Vesti
Drugi pišu

“Svako ko formira vladu imaće podršku zemalja Kvinte”

Ambasadori zemalja Kvinte pozvali su kosovske lidere da što pre formiraju novu vladu, i istakli da će sarađivati sa svakim ko uspe da formira vladu sa održivom parlamentanom većinom.
“Svako ko formira vladu imaće podršku zemalja Kvinte”
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Iz ambasade SAD rečeno je za prištinski list "Koha Ditore" da su kosovski birači dali svoj sud, i da nova vlada treba da se fokusira na evroatlantske integracije, funkcionisanje vladavine prava, veći privredni rast, bezbednost i regionalnu stabilnost, uključujući normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Amasada Nemačke saopštila je da od političkih lidera zavisi formiranje nove vlade, i da se Nemačka nada da će sarađivati sa svakim ko to bude bio.

List takođe navodi da se nekoliko ambasadora akreditovanih u Prištini sastalo juče sa kosovskim političkim liderima i zatražilo od njih da bez odlaganja formiraju novu vladu.

Kadri Veselji, lider Demokratske partije Kosova (DPK) rekao je da je ambasadorima izneo uveravanje da će Kosovo uskoro formirati nove institucije i nastaviti blisko partnerstvo sa zapadnim saveznicima.Ostale vesti

Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020
Tiha ljubav i molitva
Vladika Teodosije je na ispraćaju istakao da je mati Isidora, uz pomoć Božiju, znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja: „krhka telom bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda”.
  • 21.06.2020
Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanji
Na ulicama Severne Mitrovice ništa ne ukazuje da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji počela. Ni Kosovo nije srce te predizborne kampanje. To će se verovatno promeniti odmah nakon izbora.
  • 08.06.2020
Odlazak poslednjeg Srbina iz Dečana
Radnici komunalne službe iskrčili su ulaz u groblje i prosekli rastinje i šiblje da se, kao u neki zeleni tunel, može uneti Ćira Dečanac.
  • 07.06.2020
Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020