Vesti
Drugi pišu

Stav SPC o Kosovu početkom iduće nedelje

Sveti arhijerejski sabor SPC, čije je zasedanje u toku u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, nije odustao od rasprave o Predlogu novog crkvenog Ustava o kome će se, zbog velikog broja primedbi, glasati na nekom od sledećih saborskih zasedanja, nezvanično saznaje Danas u visokom crkvenim krugovima.
Stav SPC o Kosovu početkom iduće nedelje
Sveti arhijerejski Sabor SPC (Foto tv Hram)

Tekst predloženog dokumenta će se još dorađivati, a na njemu će raditi dve komisije, tvrde izvori lista "Danas".

Posebno najavljeno saopštenje Sabora o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koje je u različitim kontekstima jedna od glavnih tema ovog Sabora, očekuje se već početkom iduće nedelje – moguće već u ponedeljak, ukoliko se to tada usaglasi tekst saopštenja, spekuliše se u vrhu SPC.

Kanonizacija novih svetih mučenika sa Kosova i Metohije, koju je Sabor u četvrtak uveče najavio za subotu 5. maj, pomera se jučerašnjom saborskom odlukom na praznik Spaljivanja moštiju Svetog Save 10. maja na liturgiju u Svetosavskom hramu na Vračaru.

Sabor je saopštio da je proglasio nove svete mučenike sa prostora KiM: prepodobnog Grigorija Pećkog, pekara Vasilija iz Peći i Bosiljku Rajičić iz Pasjana kod Gnjilana.

Iako je objašnjeno da je ovom saborskom odlukom „potvrđeno njihovo već odavno postojeće molitveno poštovanje u vernom narodu KiM“, SPC nije objavila njihova žitija – biografije.

Svi su zbog pravoslavne vere postradali u doba turske vlasti. Razlog za promenu dana kanonizacije je „preopterećenost radnog programa Sabora, koji će 5. maja razmatrati pitanja daljih aktivnosti na završetku preostalih radova i oslikavanju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru“, saopštila je Informativna služba SPC.

 Ostale vesti

Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021