Vesti
Drugi pišu

"Tači je ’namestio’ hapšenje Haradinaja"

Iz kabineta Hašima Tačija stigle su informacije o kretanju Ramuša Haradinaja pre njegovog hapšenja u Bazelu. To je preneo slovenački portal Top njuz, uz navode da je takav zaključak iznet iz "analize međunarodnih kontakata Tačija i Haradinaja".
Haradinaj i Tači (Foto Vlada Kosova)

"Francuski obaveštajci su dobili informacije o kretanju Haradinaja iz Tačijevog kabineta, posle čega je on uhapšen u Bazelu i to je razlog za zakasnelu reakciju Prištine", navodi se.

U dokumentu se ističe da su prve reakcije stigle iz Alijanse za budućnost Kosova, Haradinajeve partije, uz zahtev da zvanična Priština hitno reaguje.

“Moguće je da je reakcija izostala jer je iz Tačijevog kabineta stigla informacija o tačnom vremenu sletanja Haradinajevog aviona na aerodrom Bazel-Miluz, odakle je trebalo da otputuje na inauguraciju američkog predsednika Donalda Trampa“, dodaje se.

Navodno je Haradinajevo hapšenje, po poternici Srbije, iskorišćeno kao razlog za prekidanje dijaloga Beograda i Prištine, a "plan akcije" su smislili i razradili Tači i Kadri Veselji, predsednik DPK.

"Oni imaju veze sa francuskim obaveštajcima. Samo jedno podsećanje, kada je Bernar Kušner bio šef misije UN, sa Kosmeta je proterano 200.000 Srba. Razlog za hapšenje Haradinaja je i to što je on odgovorio potvrdno na zahtev za razgovor sa istražiteljima budućeg Specijalnog suda za zločine OVK. Haradinaj je čak dao i podatke o povezanosti Tačijevih bliskih saradnika sa ratnim zločinima nad Srbima i Albancima. Haradinaj je dao podatke koji mogu da budu korišćeni u sudskom procesu", navodi se.

Takođe, navodno je Haradinaj hteo da diskredituje porodicu Tači, naročito njegovog brata Ganija, o kome priča da je sarađivao sa srpskim službama bezbednosti 1996. godine.

"To bi bilo izneto u javnost ako Tači pokuša da obori dogovor o budućnoj zajedničkoj političkoj aktivnosti. Sve to je verovatan razlog što se Tači i Haradinaj nisu sreli u javnosti u danima po njegovom povratku u Prištinu, a političke poruke su prosleđivane kroz posrednike. Neočekivana koalicija Mustafine LDK i partije Bedžeta Pacolija dovela je do hitne predizborne koalicije Tačija i Haradinaja, bukvalno u poslednjem minutu, a to je šansa koju Haradinaj nije mogao da propusti. Tači je morao da prihvati njegov uslove – da bude kandidat za kosovskog premijera", zaključuje se u tekstu.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020