Vesti
Drugi pišu

Traktor za povratničku porodicu Krasić iz Grebnika

Povratničkoj porodici Krasić iz sela Grebnika kod Kline uručen je traktor sa prikolicom. Traktor je donacija Slobodana Tešića, privrednika iz Beograda.
Traktor za povratničku porodicu Krasić iz Grebnika
Foto RTS

U Grebniku je do rata živelo 40, a danas tu žive četiri srpske porodice. Povratak su im omogućili tek 2010 godine. A po povratku su ih sačekale pretnje, uzurpirana imovina, napadi...

"Bacili su bombu, pucali na kuću. Imovina naših rođaka, u koju spada između 80 i 100 hektara zemlje, koji sada ne žive ovde je uzruprirana od strane Albanaca koji nam ne dozvoljavaju da obrađujemo svoju zemlju. Mi smo nemoćni", navodi Đura Krasić, povratanik u Grebniku.

Krasićima je ostalo da obrađuju zemlju oko svojih kuća. Ali ni tu nije bilo kraja problemima.

"Traktor su nam ukrali pre tri godine. Bilo je pretnji šikaniranja, sve torture smo prošli. Apsolutno niko nije odgovarao, niti je iko procesuiran", navodi Đorđe Krasić, povratanik u Grebniku.

Krasići su godinama unazad za obradu zemlje plaćali mehanizaciju. Od danas to ne moraju da rade. Dobili su nov traktor sa prikolicom.

"Ovi hrabri ljudi koji zaista mnogo toga preživljavaju ovde u Metohiji, zaslužuju jednu ovakvu donaciju i moj dolazak danas ovde ispred Kancelarije za KiM jeste upravo i poruka da je predsednik Aleksandar Vućič, Vlada Srbije uz njih i da je država Srbija uvek tu da im pomogne", navodi Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Krasićima je poljoprivreda osnovna delatnost. A ono što, na malo slobodnog poljoprivrednog imanja proizvode je kikiriki. I, kažu, u tome uspevaju.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023