Vesti
Drugi pišu

Tači premijer do leta 2016. ili novi izbori?

Hašim Tači predložiće da Isa Mustafa bude predsednik Skupštine Kosova, a da on bude izabran za premijera, piše prištinski "Blic".
Tači premijer do leta 2016. ili novi izbori?
Hašim Tači (foto arhiva Kim)

Predsednik DPK i premijer vlade Kosova će sa ovom idejom izaći po povratku iz Njujorka gde prisustvuje sednici Saveta bezbednosti, a kako piše ovaj list, lider DPK je rešio da napravi makskimalni kompromis uvidevši da presednica Jahjaga uz podrsku SAD nema nameru da se udalji sa mesta presednice Kosova.

Kako saznaje prištinski "Blic" od visokog zvanicnika DPK, Tači će ovu ideju izložiti u prisustvu Jahjage.

Na mestu premijera bi ostao do leta 2016. godine, kada Jahjagi bude istekao mandat, a on preuzeo mešto šefa države, a Mustafa premijersko mesto.

"To je jedini mogući kompromis koji će za sada biti ponuđen Mustafi", rekao je za prištinski list ovaj izvor i dodao da u slučaju da DSK to ne prihvati karte ostaju otvorene i da onda može da se ide na nove izbore "jer nema logike da pobednicka partija na izborima ostaje bez rukovodeće funkcije."

U intervju za dnevnik "Epoka e Re" član predsednistva DPK Džavit Haliti je rekao da sporazum oko premijera tek treba da se postigne, dodavši da je DPK nominovala Tačija za premijera. On je dodao da ostaje na organima partije da se dogovore oko svega pa i oko premijera.Ostale vesti

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020
Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020