Vesti
Drugi pišu

Tači: Pravi trenutak za sporazum

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u intervjuu za N1 da je Kosovo uspešno prošlo međunarodni nadzor nezavisnosti i predivdeo da će Kosovo biti i u NATO i EU.
Tači: Pravi trenutak za sporazum
Hašim Tači (Foto Kim)

On je kazao da je Kosovo priznalo 115 država, da je ono članica oko 200 međunarodnih organizacija, kao i da je konsolidovano i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.

Upitan kako gleda na to što posle 10 godina, Kosovo nije član ni UNESKO, ni Interpola niti UN, Tači je rekao da "izgradnja države Kosovo nije neka trka i nije usmerena protiv Srbije".

"Srbija greši kada tvrdi da se bavi Kosovom i što gubi vreme da blokira Kosovo. Moj savet prijateljima u Beogradu jeste da se usredsrede na svoje poslove i da se ne bave Kosovom, jer je to samo gubljenje energije za njih, jer je nezavisnost Kosova nepovratan proces", ocenio je Tači.

"Svestan sam izazova koje imamo u pogledu konsolidacije međunarodnog subjektiviteta Kosova. Ali ujedno ubeđen sam da će Kosovo biti deo UN, UNESKO, Interpola i svih međunarodnih mehanizama", rekao je Tači.

On je istakao da je Kosovo pozdravilo strategiju koju je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker predstavio u vezi sa proširenjem EU na države Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo, iako je očekivalo veću jasnoću.

"Ali, ima vremena da se ova strategija dopuni i ispravi. Moramo ispuniti naše obaveze", rekao je Tači i najavio da će Kosovo uskoro izglasati demarkaciju granice sa Crnom Gorom, "imati liberalizaciju viznog režima, kao i siguran evropski put".

Tači se nada i veruje da će 2018. biti godina istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije, kao dve nezavisne i suverene države.

"Taj sporazum će dovesti do potpune normalizacije naših odnosa, a ujedno i pomirenja naših naroda. Mir između Kosova i Srbije znači mir za Zapadni Balkan. Mir je takođe poruka za evropeizaciju celog prostora u kojem živimo", istakao je Tači.

Upitan da li očekuje da Srbija prizna Kosovo, on je rekao da najpre očekuje da se za obe države otvori sigurna evropska perspektiva.

"Očekujem da će se na kraju ovog procesa Kosovo pridružiti UN. Ako postoji dobra volja, ako pokažemo visoku državnu i istorijsku odgovornost da budemo okrenuti ka budućnosti, očekujem da će biti zajedničke volje za uzajamno priznanje", rekao je Tači.

"Ali to zavisi od dve države, zavisi od dveju prestonica, jer ne možemo da se nametnemo jedni drugima", objasnio je Tači i poručio da je "Priština spremna".

"Ali jedno je sigurno: ni Srbija ni Kosovo nemaju evropsku budućnost bez zajedničkog dogovora i bez uzajamnog priznanja. Niti Srbija može biti deo evropske porodice bez priznavanja Kosova. Stoga, što Srbija to pre učini, tim bolje za Srbiju", smatra Tači.

Prema njegovom stavu, "Srbiji neće biti dozvoljeno da se pridruži evropskoj porodici bez priznanja Kosova, jer ni EU nije zainteresovana za stvaranje drugog Kipra u evropskom području".

Takođe, trenutak razgovora o demarkaciji između Kosova i Srbije će brzo doći, najavio je Tači, "što će faktički biti oblik priznavanja nezavisnosti".

"Pitanje koje se postavlja jeste: kako će Srbija ući u EU, sa kojom teritorijom? Sa Kosovom kao delom njene teritorija? Ne, nikad. Sa kojim stanovništvom? Sa stanovništvom Kosova kao delom Srbije? Nikad", predočio je Tači.

On je rekao i da ceni početak unutrašnjeg dijaloga u Beogradu, iako se ne radi o nekoj suštinskoj ideji ili debati o ovom pitanju.

"S druge strane, Kosovu nije potreban takav unutrašnji dialog u vezi sa odnosima sa Srbijom zbog same činjenice da je njen stav jasan. Kosovo je suverena, nezavisna država i nije opterećena kao Srbija lažnim mitom o Kosovu", ocenio je Tači.

On smatra da je "za vođstvo i politiku u Beogradu takav dijalog obavezan kako bi oslobodili tamošnje građane tog lažnog mita o Kosovu koji je u Srbiji stvoren i negovan u poslednjih 100 godina".

"I mora se reći da je to jedan težak posao, nije lako početi oslobađati ljude tog mita o prošlosti i okrenuti ih ka budućnosti", rekao je Tači.

On je ponovio da će Kosovo uspostaviti asocijaciju opština sa većinskim srpskim stanovništvom, jer za to ima ustavnu i zakonsku obavezu, ali i obavezu sporazuma u Briselu.

"Još veća afirmacija kosovskih Srba jeste u interesu Kosova. Kosovo je domovina svih njenih građana", istakao je Tači.

On je rekao da postoji "dobra volja" u pogledu osnivanja Specijalnog suda za zločine OVK, iako Kosovo na njega gleda kao na istorijsku nepravdu.

Tači je, upitan o zločinima počinjenim nad Srbima, dodao i da je veoma svestan onoga što se desilo na Kosovu tokom rata i nakon rata.

"Ubistvo civila u selu Staro Gracko bilo je teško zločinačko delo. Niko ne može biti imun naspram tog zločina. Ja sam i u to vreme kad se to dogodilo otišao sa Kušnerom na mesto zločina, izrazio sam porodici saučešće i žaljenje", rekao je Tači.

"I u slučaju ugroženosti i ubijanja dece u Goraždevcu, išao sam tamo u posetu, to je bio jeziv akt. I eksplozija autobusa Niš Ekspress predstavlja jedan od najgnusnijih i najtežih zločina", rekao je Tači i napomenuo da je "skrnavljenje manastira u potpunoj suprotnosti sa tradicijom i karakterom Albanaca".

"Ti postupci su najpre bili usmereni protiv tih ljudi, ali i protiv Kosova, protiv budućnosti Kosova", smatra Tači i naglašava da su svi oni koji su ugrozili Srbe nakon rata na Kosovu takođe ugrožavali Kosovo.

Vreme je da poštujemo žrtve i da radimo za istinu. Poštujući žrtve, pomažemo istini i zadovoljavamo pravdu, naveo je Tači i ocenio da je današnja slika Kosova drugačija, da su okolnosti pozitivne i da ima bezbednosti.

On je pozvao Srbe koji su napustili Kosovo da se vrate u svoje domove i na svoja imanja.

"Kosovo je bezbedna zemlja za sve, oni se mogu vratiti, integrisati, da grade svoje živote ovde", naglasio je Tači, koji tvrdi da u proteklih "šest godina nije bilo nijednog međuetničkog incidenata između Albanaca i Srba".

"Niko neće moći da ugrožava njihovu imovinu. Ona pripadanjima, radi se o imovini njihovih porodica, takođe i u smislu nasleđivanja, ali i u pravnom smislu", objasnio je Tači.

Međutim, u slučajevima raznoraznih kupoprodaja imovine, napomenuo je Tači, nemojte tražiti da politika interveniše, to je stvar prava.

Upitan o 40.000 nerešenih imovinskih zahteva koje potražuju Srbi, Tači je odgovorio da za slučajeve te prirode "ne treba tražiti odgovore od politike".

Ubistvo Olivera Ivanovića, kako je rekao, bio je zločinački akt za svaku osudu, ali nijedan međuetnički incident se nije dogodio, što je rezultat bliske saradnje sa vlastima Srbije, kao i razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i "poruke koje su poslali o mudrosti i smirenosti".

On je rekao da se istraga slučaja ubistva Olivera Ivanovića nastavlja, "ali prvi podaci ukazuju na kriminalne, mafijaske motive".

"Sarađivaćemo sa vlastima u Srbiji kako bi dobili adekvatne informacije. Istina će izaći na videlo, iako će nekoga to boleti", predvideo je Tači.

Govoreći o saradnji sa Beogradom u ovoj istrazi, on je rekao da je razgovarao sa predsednikom Vučićem o tome i dodao da druge relevantne institucije sarađuju u okviru datih mogućnosti i prostora.

"Kosovo nema šta da sakrije, to je u interesu otkrivanja istine. Pozdravljamo svaku pomoć i informacije pružene od strane Srbije. Ali i Beograd ne treba da se brine ili strahuje zbog otkrivanja istine o ubistvu Ivanovića", rekao je Tači.Ostale vesti

Koga mrzi Isus
Hram Hrista Spasa u Prištini, verovatno najviše napadani savremeni objekat svih verskih zajednica u Evropi, prošao je put od miniranja 1999, preko javnog nužnika, pogrdnih grafita, alpinista koji se veru po njemu, polugolih pevačica koje ovde snimaju spotove, sve do poruke: Isus mrzi Srbe!
  • 14.06.2021
Sirotinja zlatnog grada
Posle bombardovanja 1999. godine rudnici su prestali da rade, mnoga naselja su etnički očišćena, a cela oblast je potonula u apatiju onih koji opstaju na ivici siromaštva.
  • 08.06.2021
Šta se desilo u UNS i zašto nije pomoglo 400 novih članova
Novinar i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević izabran je u subotu za predsednika Udruženja novinara Srbije (UNS) na Izbornoj skupštini na kojoj je prethodno vođena duga i burna rasprava oko toga da li bi njegovo ime uopšte trebalo da se nađe na glasačkim listićima. Rakočević je osvojio više glasova od svog prethodnika Vladimira Radomirovića, uprkos tome što su glasali i brojni novi članovi Udruženja koji su, prema navodima, u poslednja dva meseca učlanjeni namenski - da bi Radomiroviću osigurali novi mandat.
  • 31.05.2021
Zašto Albanci pokušavaju da prisvoje srpske crkve, a uništavaju ih godinama unazad
Nastojanje većine Albanaca i njihovih istoričara i političara da ospore istoriju Srba i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, srpski istoričari i predstavnici crkve ocenjuju pokušajima revizije istorije i prisvajanja srpskog kulturnog nasleđa radi izgradnje albanske nacije i njenog identiteta.
  • 26.05.2021
Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021