Vesti
Drugi pišu

Tači: Kosovo postalo potpisnica Apostil konvencije

“Kosovo je u petak, nakon "prave diplomatske borbe", postalo "država" potpisnica Konvencije o ukidanju legalizacije stranih javnih isprava (Apostil konvencija)”, saopštio je kosovski predsednik, Hašim Tači, prenosi portal Kossev.

Tači: Kosovo postalo potpisnica Apostil konvencije
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

"Aplicirali smo prošle godine kako bismo postali članovi ovog važnog pravnog instrumenta i hvala prijateljskim zemljama za njihovu kontinuiranu podršku. Bila je to prava diplomatska borba kako bismo ozvaničili naše pridruživanje ovoj konvenciji, ali sada je sve jasno - Republika Kosovo je zaključila pravni proces međunarodnog priznavanja Kosova koji će pomoći našim građanima, posebno dijaspori," naveo je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Pristupne dokumente za ovu konvenciju u ime Kosova potpisao je 6. novembra prošle godine upravo Hašim Tači kao tadašnji ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade, dok je dokumenta primio šef divizije za ugovore Ministarstva spoljnih poslova Holandije, Josef Damoisu, u prisustvu generalnog sekretara Stalnog biroa Haške konferencije, Kristofa Bernaskonija.

Tada je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova najavljeno da se u julu 2016. građani Kosova i "dijaspore" oslobađaju legalizacije kosovskih konzularnih i drugih dokumenata.

Inače, Apostil konvencija je konvencija o ukidanju legalizacije stranih javnih isprava, potpisnice konvencije pun proces legalizacije zamenjuju takozvanom Apostil potvrdom.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021