Vesti
Drugi pišu

Sutra sednica skupštine, situacija nepredvidiva

Uoči sutrašnje konstitutivne sednice kosovske skupštine nijedna koalicija ili stranka nije javno saopštila da je obezbedila neophodnu parlamentarnu većinu.
Sutra sednica skupštine, situacija nepredvidiva
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Tako će novi poslanici položiti zakletvu u potpuno nepredvidivoj političkoj situaciji, pišu mediji na albanskom jeziku.

Deo kosovske javnost, međutim, smatra da je to proces koji će se odvijati dosta teško, te da postoji velika mogućnost da pregovori propadnu, što će Kosovo odvesti u nove vanredne parlamentarne izbore.

Prema pisanju portala "ABCnjuz", ključ nepredvidivosti je kandidatura za reizbor Kadrija Veseljija za predsednika parlamenta.

Veselji je predsednik Demokratske partije Kosova koja je deo koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova, čiji je lider Ramuš Haradinaj kandidat za premijera te koalicije i Inicijative.

Ta tzv. PAN koalicija, ili velika koalicija proizašla iz rata, je na izborima 11. juna osvojila 39 poslaničkih mesta, od ukupno 120, što nije dovoljno za izbor predsednika skupštine, kao ni za formiranje nove vlade.

Ipak, u DPK su optimisti i uvereni su da će obezbediti dovoljan broj glasova za formiranje vlade, iako do sada nije bilo nikakvih zvaničnih pregovora sa drugm stranakma.

Stranke druge po veličine koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe tvrde da neće glasati za Veseljija.

I kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je odbacio mogućnost saradnje sa PAN koalicijom.

Inače, Samoopredeljenje je pokret koji je samostalno izašao na junske izbore i tom prilikom osvojio 31 poslaničko mesto, dok je trećeplasirana koalicija stranaka okupljenih oko Demokratskog saveza sa 30 osvojenih mandata.

Ukoliko kosovska skupština sutra bude formirana od toga dana teče ustavni rok od 15 dana za formiranje nove vlade.

 Ostale vesti

RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021