Vesti
Drugi pišu

U Prištini prozivaju vladu zbog ćutanja na izveštaj o ugroženosti Visokih Dečana

Prištinski list Koha ditore ocenjuje da situacija koju je predstavila Evropa Nostra o ugroženosti manastira Visoki Dečani "ne predstavlja stvarno stanje i da kosovska vlada mora da reaguje, čak i oštro".

U Prištini prozivaju vladu zbog ćutanja na izveštaj o ugroženosti Visokih Dečana
Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

"Ali do sada su institucije ćutale. Ne postoji zvanična reakcija na organizaciju koja Kosovo predstavlja fusnotom", prenosi list reakcije onih koji se u Prištini bave zaštitom spomenika kulture.

Oni tvrde da su "srpska propaganda u političke svrhe i sama Srpska pravoslavna crkva dovele do toga da poznata evropska organizacija za kulturno nasleđe uvrsti manastir Dečani među 12 najugroženijih spomenika u Evropi".

List kao argument da stanje na terenu ne odgovara ocenama Evropa Nostre navodi "da su prošlog meseca, predstavnici manastira, zajedno sa lokalnom samoupravom Dečana, vladom u Prištini i međunarodnim predstavnicima postigli dogovor o autoputu Dečani-Plav".

"Kosovo ima Zakon o zaštiti posebnih područja, koji potiče iz Ahtisarijevog paketa. Pored toga, u okviru kosovske policije postoji i jedinica za kulturno nasleđe. Sve odluke u vezi sa posebnim područjima kojima pripadaju državni spomenici, a koji su ujedno i kultni predmeti pravoslavne religije, donosi Savet za primenu i nadzor. Deo ovog saveta su predstavnici Ministarstva životne sredine, Ministarstva kulture, Kancelarije Evropske unije na Kosovu, OEBS-a i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu", navodi list.

Evropa Nostra je u svom izveštaju navela da je "manastir bio meta minobacačkih napada lokalnih ekstremista od 1999. do 2007. godine, kao i pokušaja terorističkog napada ISIS-a 2016. godine, nanoseći lako popravljivu štetu".

"Manastir zajedno sa posebnim zaštićenim područjem suočava se sa ozbiljnim pretnjama po životnu sredinu. Lokalni opštinski prostorni plan nije u skladu sa strogim pravilima zaštite svetske baštine Uneska ili relevantnim nacionalnim zakonima i propisima. Stalno postoji rizik od izgradnje neprikladnih urbanih objekata u blizini manastira, kao i rizik od eksproprijacije zemljišta koje pripada manastiru Dečani", piše Evropa Nostra.

Posebno je opasan plan da se u blizini manastirske kapije prostire veliki međunarodni put, piše organizacija, dodajući da je to jedini spomenik u Evropi koji vojska čuva već 20 godina.

Od 2004. godine manastir Visoki Dečani je kao objekat Srpske pravoslavne crkve uvršten na listu ugrožene svetske baštine.

Dve godine kasnije, na istom spisku našli su se Pećka Patrijaršija, manastir Gračanica i Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Iguman Sava Janjić: Visoki Dečani jesu u opasnosti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić kaže da je Evropa Nostra ugledna organizacija, a manastir Visoki Dečani je spomenik svetske kulturne baštine u opasnosti.

"To je otvoreni poziv na progon srpskog naroda i završetak procesa etničkog čišćenja koje kosovske vlasti u međunarodnom prisustvu sprovode 21 godinu", ocenio je iguman Sava u izjavi medijima nakon objavljivanja izveštaja.

Dodaje da je to što se manastir Visoki Dečani našao na listi 12 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa za 2021. godinu, jako važno, pre svega zato što se o manastiru govori kao o srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu, u vremenu kada se, kako ističe, "na svakom koraku promoviše nenaučna, zlonamerna ideja da su srpske svetinje zapravo albanske".Ostale vesti

Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021