Vesti
Drugi pišu

U Prištini prozivaju vladu zbog ćutanja na izveštaj o ugroženosti Visokih Dečana

Prištinski list Koha ditore ocenjuje da situacija koju je predstavila Evropa Nostra o ugroženosti manastira Visoki Dečani "ne predstavlja stvarno stanje i da kosovska vlada mora da reaguje, čak i oštro".

U Prištini prozivaju vladu zbog ćutanja na izveštaj o ugroženosti Visokih Dečana
Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

"Ali do sada su institucije ćutale. Ne postoji zvanična reakcija na organizaciju koja Kosovo predstavlja fusnotom", prenosi list reakcije onih koji se u Prištini bave zaštitom spomenika kulture.

Oni tvrde da su "srpska propaganda u političke svrhe i sama Srpska pravoslavna crkva dovele do toga da poznata evropska organizacija za kulturno nasleđe uvrsti manastir Dečani među 12 najugroženijih spomenika u Evropi".

List kao argument da stanje na terenu ne odgovara ocenama Evropa Nostre navodi "da su prošlog meseca, predstavnici manastira, zajedno sa lokalnom samoupravom Dečana, vladom u Prištini i međunarodnim predstavnicima postigli dogovor o autoputu Dečani-Plav".

"Kosovo ima Zakon o zaštiti posebnih područja, koji potiče iz Ahtisarijevog paketa. Pored toga, u okviru kosovske policije postoji i jedinica za kulturno nasleđe. Sve odluke u vezi sa posebnim područjima kojima pripadaju državni spomenici, a koji su ujedno i kultni predmeti pravoslavne religije, donosi Savet za primenu i nadzor. Deo ovog saveta su predstavnici Ministarstva životne sredine, Ministarstva kulture, Kancelarije Evropske unije na Kosovu, OEBS-a i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu", navodi list.

Evropa Nostra je u svom izveštaju navela da je "manastir bio meta minobacačkih napada lokalnih ekstremista od 1999. do 2007. godine, kao i pokušaja terorističkog napada ISIS-a 2016. godine, nanoseći lako popravljivu štetu".

"Manastir zajedno sa posebnim zaštićenim područjem suočava se sa ozbiljnim pretnjama po životnu sredinu. Lokalni opštinski prostorni plan nije u skladu sa strogim pravilima zaštite svetske baštine Uneska ili relevantnim nacionalnim zakonima i propisima. Stalno postoji rizik od izgradnje neprikladnih urbanih objekata u blizini manastira, kao i rizik od eksproprijacije zemljišta koje pripada manastiru Dečani", piše Evropa Nostra.

Posebno je opasan plan da se u blizini manastirske kapije prostire veliki međunarodni put, piše organizacija, dodajući da je to jedini spomenik u Evropi koji vojska čuva već 20 godina.

Od 2004. godine manastir Visoki Dečani je kao objekat Srpske pravoslavne crkve uvršten na listu ugrožene svetske baštine.

Dve godine kasnije, na istom spisku našli su se Pećka Patrijaršija, manastir Gračanica i Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Iguman Sava Janjić: Visoki Dečani jesu u opasnosti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić kaže da je Evropa Nostra ugledna organizacija, a manastir Visoki Dečani je spomenik svetske kulturne baštine u opasnosti.

"To je otvoreni poziv na progon srpskog naroda i završetak procesa etničkog čišćenja koje kosovske vlasti u međunarodnom prisustvu sprovode 21 godinu", ocenio je iguman Sava u izjavi medijima nakon objavljivanja izveštaja.

Dodaje da je to što se manastir Visoki Dečani našao na listi 12 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa za 2021. godinu, jako važno, pre svega zato što se o manastiru govori kao o srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu, u vremenu kada se, kako ističe, "na svakom koraku promoviše nenaučna, zlonamerna ideja da su srpske svetinje zapravo albanske".Ostale vesti

Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021
Na Kosovu nema albanske štampe od marta prošle godine
Dok u južnom delu Kosovske Mitrovice nema ni jednog jedinog primerka novina, u severnom delu grada već od šest sati na nekoliko kioska naslagani su svi beogradski dnevnici, nedeljnici, časopisi.
  • 19.09.2021
Ubijam čoveka u sebi
Nikad ga nisam upoznao, a čini mi se da ga tako dobro znam. Nisam rođen u Beogradu. Živeo sam u ulici koja je bila prepuna Prelevića. Gradskih šmekera koji su imali fazone, voleli da popiju, pa i da se potuku. Nama, u Dragiše Mišovića ulici, rano je usađivan taj kodeks ulice. Većina nas je ostala na svetloj strani sile, ali neke je progutao mrak. Nismo sudili, niti osuđivali. Ova stvar je s albuma "Ja, Prele" iz 1996. Fantastičnu gitaru svira, a ko drugi nego Radomir Mihajlović - Točak. Još jedan junak mog detinjstva.
  • 17.09.2021

Potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine ulilo je nadu ne samo u smislu rešavanja spora između Kosova i Srbije, već i omogućilo manevarski prostor za unapređenje međusobnih odnosa u izazovnom političkom okruženju kakav je zapadni Balkan. Iako su pojedine klauzule uspešno primenjene, šest od petnaest tačaka Sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština (ZSO) nisu implementirane u praksi. 

  • 11.09.2021
Pandemija podelila Evropu
Radikalno različito doživljavanje pandemije kovida 19 stvorilo je velike geografske, generacijske i društvene podele širom Evrope.
  • 02.09.2021