Vesti
Drugi pišu

Tači: Pravi trenutak za sporazum

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u intervjuu za N1 da je Kosovo uspešno prošlo međunarodni nadzor nezavisnosti i predivdeo da će Kosovo biti i u NATO i EU.
Tači: Pravi trenutak za sporazum
Hašim Tači (Foto Kim)

On je kazao da je Kosovo priznalo 115 država, da je ono članica oko 200 međunarodnih organizacija, kao i da je konsolidovano i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.

Upitan kako gleda na to što posle 10 godina, Kosovo nije član ni UNESKO, ni Interpola niti UN, Tači je rekao da "izgradnja države Kosovo nije neka trka i nije usmerena protiv Srbije".

"Srbija greši kada tvrdi da se bavi Kosovom i što gubi vreme da blokira Kosovo. Moj savet prijateljima u Beogradu jeste da se usredsrede na svoje poslove i da se ne bave Kosovom, jer je to samo gubljenje energije za njih, jer je nezavisnost Kosova nepovratan proces", ocenio je Tači.

"Svestan sam izazova koje imamo u pogledu konsolidacije međunarodnog subjektiviteta Kosova. Ali ujedno ubeđen sam da će Kosovo biti deo UN, UNESKO, Interpola i svih međunarodnih mehanizama", rekao je Tači.

On je istakao da je Kosovo pozdravilo strategiju koju je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker predstavio u vezi sa proširenjem EU na države Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo, iako je očekivalo veću jasnoću.

"Ali, ima vremena da se ova strategija dopuni i ispravi. Moramo ispuniti naše obaveze", rekao je Tači i najavio da će Kosovo uskoro izglasati demarkaciju granice sa Crnom Gorom, "imati liberalizaciju viznog režima, kao i siguran evropski put".

Tači se nada i veruje da će 2018. biti godina istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije, kao dve nezavisne i suverene države.

"Taj sporazum će dovesti do potpune normalizacije naših odnosa, a ujedno i pomirenja naših naroda. Mir između Kosova i Srbije znači mir za Zapadni Balkan. Mir je takođe poruka za evropeizaciju celog prostora u kojem živimo", istakao je Tači.

Upitan da li očekuje da Srbija prizna Kosovo, on je rekao da najpre očekuje da se za obe države otvori sigurna evropska perspektiva.

"Očekujem da će se na kraju ovog procesa Kosovo pridružiti UN. Ako postoji dobra volja, ako pokažemo visoku državnu i istorijsku odgovornost da budemo okrenuti ka budućnosti, očekujem da će biti zajedničke volje za uzajamno priznanje", rekao je Tači.

"Ali to zavisi od dve države, zavisi od dveju prestonica, jer ne možemo da se nametnemo jedni drugima", objasnio je Tači i poručio da je "Priština spremna".

"Ali jedno je sigurno: ni Srbija ni Kosovo nemaju evropsku budućnost bez zajedničkog dogovora i bez uzajamnog priznanja. Niti Srbija može biti deo evropske porodice bez priznavanja Kosova. Stoga, što Srbija to pre učini, tim bolje za Srbiju", smatra Tači.

Prema njegovom stavu, "Srbiji neće biti dozvoljeno da se pridruži evropskoj porodici bez priznanja Kosova, jer ni EU nije zainteresovana za stvaranje drugog Kipra u evropskom području".

Takođe, trenutak razgovora o demarkaciji između Kosova i Srbije će brzo doći, najavio je Tači, "što će faktički biti oblik priznavanja nezavisnosti".

"Pitanje koje se postavlja jeste: kako će Srbija ući u EU, sa kojom teritorijom? Sa Kosovom kao delom njene teritorija? Ne, nikad. Sa kojim stanovništvom? Sa stanovništvom Kosova kao delom Srbije? Nikad", predočio je Tači.

On je rekao i da ceni početak unutrašnjeg dijaloga u Beogradu, iako se ne radi o nekoj suštinskoj ideji ili debati o ovom pitanju.

"S druge strane, Kosovu nije potreban takav unutrašnji dialog u vezi sa odnosima sa Srbijom zbog same činjenice da je njen stav jasan. Kosovo je suverena, nezavisna država i nije opterećena kao Srbija lažnim mitom o Kosovu", ocenio je Tači.

On smatra da je "za vođstvo i politiku u Beogradu takav dijalog obavezan kako bi oslobodili tamošnje građane tog lažnog mita o Kosovu koji je u Srbiji stvoren i negovan u poslednjih 100 godina".

"I mora se reći da je to jedan težak posao, nije lako početi oslobađati ljude tog mita o prošlosti i okrenuti ih ka budućnosti", rekao je Tači.

On je ponovio da će Kosovo uspostaviti asocijaciju opština sa većinskim srpskim stanovništvom, jer za to ima ustavnu i zakonsku obavezu, ali i obavezu sporazuma u Briselu.

"Još veća afirmacija kosovskih Srba jeste u interesu Kosova. Kosovo je domovina svih njenih građana", istakao je Tači.

On je rekao da postoji "dobra volja" u pogledu osnivanja Specijalnog suda za zločine OVK, iako Kosovo na njega gleda kao na istorijsku nepravdu.

Tači je, upitan o zločinima počinjenim nad Srbima, dodao i da je veoma svestan onoga što se desilo na Kosovu tokom rata i nakon rata.

"Ubistvo civila u selu Staro Gracko bilo je teško zločinačko delo. Niko ne može biti imun naspram tog zločina. Ja sam i u to vreme kad se to dogodilo otišao sa Kušnerom na mesto zločina, izrazio sam porodici saučešće i žaljenje", rekao je Tači.

"I u slučaju ugroženosti i ubijanja dece u Goraždevcu, išao sam tamo u posetu, to je bio jeziv akt. I eksplozija autobusa Niš Ekspress predstavlja jedan od najgnusnijih i najtežih zločina", rekao je Tači i napomenuo da je "skrnavljenje manastira u potpunoj suprotnosti sa tradicijom i karakterom Albanaca".

"Ti postupci su najpre bili usmereni protiv tih ljudi, ali i protiv Kosova, protiv budućnosti Kosova", smatra Tači i naglašava da su svi oni koji su ugrozili Srbe nakon rata na Kosovu takođe ugrožavali Kosovo.

Vreme je da poštujemo žrtve i da radimo za istinu. Poštujući žrtve, pomažemo istini i zadovoljavamo pravdu, naveo je Tači i ocenio da je današnja slika Kosova drugačija, da su okolnosti pozitivne i da ima bezbednosti.

On je pozvao Srbe koji su napustili Kosovo da se vrate u svoje domove i na svoja imanja.

"Kosovo je bezbedna zemlja za sve, oni se mogu vratiti, integrisati, da grade svoje živote ovde", naglasio je Tači, koji tvrdi da u proteklih "šest godina nije bilo nijednog međuetničkog incidenata između Albanaca i Srba".

"Niko neće moći da ugrožava njihovu imovinu. Ona pripadanjima, radi se o imovini njihovih porodica, takođe i u smislu nasleđivanja, ali i u pravnom smislu", objasnio je Tači.

Međutim, u slučajevima raznoraznih kupoprodaja imovine, napomenuo je Tači, nemojte tražiti da politika interveniše, to je stvar prava.

Upitan o 40.000 nerešenih imovinskih zahteva koje potražuju Srbi, Tači je odgovorio da za slučajeve te prirode "ne treba tražiti odgovore od politike".

Ubistvo Olivera Ivanovića, kako je rekao, bio je zločinački akt za svaku osudu, ali nijedan međuetnički incident se nije dogodio, što je rezultat bliske saradnje sa vlastima Srbije, kao i razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i "poruke koje su poslali o mudrosti i smirenosti".

On je rekao da se istraga slučaja ubistva Olivera Ivanovića nastavlja, "ali prvi podaci ukazuju na kriminalne, mafijaske motive".

"Sarađivaćemo sa vlastima u Srbiji kako bi dobili adekvatne informacije. Istina će izaći na videlo, iako će nekoga to boleti", predvideo je Tači.

Govoreći o saradnji sa Beogradom u ovoj istrazi, on je rekao da je razgovarao sa predsednikom Vučićem o tome i dodao da druge relevantne institucije sarađuju u okviru datih mogućnosti i prostora.

"Kosovo nema šta da sakrije, to je u interesu otkrivanja istine. Pozdravljamo svaku pomoć i informacije pružene od strane Srbije. Ali i Beograd ne treba da se brine ili strahuje zbog otkrivanja istine o ubistvu Ivanovića", rekao je Tači.Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021