Vesti
Drugi pišu

Tahiri: Kancelarije kosovskih institucija uskoro na Severu

Osnovni sud, Kancelarija javnog tužioca, preko 23 ministarstva i agencija, koje nisu delovale na severu Kosova ubrzo će početi da funkcionišu, izjavila je Edita Tahiri, prenosi Kosova pres.
Tahiri: Kancelarije kosovskih institucija uskoro na Severu
Edita Tahiri (Foto Kim)

Ona je naglasila da će ubrzo sa radom započeti Osnovni sud u Mitrovici koji će biti nadležan za sedam opština, i dodala da će takođe biti otvorena Kancelarija javne nabavke čime će se omogućiti širenje pravnog sistema na celoj teritoriji Kosova.

"Više na severu nemamo paralelne policijske strukture i paralelne organe sudstva, civilna zaštita je ugašena i sada imamo proces zapošljavanja ovih lica u institucijama Kosova", rekla je Tahiri.

"Imamo ljude koji rade pod komandom kosovske policije i po kosovskim zakonima. Sa završetkom integracije lica koja su bila deo Civilne zaštite, mi ćemo imati 23 ministarstva i vladinih agencija na severu, i to je veliki napredak u odnosu na predhodne godine. Ovo su konkretna dostignuća pregovora, i primer gde je Srbija sarađivala, i ispoštovala taj dogovor”, navela je Tahiri u telefonskoj izjavi.

Što se tiče "Parka mira", ona je rekla da očekuje od Evropske unije da posreduje u razgovorima na tu temu.

"Glavni problem u revitalitaciji mosta na Ibru pravi Srbija pošto ometa ovaj proces. Trebalo bi da bude potpisan memorandum kojim se potvrđuje administrativna granica između Južne i Severne Mitrovice, a to bi trebalo da učine gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sa ministartstvom životne sredine, a ta granica je određena Ahtisarijevim planom", dodala je Tahiri.

Ministarka Tahiri ističe da predstavnici EU stalno vrše pristisak na Srbiju, ali da rezultata još uvek nema.

"Ja mislim da srpska strana nema političke volje da ostvari dogovore, i to nije ništa novo, ali sada govorimo o temama kao što su telekomunikacije, energetika i uklanjanje barikada, i nakon sprovođenja tih stvari započećemo nove procese. Mi smo rekli da nećemo ništa poduzeti povodom osnivanja Asocijacije srpskih oština dok se ta pitanja ne reše", zaključila je Tahiri.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021