Tači o ’’susretima iza kamera’’ sa Vučićem

Kosovski predsednik Hašim Tači po prvi put je govorio o svojim sastancima, "iza kamera", s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Podeli ovaj članak sa:
 • Tači i Vučić (Foto Zeri)

"Sreo sam ga iza kamera u Briselu, Vatikanu, na različitim ceremonijama, takođe u Parizu, Beču i Njujorku. Otvoreno smo razgovarali o dešavanjima na Zapadnom Balkanu, o pitanjima koja nisam spomenuo na konferencijama za štampu. Završna faza dijaloga je značajna za Kosovo samo ako postoji uzajamno priznavanje i članstvo u Ujedinjenim nacijama", naveo je Tači u intervjuu za Radio televiziju Albanije, prenosi Indeksonline

On je dodao da bi postizanje sporazuma sa Srbijom bilo jednako "plemenito i veličanstveno kao i nezavisnost Kosova". Tači je takođe rekao da će Kosovo ostati izolovano ako se ne pridruži vodećim međunarodnim organizacijama.

"Ne možemo postati Palestina Zapadnog Balkana. Neću prihvatiti nikakav sporazum koji ne garantuje uzajamno priznavanje i članstvo u UN-u. Neću dozvoliti da Asocijacija sa izvršnim ovlašćenjima kreira Republiku Srpsku i da Kosovo učini nefunkcionalnim. Neću čak dozvoliti ni diskusije o takvim stvarima", objasnio je šta sve neće kosovski predsednik.

On nije želeo ni da se njegovi susreti "iza kamera" sa Aleksandrom Vučićem predstave kao tajni sastanci.

"Pregovori su bili otvoreni, transparentni i nikako, ni po koju cenu tajni sastanci", istakao je Tači, a prenosi RTK.

Predsednik Kosova je naveo da će 2019. godina verovatno "biti godina istorijskog, mirnog, konačnog sporazuma između Kosova i Srbije".

Ostale vesti

 • Bilo 2004, ne ponovilo se

  Bilo 2004, ne ponovilo se

  Kroz prozore crkve izbijaju modri plamenovi, gore ruska jevanđelja stara dvesta godina, gori biblioteka, dom i život sveštenika Miroslava Popadića. Pred vrelinom te vatre, pažljivi čuvar izolovanih prištinskih Srba uzmicao je i više nije imao kud. Nad glavom mu je gorelo sve što je imao i voleo. Izvukli su ga iz podruma u poslednjem trenutku američki policajci, iza njega je ostao plamen koji je tinjao nekoliko dana. Ostao je napor i herojsko držanje čoveka ostavljenog od svih da sačuva svoj grad i njegovu dušu, ostale su gomilice kamenja kojim su gađali njega i njegov Hram Svetog Nikole u Prištini. Iz njega ga je ispratila vatra pogroma 17. marta 2004. godine.

 • Pobednička sirotinja

  Pobednička sirotinja

  U povratničkom selu u blizini manastira ima dvadeset dvoje ljudi sa osmoro dece. Žive sa istom skromnošću i trpeljivošću kao i manastir Budisavci. Niko ne razmišlja o prodaji zemlje, ali im je pomoć neophodna.

 • "Među Srbima je opasno biti izuzetan"

  Ne baš popularni za života, obožavani u smrti. Stradali mučki, kada su bili daleko od vrhunca političke moći, i kada su im rejtinzi bili u ozbiljnom padu, a posle ubistva obojicu su oplakivale i ispratile na večni počinak na hiljade građana. To su bili Zoran Đinđić onda i Oliver Ivanović danas.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane