Vesti
Drugi pišu

Tači o ’’susretima iza kamera’’ sa Vučićem

Kosovski predsednik Hašim Tači po prvi put je govorio o svojim sastancima, "iza kamera", s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Tači o ’’susretima iza kamera’’ sa Vučićem
Tači i Vučić (Foto Zeri)

"Sreo sam ga iza kamera u Briselu, Vatikanu, na različitim ceremonijama, takođe u Parizu, Beču i Njujorku. Otvoreno smo razgovarali o dešavanjima na Zapadnom Balkanu, o pitanjima koja nisam spomenuo na konferencijama za štampu. Završna faza dijaloga je značajna za Kosovo samo ako postoji uzajamno priznavanje i članstvo u Ujedinjenim nacijama", naveo je Tači u intervjuu za Radio televiziju Albanije, prenosi Indeksonline

On je dodao da bi postizanje sporazuma sa Srbijom bilo jednako "plemenito i veličanstveno kao i nezavisnost Kosova". Tači je takođe rekao da će Kosovo ostati izolovano ako se ne pridruži vodećim međunarodnim organizacijama.

"Ne možemo postati Palestina Zapadnog Balkana. Neću prihvatiti nikakav sporazum koji ne garantuje uzajamno priznavanje i članstvo u UN-u. Neću dozvoliti da Asocijacija sa izvršnim ovlašćenjima kreira Republiku Srpsku i da Kosovo učini nefunkcionalnim. Neću čak dozvoliti ni diskusije o takvim stvarima", objasnio je šta sve neće kosovski predsednik.

On nije želeo ni da se njegovi susreti "iza kamera" sa Aleksandrom Vučićem predstave kao tajni sastanci.

"Pregovori su bili otvoreni, transparentni i nikako, ni po koju cenu tajni sastanci", istakao je Tači, a prenosi RTK.

Predsednik Kosova je naveo da će 2019. godina verovatno "biti godina istorijskog, mirnog, konačnog sporazuma između Kosova i Srbije".Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021