Vesti
Drugi pišu

Tači premijer do leta 2016. ili novi izbori?

Hašim Tači predložiće da Isa Mustafa bude predsednik Skupštine Kosova, a da on bude izabran za premijera, piše prištinski "Blic".
Tači premijer do leta 2016. ili novi izbori?
Hašim Tači (foto arhiva Kim)

Predsednik DPK i premijer vlade Kosova će sa ovom idejom izaći po povratku iz Njujorka gde prisustvuje sednici Saveta bezbednosti, a kako piše ovaj list, lider DPK je rešio da napravi makskimalni kompromis uvidevši da presednica Jahjaga uz podrsku SAD nema nameru da se udalji sa mesta presednice Kosova.

Kako saznaje prištinski "Blic" od visokog zvanicnika DPK, Tači će ovu ideju izložiti u prisustvu Jahjage.

Na mestu premijera bi ostao do leta 2016. godine, kada Jahjagi bude istekao mandat, a on preuzeo mešto šefa države, a Mustafa premijersko mesto.

"To je jedini mogući kompromis koji će za sada biti ponuđen Mustafi", rekao je za prištinski list ovaj izvor i dodao da u slučaju da DSK to ne prihvati karte ostaju otvorene i da onda može da se ide na nove izbore "jer nema logike da pobednicka partija na izborima ostaje bez rukovodeće funkcije."

U intervju za dnevnik "Epoka e Re" član predsednistva DPK Džavit Haliti je rekao da sporazum oko premijera tek treba da se postigne, dodavši da je DPK nominovala Tačija za premijera. On je dodao da ostaje na organima partije da se dogovore oko svega pa i oko premijera.Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021