Vesti
Drugi pišu

’’Tači je sam u novom plesu sa Vučićem’’

"Pregovori Hašima Tačija sa Aleksandrom Vučićem su protiv interesa Kosova, jer je on sebi naložio da ih vodi na zaista autokratski način", piše urednik švajcarskog dnevnika Tages Ancajger i saradnik portala Priština insajt Enver Robeli.
’’Tači je sam u novom plesu sa Vučićem’’
Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić u Briselu (Foto FoNet)

"Glava" Demokratske partije Kosova, Hašim Tači, koji se u javnosti pojavljuje kao predsednik Kosova i predstavnik "jedinstva naroda", što je najbolja šala od pronalaska politike, juče je posetio Brisel i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Pre odlaska u glavni grad Evropske unije, Tači (nas) je preko društvenih mreža obavestio da je telefonirao Vučiću i da mu je čestitao što je izabran za predsednika.

Ovo nije prvi telefonski razgovor između Tačija i Vučića. Iako se predsednik Srbije (bivši premijer) javno ne može pohvaliti njegovim telefonskim razgovorima i pozivima Tačiju, predsednik Kosova je nesalomiv, što javnosti i međunarodnoj zajednici govori činjenica da je još jednom pozvao svog srpskog kolegu.

Šta je Hašim Tači hteo ovim pozivom? Jasno je da kao političar nema ovlašćenja u kosovskom društvu da omogući ono što je patetično i prevarno nazvano "pomirenje između dve nacije" ili "normalizacija odnosa". Kako Hašim Tači može uspeti u pomirenju sa Srbima, kada je bar dve trećine albanskog biračkog tela ljuto na njega, i ako bi mogli, odmah bi ga glasali da prestane sa predsednikovanjem? Iluzorno je verovati da pomirenje može biti postignuto kada se diktira sa vrha, bez velike socijalne, parlamentarne i javne rasprave na Kosovu iu Srbiji.

Godinama je EU verovala da pomirenje mogu postići "moćni ljudi". Drugim rečima, dovoljno je da kažu da je pomirenje postignuto, pa će nacije sa krvavom istorijom to prihvatiti. Stvarnost je pokazala suprotno: ni demarkacija sa Crnom Gorom, niti Asocijacija većinskih srpskih opština nije ratifikovana u Skupštini Kosova.

Pre sastanka u Briselu, Tači je rekao da će razgovarati o njegovim idejama o tome kako treba nastaviti dijalog.

"Ovo je samo početni sastanak u ovoj novoj fazi dijaloga, koji dokazuje našu posvećenost punoj normalizaciji dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, što je ključni kriterijum za članstvo Kosova u EU i NATO", napisao je Tači na Fejsbuku.

U situaciji u kojoj Kosovo nema Skupštinu i u vreme kada političke tenzije mogu rasti, jer koalicija oko Tačijeve stranke nema dovoljno glasova za osnivanje vlade, Tači se ponaša kao autokrata koji pritiska čitavu naciju nejasnom idejom o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Kosovo su u ovaj mrtvi ugao doveli oni poslanici koji su izabrali destruktivnu ličnost poput "Komandanta Zmije" za šefa države.

U međuvremenu, jasno je da su, do ovog trenutka, rezultati pregovora učinili da Kosovo ostane bez fusnote, Srbija je blokirala članstvo Kosova u mnogim međunarodnim organizacijama, a procedure pri putovanju u Srbiju i dalje su gnjavaža za Kosovare kojima se oduzimaju sva obeležaja kosovske državnosti na granici, oni kriju pasoše i uklanjaju registarske tablice Republike Kosovo.

Razgovori Kosova sa Federikom Mogerini, Aleksandrom Vučićem, Ketrin Ešton, Robertom Kuperom i drugim birokratima EU - svih koji izgledaju tolerantni prema Srbiji - "proizveli" su tzv. Asocijaciju opština sa srpskom većinom, (što je) drugo ime za Republiku Srpsku na Kosovu. Ovo nije samo tvrdnja kritičara na Kosovu, već i ozbiljnih zapadnih medija kao što je Frankfurter Algemajne Cajtung.

Iako novi parlament još nije uspostavljen i nova vlada nije formirana, Tači se obavezao i angažovao na pregovorima o Kosovu u Briselu, jer su autokrate sklone da to rade. Ovo je nepodnošljivo i treba mu se suprotstaviti, ne samo političke partije, već i kosovska javnost i civilno društvo (preostali deo koji ostane neprodat Tačijevoj "kompaniji" sa akronimom PDK).

Jasno je da Tači donosi odluke iza leđa izabranih poslanika, uz ignorisanje trenutne vlade, kako bi se nametnuo kao navodni "neizbežni faktor" tzv. normalizacije odnosa sa Srbijom.

Međutim, okretanje Kosova na glavu, nešto što su Tači i njegovi sluge činili u posljednjih nekoliko godina, može se okončati. Na dan izbora, građani Kosova masovno su kažnjavali Tačijevu stranku upravo zbog arogancije koju je demonstrirao tokom svog upravljanja, ili bolje rečeno, njegovo vladavine. U svom novom plesu sa Vučićem, Tači je praktično sam. Većina kosovskih Albanaca stoji na drugoj strani barikade, ne zato što su protiv normalizacije odnosa sa Srbijom, već protiv iluzije normalizacije, dok Beograd postaje faktor u unutrašnjem odlučivanju Kosova, uključujući i formiranje nova vlade.

Tekst na engleskom možete pročitati ovde.Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022