Vesti
Drugi pišu

Ubijam čoveka u sebi

Nikad ga nisam upoznao, a čini mi se da ga tako dobro znam. Nisam rođen u Beogradu. Živeo sam u ulici koja je bila prepuna Prelevića. Gradskih šmekera koji su imali fazone, voleli da popiju, pa i da se potuku. Nama, u Dragiše Mišovića ulici, rano je usađivan taj kodeks ulice. Većina nas je ostala na svetloj strani sile, ali neke je progutao mrak. Nismo sudili, niti osuđivali. Ova stvar je s albuma "Ja, Prele" iz 1996. Fantastičnu gitaru svira, a ko drugi nego Radomir Mihajlović - Točak. Još jedan junak mog detinjstva.
Ubijam čoveka u sebi
Ilustracija (Foto Pixabay)

Lako je ubiti čoveka u sebi. Pogledajte oko sebe i shvatićete. Često se iznenadim reakcijama na neki svoj potez. I onda shvatim da smo kao ljudi otišli u tri lepe materine. Vesti su pune zla i zločina. Nigde pozitivnog primera. Ovoj zemlji su potrebni, kao Gotamu, heroji. A heroja nigde. Ili ih možda ima, ali privlače malo klikova, pa se o njima ne piše. Srećom, danas sam, uz pomoć svog prijatelja Branka, upoznao prave heroje. Diskretne. Bez imena i znanja koliko su veliki. Bio sam u Jakovu.
 
Znate li ko je Alidemaj Muhamet? To je naš građanin, rođen 1974. godine, albanskog porekla. U vreme rata na Kosovu odbio je poziv za UČK i preselio se s porodicom u Beograd. Živeo je sa suprugom i troje dece u Jakovu. Pišem u prošlom vremenu jer je naš sunarodnik od marta meseca ove godine u pritvoru na Kosovu. O svemu se kratkom vešću obratio jedino RTS. Naš državljanin je šest meseci u pritvoru, bez zvanično podignute optužnice, a da nijedan organ ove države nije reagovao. Alidemaj se sumnjiči za učestvovanje u masakru u selu Izbica. Ni o tom selu ništa niste čuli, zar ne?
 
U tom selu su naše policijske snage uradile jednu vitešku stvar. Opkolile su veliku grupu izbeglih civila na jednom proplanku i naredili ženama i deci da se upute za Albaniju. Preostale muškarce su streljali. Preko stotinu njih. U tom trenutku Alidemaj Muhamet se nalazi u Beogradu, prema izjavama svojih komšija. Nikad na sebe nije navukao niti policijsku, niti vojnu uniformu. Marta ove godine odlazi privatnim razlozima na Kosovo i biva uhapšen. Za državu Srbiju on ne postoji. Prošlog meseca jedan telefonski poziv budi njegovu suprugu. Alidemajev advokat je zove i saopštava da mora da mu pošalje 25 hiljada evra da bi pustili njenog supruga iz zatvora. Za celu stvar saznaje komšiluk u Jakovu.
 
Među sobom sakupljaju neophodan novac. Jedan komšija prodaje svoj auto. Sakuplja se po sto, po hiljadu, ali se sakupilo. Dvojca sedaju u auto i s novcem kreću na Kosovo. Diskretni heroji. Ljudine. Potreban novac je dat, ali se ništa i dalje ne dešava s Alidemajem Muhametom. Njegovi sunarodnici u štampi mu daju nadimak Dragan, posprdno. Niti je još pušten, niti je podignuta optužnica, pričaju komšije zabrinutih lica. Sedim i gledam ih. Divim im se i toliko sam ponosan. Što među nama još uvek hodaju divovi. Divovi po srcu, moralu, obrazu. Sećam se reči Albanca iz Štrpca – ako me budeš zvao, ja ću doći u Beograd da te podržim. I dalje verujem da bi to bio jedini poziv na koji bi se neko odazvao. Moj brat, Albanac.
 
Eto, ljudi, jedne priče o čoveku. Setite se Alidemaja Muhameta i njegovih komšija, Srba iz Jakova. Nadam se da mu neće nauditi. Ovo je i napisano s tim razlogom. Da pročitate i proširite priču. Ne ubijajte čoveka u sebi, nikad…Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021