Vesti
Drugi pišu

Tajms: Džihadisti se vratili na Kosovo

Britanski list "Tajms" objavio je tekst pod nazivom "Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni su da umru za kalifat".
Tajms: Džihadisti se vratili na Kosovo
Grafiti na zidu manastira Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

U tekstu se navodi da je, prema onome što je poznato vlastima u Prištini, od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi.

Dnevnik navodi da su "mnogi poginuli tamo, ali mnogi su se i vratili", a da "u odsustvu koherentnog programa deradikalizacije, (islamistički) zatvorenici izlaze iz zatvora i ostaju i dalje odani Islamskoj državi".

Među onima koji su sada na slobodi je i Fitim Ljadrovci, koji je kao 24-godišnjak gledao kako nekog Sirijca vezuju za stub i raznose ga raketnim bacačem. Navodi se da je "ubica bio Ljavdrim Muhadžeri, ozloglašeni kosovski Albanac, koji je bio označen da predstavlja međunarodnu terorističku pretnju pre nego što je ubijen dronom".

"Tajms" navodi da su kosovski Albanci učestvovali u nekoliko nedavnih terorističkih zavera i da je "šest kosovskih Albanaca, muškaraca i žena, uhapšeno u junu prošle godine na Kosovu i u Nemačkoj zbog učestvovanja u dve zavere koje su za metu imale jedinice NATO na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj", a podseća i da je "mesec dana ranije osam osoba uhapšeno na Kosovu zbog zavere koja je imala za cilj ubistvo izraelskih fudbalera".

List ocenjuje da primer Fitima Ljadrovcija, kosovskog Albanca koji je u dva navrata ratovao za ID u Siriji, a potom se vratio kući gde i dalje propoveda radikalne stavove, pokazuje da prištinske vlasti ne mogu da zauzdaju problem terorizma.

Entoni Lojd, novinar britanskog "Tajmsa", u svom tekstu objavljenom na portalu ovog uglednog medija, pod naslovom "Džihadisti ID koji su se vratili na Kosovo spremni su da umru za kalifat", opisuje Ljadrovcijev slucaj.

"Četiri godine prošle su otkad je mladi borac ID sa Kosova svedočio jednom od najstrašnijih ubistava koje je teroristička organizacija izvela: Fitim Ljadrovci imao je 24 godine kada je video Sirijca vezanog za kolac i raznetog raketnom granatom. "To sigurno nije najgora stvar koju sam video među egzekucijama, čak i deca su navikla da gledaju takve stvari”, rekao je govoreći o tome koliko je lojalan ID-u", navodi se u tekstu "Tajmsa", prenosi "Blic".

Ljadrovciju nije suđeno nakon njegovog prvog puta u Alepo 2013, gde je bio deo Fronta al Nusre: ispitivan je 11 sati posle čega je pušten. Tek nakon drugog odlaska na ratište (2015. godine) - gde je službovao u albanskoj jedinici egzekutora ID Lavdrima Muhadžerija - osuđen je na kaznu zatvora. No, time ni izbliza nije rešen problem njegovog delovanja.

"Kalifat nije gotov", rekao je ove nedelje Ljadrovci, četiri meseca nakon oslobađanja. "Želim da stvorim Islamsku državu na Kosovu i rado ću umreti za nju", prenosi "Tajms" izjavu džihadiste.

Tužilac Fikrije Krasnići u izjavi za britanski medij kaže da kosovske vlasti nemaju problem s osuđivanjem terorista, vec sa deradikalizacijom - otklanjanjem posledica indoktrinacije kroz koju su prošli u Siriji i kampovima za obuku. Program deradikalizacije nije obavezan, a vecina terorista je i inače, kaže tužilac - nepopravljiva.

Kosovske sudije se često muče i da donesu presude protiv pripadnika ID zbog nedostatka dokaza iz Sirije, pa im mahom dosuduju kraće zatvorske kazne, bez obzira na težinu zlocina. Uz to, nedovoljno striktan sistem uslovnog otpusta ostavlja mnoge teroriste slobodnima da nastave sa širenjem ekstremne ideologije.

U tekstu "Tajmsa" podseća se i da su Kosovari bili umešani u nekoliko terorističkih zavera u Evropi, kod kuće. Šestoro Albanaca sa Kosova, muškaraca i žena, uhapšeni su u Nemačkoj prošlog juna 2017. zbog umešanosti u dve zavere koje su targetirale NATO trupe na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj. Mesec dana ranije, osmoro ih je uhapšeno na Kosovu zbog planiranja napada na izraelske fudbalere.

Vlasti na Kosovu imaju podatke o 348 osobe koje su putovale u Siriju da se pridruže ID-u od 2012. godine do danas. Mnogi su umrli, ali neki su se i vratili.

Prema pojedinim bezbednosnim procenama, broj kosovskih džihadista jednak je ukupnom broju esktremista u svim ostalim zemljama Balkana zajedno. Osim toga, albanska jedinica jedina je sa Balkana koja postoji samostalno unutar ID, što pokazuje da je broj boraca iz redova Albanaca poprilično veliki.Ostale vesti

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni
Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini (BiH), odakle je rodom.
  • 11.05.2022
Kako razumeti globalni Indeks medijskih sloboda
Najnoviji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica treba čitati na novi način i u kontekstu nove metodologije.
  • 07.05.2022
Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova
Prvi veliki balkanski zadatak novog nemačkog kancelara je obavljen: u Berlin su došli i Vučić i Kurti, političari u čijim je rukama rešenje trenutno najvećeg političkog problema na Balkanu - odnosa Srbije i Kosova.
  • 05.05.2022
Novinari optužuju Vladu Kosova za ’’nedostatak saradnje’’
Protekla 2021. godina nije bila laka za novinarsku profesiju, ocenjuju iz Udruženja novinara Kosova, te dodaju da je sličan trend nastavljen i u prva četiri meseca 2022. godine.
  • 03.05.2022
’’Nemam para ni da se lečim’’: Sa nadničarima u Prizrenu za 1. maj
Sedat Damka iz Prizrena već osamnaest godina radi svakojake poslove na dnevnicu, kojom izdržava svoju petočlanu porodicu.
  • 01.05.2022
Srbija, Rusija i politika: Da li je Putin promenio stav o Kosovu
Paralela predsednika Rusije, u kome je separatističke regione u Ukrajini uporedio sa Kosovom, za neke je označila najavu razlaza sa Srbijom i put ka priznanju nezavisnosti.
  • 29.04.2022