Traktor za povratničku porodicu Krasić iz Grebnika

Povratničkoj porodici Krasić iz sela Grebnika kod Kline uručen je traktor sa prikolicom. Traktor je donacija Slobodana Tešića, privrednika iz Beograda.

Podeli ovaj članak sa:
 • Foto RTS

U Grebniku je do rata živelo 40, a danas tu žive četiri srpske porodice. Povratak su im omogućili tek 2010 godine. A po povratku su ih sačekale pretnje, uzurpirana imovina, napadi...

"Bacili su bombu, pucali na kuću. Imovina naših rođaka, u koju spada između 80 i 100 hektara zemlje, koji sada ne žive ovde je uzruprirana od strane Albanaca koji nam ne dozvoljavaju da obrađujemo svoju zemlju. Mi smo nemoćni", navodi Đura Krasić, povratanik u Grebniku.

Krasićima je ostalo da obrađuju zemlju oko svojih kuća. Ali ni tu nije bilo kraja problemima.

"Traktor su nam ukrali pre tri godine. Bilo je pretnji šikaniranja, sve torture smo prošli. Apsolutno niko nije odgovarao, niti je iko procesuiran", navodi Đorđe Krasić, povratanik u Grebniku.

Krasići su godinama unazad za obradu zemlje plaćali mehanizaciju. Od danas to ne moraju da rade. Dobili su nov traktor sa prikolicom.

"Ovi hrabri ljudi koji zaista mnogo toga preživljavaju ovde u Metohiji, zaslužuju jednu ovakvu donaciju i moj dolazak danas ovde ispred Kancelarije za KiM jeste upravo i poruka da je predsednik Aleksandar Vućič, Vlada Srbije uz njih i da je država Srbija uvek tu da im pomogne", navodi Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Krasićima je poljoprivreda osnovna delatnost. A ono što, na malo slobodnog poljoprivrednog imanja proizvode je kikiriki. I, kažu, u tome uspevaju.

Ostale vesti

 • Nije na prodaju

  Nije na prodaju

  Dve obrazovane i ostvarene žene odlaze u svoj zavičaj. Jedna je profesorka u elektrotehničkoj školi, druga je specijalista opšte medicine i monahinja. Odlaze u Prizren, grad svog detinjstva, gde sada živi dvanaest njihovih sunarodnika. Tu, i u okolini, nalaze se njihova imovina i bivši životi. Obe su došle na svoje, u roditeljski dom i stan.

 • Blumberg: Vučić odlučan da nađe rešenje i uđe u istoriju

  Blumberg: Vučić odlučan da nađe rešenje i uđe u istoriju

  Američka agencija "Blumberg" ocenjuje da je srpski predsednik Aleksandar Vučić odlučan da uđe u istoriju kao čovek koji je pomirio etničke i teritorijalne razlike u regionu, koji inače "predstavlja sinonim za rat". Citira Vučića da bi rešenje za problem između Srba i Albanaca, ako do njega dođe, u potpunosti promenilo region.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane