Vesti
Drugi pišu

Suroi: Moguća još veća kriza

U martu i aprilu Kosovu preti još veća politička kriza, ukoliko se vlast i opozicija ne dogovoreko oko tri najvažnija pitanja, smatra publicista Veton Suroi, a kao jedno od tih pitanja on je naveo i unapređenje pregovaračkog procesa Beograda i Prištine.
Suroi: Moguća još veća kriza
Suzavac u kosovskoj Skupštini (Foto Kim)

Kao prvo on je naveo potrebu promene ustava i izbor predsednika Kosova direktnim putem.

U mišljenu iznetom u prištinskom dnevniku Koha ditore, Suroi je kao drugo pitanje istakao potrebu postizanja dogovora između kosovke vlade i opozicije oko liste stvari koje bi trebalo uraditi kako bi se osigurali slobodni i demokratski izbori "kad god za to bude vreme".

Kao treću stavku, Suroi je naveo da bi kosovska vlada i opozicija trebalo da se dogovore oko postizanja konsenzusa kojim bi se sprečile "štete nanete dosadašnjim procesom pregovora" sa Beogradom i unapredio pregovarački proces između Prištine i Beograda.

"Kao principijalne tačke, njih je veoma teško postići u trenutnoj situaciji. Možda sama kriza može biti od pomoći u ovom slučaju: ukoliko vlada i opozicija ne postignu principijalni sporazum o ove tri tačke (ili druge njima slične ili ne) Kosovo rizikuje da u martu ili aprilu uđe u još veću krizu", upozorio je Suroi.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021