Vesti
Drugi pišu

"Tači kriv za Unesko"

Hašim Tači je glavni krivac za neuspeh Kosova da uđe u Unesko jer je u proceduru učlanjenja ušao iz vlastitih interesa, piše portal Gazetablic.com.
Hašim Tači (Foto Kim)

Ti izvori tvrde da je Tači krenuo u proceduru bez dobijanja signala od "zemalja prijatelja Kosova" i sa ciljem da ojača svoj autoritet kako bi bio izabran za predsednika Kosova 2016. godine.

"Hašim Tači je imao sigurne glasove, i bez ’dozvole’ od zemalja koje podržavaju Kosovo, doneo je odluku da zatraži prijem u Unesko. SAD i neke druge zemlje su preporučile Tačiju da nije pravi trenutk da se to podnese zahtev, ali on nije uzeo u obzir ove preporuke i zahtev za učlanjenje Kosova nije prošao", rekao je izvor portal.a

Prema istom izvoru, Tači nije bio favorit SAD da predvodi ovu aktivnost.

"Amerika je jasno stavila do znanja Tačiju da ne može da ima rukovodeću ulogu u ovom procesu, kao što je bilo u slučaju učlanjenja u MMF i Svetsku banku", rekao je neimenovani izvor.

Prema istom izvoru, pored SAD, i neke druge države koje podržavaju Kosovo su bile u dilemi zbog činjenice da su pre nekoliko godina bile protiv prijema Palestine u Unesko.

Palestina, kao i Kosovo, nije članica UN.

I pored toga, te su države podržale Kosovo, ali predlog o prijemu nije dobio potreban broj glasova na glasanju u Generalnoj skupštini Uneska u ponedeljak.

Kosovu je za prijem trebalo 95 glasova, a dobilo je tri manje.

Posle neuspeha opozicija i jedan deo civilnog sektora na Kosovu traže ostavku Tačija, koji smatra da je činjenica da su 92 države glasale za prijem Kosova izuzetan uspeh.Ostale vesti

RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021