Vesti
Drugi pišu

“Sva sredstva u borbi protiv demarkacije sa CG”

Predstavnici kosovskih opozicionih stranaka najavili su da će upotrebiti sva sredstva u borbi protiv sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, javljaju prištinski mediji.
“Sva sredstva u borbi protiv demarkacije sa CG”
Suzavac u Skupštini (Foto arhiva Kim)

Pokret Samoopredeljenje je, prethodno, u nekoliko navrata sednice parlamenta prekidao suzavce. Stranka Ramuša Haradinaja je protiv te metode.

Svega dan pošto kosovski premijer Isa Mustafa nije uspeo da ubedi evropske zvaničnike da ublaže uslove za vizne olakšice, opozicija u Prištini zapretila je da će upotrebiti sva sredstva kako bi sprečila ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Poslanica Samoopredeljenja Šćipe Pantina rekla je Radiju Slobodna Evropa da će ta partija upotrebiti sva sredstva kako bi onemogućila ratifikaciju sporazuma.

U prethodne dve godine, poslanici pokreta koji je osnovao Aljbin Kurti, u više su navrata bacali suzavac tokom skupštinskih zasedanja, onemogućavajući na taj način donošenje zakona kojima su se protivili.

Reakcija kosovske opozicije usledila je dan pošto je evropski komesar Dimitris Avramopulos ponovio Mustafi da demarkacija sa Crnom Gorom ostaje glavni preduslov za dobijanje viznih olakšica i "ohrabrio Mustafu, vladu i političke stranke da što pre takav potez ratifikuju u parlamentu".

Upotrebi suzavca se protivi Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, smatrajući da je dovoljno da opozicija glasa protiv predloženog dokumenta.

"Alijansa za budućnost Kosova će glasati protiv. demarcation agreement with Montenegro. Suzavac je nepotreban", rekao je poslanika te stranke Ali Beriša.

Priština i Podgorica potpisale su sporazum o demarkaciji u avgustu 2015. godine, na osnovu rada zajedničke komisije. Ovom sporazumu su se najžešće protivili pokret Samoopredeljenje i Haradinaj, koji je u nekoliko navrata cepao karte i vređaao članove komisije.

Kako bi umirila strasti opozicije, međunarodna zajednica formirala je tim zapadnih, mahom američkih stručnjaka, koji su potvrdili nalaze prve komisije.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020