Vesti
Drugi pišu

Sutra sednica skupštine, situacija nepredvidiva

Uoči sutrašnje konstitutivne sednice kosovske skupštine nijedna koalicija ili stranka nije javno saopštila da je obezbedila neophodnu parlamentarnu većinu.
Sutra sednica skupštine, situacija nepredvidiva
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Tako će novi poslanici položiti zakletvu u potpuno nepredvidivoj političkoj situaciji, pišu mediji na albanskom jeziku.

Deo kosovske javnost, međutim, smatra da je to proces koji će se odvijati dosta teško, te da postoji velika mogućnost da pregovori propadnu, što će Kosovo odvesti u nove vanredne parlamentarne izbore.

Prema pisanju portala "ABCnjuz", ključ nepredvidivosti je kandidatura za reizbor Kadrija Veseljija za predsednika parlamenta.

Veselji je predsednik Demokratske partije Kosova koja je deo koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova, čiji je lider Ramuš Haradinaj kandidat za premijera te koalicije i Inicijative.

Ta tzv. PAN koalicija, ili velika koalicija proizašla iz rata, je na izborima 11. juna osvojila 39 poslaničkih mesta, od ukupno 120, što nije dovoljno za izbor predsednika skupštine, kao ni za formiranje nove vlade.

Ipak, u DPK su optimisti i uvereni su da će obezbediti dovoljan broj glasova za formiranje vlade, iako do sada nije bilo nikakvih zvaničnih pregovora sa drugm stranakma.

Stranke druge po veličine koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe tvrde da neće glasati za Veseljija.

I kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je odbacio mogućnost saradnje sa PAN koalicijom.

Inače, Samoopredeljenje je pokret koji je samostalno izašao na junske izbore i tom prilikom osvojio 31 poslaničko mesto, dok je trećeplasirana koalicija stranaka okupljenih oko Demokratskog saveza sa 30 osvojenih mandata.

Ukoliko kosovska skupština sutra bude formirana od toga dana teče ustavni rok od 15 dana za formiranje nove vlade.

 Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021