Vesti
Drugi pišu

Tači: Finalizacija razgovora sa Beogradom

Kosovski predsednik Hašim Tači u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao je, da je došlo vreme da proces razgovora sa Beogradom pređe u novu "fazu finalizacije", kao i da se otvori novo poglavlje u odnosima Beograda i Prištine.
Tači: Finalizacija razgovora sa Beogradom
Hašim Tači(Foto Kim)

"Mislim da je pod ovim okolnostima globalnih dešavanja i jedne šire evroatlanske perspektive došlo vreme da rukovodstvo Kosova i Srbije, pod inicijativom EU, uz podršku SAD-a, preduzmu drugi korak, otvore jedno novo poglavlje u odnosima Kosova i Srbije, jednim širim afirmativnim sporazumom u smislu političkog okvira", rekao je Tači za Radio Slobodna Evropa.

On smatra da bi taj sporazum doveo do "konačne normalizacije odnosa, boljeg susedstva, i pomirenja između našeg naroda", a koji bi, kako je rekao, "jasno odredio efektivniju saradnju institucija dveju država".

Radio Slobodna Evropa  navodi da bi, po Tačiju, "tako nešto podrazumevalo i zajednički rad na borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, krijumčarenja, fundamentalizma, radikalizma, borbre protiv terorizma i dr."

Tači je ocenio da je Briselski sporazum kreirao "pozitivnu situaciju" u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali da "ostaje još mnogo toga da se uradi u procesu sprovođenja svih postignutih sporazuma".Ostale vesti

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020
Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020