Vesti
Drugi pišu

Tači premijer do leta 2016. ili novi izbori?

Hašim Tači predložiće da Isa Mustafa bude predsednik Skupštine Kosova, a da on bude izabran za premijera, piše prištinski "Blic".
Tači premijer do leta 2016. ili novi izbori?
Hašim Tači (foto arhiva Kim)

Predsednik DPK i premijer vlade Kosova će sa ovom idejom izaći po povratku iz Njujorka gde prisustvuje sednici Saveta bezbednosti, a kako piše ovaj list, lider DPK je rešio da napravi makskimalni kompromis uvidevši da presednica Jahjaga uz podrsku SAD nema nameru da se udalji sa mesta presednice Kosova.

Kako saznaje prištinski "Blic" od visokog zvanicnika DPK, Tači će ovu ideju izložiti u prisustvu Jahjage.

Na mestu premijera bi ostao do leta 2016. godine, kada Jahjagi bude istekao mandat, a on preuzeo mešto šefa države, a Mustafa premijersko mesto.

"To je jedini mogući kompromis koji će za sada biti ponuđen Mustafi", rekao je za prištinski list ovaj izvor i dodao da u slučaju da DSK to ne prihvati karte ostaju otvorene i da onda može da se ide na nove izbore "jer nema logike da pobednicka partija na izborima ostaje bez rukovodeće funkcije."

U intervju za dnevnik "Epoka e Re" član predsednistva DPK Džavit Haliti je rekao da sporazum oko premijera tek treba da se postigne, dodavši da je DPK nominovala Tačija za premijera. On je dodao da ostaje na organima partije da se dogovore oko svega pa i oko premijera.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020