Vesti
Drugi pišu

Tači: Pitanje nestalih važno za Srbiju i za Kosovo

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je pitanje nestalih veoma važno i za Srbiju i za Kosovo.
Tači: Pitanje nestalih važno za Srbiju i za Kosovo
Hašim Tači (Foto Kim)

"Ne treba samo da optužujemo jedni druge, već kao prvo da preuzmemo odgovornost, svaka strana za sebe", kazao je Tači.

Kosovo će pred Međunarodnim sudom pravde otvoriti pitanje iznalaženja pravde za genocid izvršen u vreme predsednika Srbije Slobodana Miloševića, izjavio je Tači u intervjuu za "Danas".

"Kosovo se za tu tužbu veoma dobro pripremilo", rekao je Tači i dodao da "zemlja na čijem je čelu ne može da bude blokirana prošlošću, a ni da se hrani istorijom".

Tači je naveo da je šokiran jezikom u beogradskim tabloidima, ali i jezikom pojedinih političara koji koriste kada govore o Kosovu.

I kampanja Srbije protiv učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije ima rasistički prizvuk, rekao je on i dodao da je to za žaljenje.

Tači je naveo da su severu Kosova, odluke koje je on doneo kao premijer na integraciji severa tokom briselskog dijaloga donele "dividendu mira" i omekšale situaciju.

Rekao je da mir nije dovoljan, da postoji potreba za novim radnim mestima, za razvijenom privredom, jasnom situacijom i razmenom između dva naroda.

 Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021