokom razmatranja žalbi koje je primila na rad UNMIK-a, Komisija je puno pažnje posvetila optužbama za nemar, budući da je stotine raseljenih romskih porodica ostalo u “bednim UN naseljima” koja su bila izgrađena na zemljištu zatrovanom olovom, a ta naselja su srušena 2010. godine.

“U svom izveštaju iz aprila meseca, tročlana Komisija je ustanovila da je UNMIK u suštini doprineo trovanju i konstatovala da UNMIK treba da se izvini žrtvama i da im nadoknadi štetu”, navodi se u tekstu Njujork tajmsa.

Izveštaj na 49 strana, koji je potpisao predsedavajući član Komisije Marek Novicki, navodi i da “zbog nespremnosti UNMIK-a da sprovede bilo koju od preporuka Komisije i zbog UNMIK-ove sveopšte tvrdoglavosti, ni sam rad Komisije nije doveo do zadovoljenja za podnosioce žalbi”.

“Time su oni dva puta bili žrtve UNMIK-a- prvi put kada su im prvobitno prekršena ljudska prava, a zatim ponovo nakon što su svoju nadu i poverenje uložili u ovaj proces”, navodi Njujork tajms.

Ovo je završni godišnji izveštaj tročlane komisije međunarodnih pravnih eksperata, koja je okončala svoj mandat i prestala sa radom 1. jula.

Prema Njujork Tajmsu, Komisija “može samo da se zapita šta bi bilo da je UNMIK sarađivao sa njom u dobroj veri, umesto da proces koji se tiče ljudskih prava pretvori u pozorišnu predstavu”, navodi se i “iskreno se izvinjava svim podnosiocima žalbi zbog svoje uloge u ovoj prevari”.

Zvaničnici UNMIK-a nisu imali nikakav direktan komentar na izveštaj, a u saopštenju Odeljenja za mirovne operacije UN, koje nadgleda rad UNMIK-a, navodi se da “UNMIK ceni rad svoje Savetodavne komisije”, i ističe da Komisija nije sud.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021