Vesti
Drugi pišu

Tahiri: Kancelarije kosovskih institucija uskoro na Severu

Osnovni sud, Kancelarija javnog tužioca, preko 23 ministarstva i agencija, koje nisu delovale na severu Kosova ubrzo će početi da funkcionišu, izjavila je Edita Tahiri, prenosi Kosova pres.
Tahiri: Kancelarije kosovskih institucija uskoro na Severu
Edita Tahiri (Foto Kim)

Ona je naglasila da će ubrzo sa radom započeti Osnovni sud u Mitrovici koji će biti nadležan za sedam opština, i dodala da će takođe biti otvorena Kancelarija javne nabavke čime će se omogućiti širenje pravnog sistema na celoj teritoriji Kosova.

"Više na severu nemamo paralelne policijske strukture i paralelne organe sudstva, civilna zaštita je ugašena i sada imamo proces zapošljavanja ovih lica u institucijama Kosova", rekla je Tahiri.

"Imamo ljude koji rade pod komandom kosovske policije i po kosovskim zakonima. Sa završetkom integracije lica koja su bila deo Civilne zaštite, mi ćemo imati 23 ministarstva i vladinih agencija na severu, i to je veliki napredak u odnosu na predhodne godine. Ovo su konkretna dostignuća pregovora, i primer gde je Srbija sarađivala, i ispoštovala taj dogovor”, navela je Tahiri u telefonskoj izjavi.

Što se tiče "Parka mira", ona je rekla da očekuje od Evropske unije da posreduje u razgovorima na tu temu.

"Glavni problem u revitalitaciji mosta na Ibru pravi Srbija pošto ometa ovaj proces. Trebalo bi da bude potpisan memorandum kojim se potvrđuje administrativna granica između Južne i Severne Mitrovice, a to bi trebalo da učine gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sa ministartstvom životne sredine, a ta granica je određena Ahtisarijevim planom", dodala je Tahiri.

Ministarka Tahiri ističe da predstavnici EU stalno vrše pristisak na Srbiju, ali da rezultata još uvek nema.

"Ja mislim da srpska strana nema političke volje da ostvari dogovore, i to nije ništa novo, ali sada govorimo o temama kao što su telekomunikacije, energetika i uklanjanje barikada, i nakon sprovođenja tih stvari započećemo nove procese. Mi smo rekli da nećemo ništa poduzeti povodom osnivanja Asocijacije srpskih oština dok se ta pitanja ne reše", zaključila je Tahiri.Ostale vesti

Štampa na nemačkom o severu Kosova: Popuštati je pogrešno
Neredi na severu Kosova idu na ruku predsedniku Vučiću, ocenjuje minhenski Zidojče cajtung. A švajcarski Noje Cirher cajtung piše da su se „protesti na Kosovu mogli predvideti“, ali i da „Kurtijeva igra nosi rizike“.
  • 31.05.2023
’’Nikog on ne sili na miting, ali kad te pogleda u oči...’’
Vladajuća stranka organizuje u petak u Beogradu „najveći skup ikada“. Opozicija tvrdi da se ljudi prisiljavaju da idu na taj miting, aktivisti SNS-a prave spiskove za odlazak autobusima, a neki su tamo krenuli i pešice.
  • 24.05.2023
Vorgučić: Ne verujem da su kapitalni projekti prioritet za aktuelna rukovodstva na severu
“Institucije Kosova, umesto da rade na poboljšanju standarda, više se trenutno bave pokazivanjem mišića na dominantno srpskom severu, čime pokušavaju da podignu nizak rejting”, rekao je izvršni direktor Radija Kim Isak Vorgučić za BUKA magazin.
  • 15.05.2023
Živ je Prizren, živo je srce naše

Kažu neki nema Srba u Prizrenu, nema pravoslavnih u Prizrenu – kako nema?! Tamo gde se služi Sveta liturgija, gde god se okupljamo, gde je evharistija, gde je episkop sa sveštenicima i narodom – tu je cela crkva, ne samo prizrenska crkva, nego crkva božija, rekao je u besedi iguman Sava.

  • 08.05.2023
Izbori na severu Kosova: Bojkot, kontejneri i duge cevi
U nedelju će verovatno tek šačica birača glasati na lokalnim izborima na severu Kosova, s obzirom da srpskih kandidata praktično i nema.
  • 22.04.2023
Ko će žrtvama platiti odštetu koju od Kosova traži Specijalni sud u Hagu?
Vlada Kosova, čini se, nema konkretan plan za eventualnu odštetu žrtvama u slučaju Saljiha Mustafe, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je Specijalni sud u Hagu osudio za ratne zločine.
  • 19.04.2023