Vesti
Drugi pišu

Turska: Mogući teroristički napadi na Kosovu

Ambasada Turske u Prištini upozorila je Ministarstvo inostranih poslova Kosova na mogućnost terorističkih napada na turske kulturne centre na Kosovu.
Turska: Mogući teroristički napadi na Kosovu
Kivilidžim Kilič (Foto kosovahabet.net)

U prepisci ambasade Turske i MIP-a, kosovske institucije se upozoravaju da postoji mogućnost da terorističke organizacije Fetulaha Gulena izvedu napad na Turski kulturni centar "Yunus Emre" na Kosovu, javlja Radio Slobodna Evropa.

U pismu koje je MIP-u Kosova dostavljeno 23. jula, ambasada zahteva od vlasti Kosova da preduzmu dodatne mere oko zgrade Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Prištini, Prizrenu i Peći u cilju njihove zaštite.

Posle neuspelog državnog udara u Turskoj u cilju dokazivanja uključenosti Fetulaha Gulena u organizaciju državnog udara, od zemalja Balkana turske vlasti zatražile su konkretna dela protiv organizacija koje je on otvorio na Balkanu. Institucije bezbednosti na Kosovu su ovaj zahtev ocenile neosnovanim.

Policija Kosova je navela da nema naznaka "terorističke aktivnosti unutar teritorije Kosova", ali je nakon neuspelog puča u Turskoj povećala mere bezbednosti zbog globalnih pretnji za terorističkim napadima, ocenjujući to kao neophodni deo garancije bezbednosti građana Kosova.

Turska je odmah posle rata počela da biva prisutna na Kosovu uglavnom u oblasti obrazovanja. Otvaranje škola je počelo 2003. godine i većina su deo nevladine organizacije "Gulistan", pokreta na čijem je čelu Gulen.

Te škole postoje u Lipljan u, Prizrenu i Đakovici i u blizini Prištine u naselju Marigona koja je deo opštine Gračanica, a deo su škola pod nazivom "Mehmet Akif".

Odnosi Turke i  Kosova nedavno su zaoštreni kada je Turska agencija Anadolija prenela da je deo oficira koji su učestvovali u neuspešnom puču protiv aktelne vlasti u toj zemlji služio na Kosovu u sastavu jedinica NATO pakta i EULEKS-a. 

Novi problem se pojavio nakon zahteva Turske da kosovske vlasti uhapse novinara Berata Bužalju, zbog njegovih satiričnih komentara na Fejsbuku povodom neuspelog pokušaja puča. Tada je Udruženje novinara Kosova (UNK) zatražilo od ambasadorke Turske u Prištini Kivildžim Kilič da napusti Kosovo.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021