Vesti
Drugi pišu

Tači: Ubrzo formiranje Vojske, razgovarao sam sa Srbima

Očekujem brzo formiranje Oružanih snaga Kosova, koje će biti multietničke. Razgovaramo sa predstavnicima Srba kako bi i srpska zajednica bila integrisana u proces formiranja vojske, izjavio je kosovski predsednik, Hašim Tači, u intervjuu za agenciju "Beta".
Tači: Ubrzo formiranje Vojske, razgovarao sam sa Srbima
Hašim Tači (Foto Kim)

"Tači je rekao da očekuje da se brzo formiraju Oružane snage Kosova - multietničke snage koje će otvoriti perspektivu za proces učlanjenja u NATO," prenosi ova agencija i dodaje da je Tači naveo i da "u tom nastojanju nisu iscrpljene sve mogućnosti postizanja dogovora" sa Srpskom listom.

"Razgovaramo sa predstavnicima srpske zajednice da se i oni integrišu u proces stvaranja Oružanih snaga Kosova, jer te snage nisu u korist jedne, a na štetu druge zajednice," rekao je Tači.

On je dodao da je Kosovo "domovina svih svojih građana" i da bi bilo značajno da se diskusija o Oružanim snagama okonča sporazumom o osnivanju Oružanih snaga Kosova u koje bi bili uključeni svi, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"To bi bile višenacionalne snage, prema standardima NATO-a. Ja sam optimista da će se to dogoditi," rekao je Tači u intervjuu za ovu beogradsku agenciju.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021