Šta se očekuje 4. avgusta. Priština i Beograd različito o ZSO

Pet godina nakon što je Briselskim sporazumom 2013. dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština i svega nekoliko dana pre roka koji je označen kao krajnji za taj posao, iz Prištine se čuje novo tumačenje dogovorenog.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa sastanka o ZSO u K. Mitrovici (Foto B92)

Kako tvrdi kosovski premijer Ramuš Haradinaj, 4. avgust nije kranji rok za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, već će tada biti predstavljeni prvi rezultati upravljačkog tima formiranog radi izrade statuta

"Nakon što bude predstavljen javnosti, vlada i svi ostali će dati svoje primedbe i sugestije, jer na kraju moramo biti sigurni da je sve u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, kako je i dogovoreno", rekao je premijer Kosova.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove iz aprila, kada je Priština aktivirala Upravljački tim za izradu statuta ZSO, stoji da je “Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od četiri meseca".

Nova runda razgovora Beograda i Prištine bi, kako je najavljeno, trebalo da bude održana početkom septembra, a iz Beograda se unapred moglo čuti da statut, ključan za formiranje ZSO, neće biti formiran do 4. avgusta, ali ne i kakvi će biti potezi Bograda.

"Ništa se ne dešava, rok ističe 4. avgusta. Sećate se šta sam rekao pre četiri meseca - rekao sam da neće biti ništa. Oni imaju jedan jedini cilj, a to je kako da se zauzme sever Kosova. Njih ne zanima ZSO", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje tokom obilaska radova na obilaznici oko Beograda.

Evropska unija je 5. aprila ove godine, nakon što je zvanična Priština ponovo aktivirala upravljački tim, Kosovu dala rok od četiri meseca da izradi nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Tada je iz Brisela saopšteno da je za Kosovo to "vrhunski prioritet" i da mora raditi u skladu sa "zaključenim dogovorom" o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Zajednica srpskih opština dogovorena je Briselskim sporazumom iz 2013, ali do danas nije formirana, niti je poznato kakva bi trebalo da budu njena ovlašćenja. To bi trebalo da bude rešeno statutuom – dok Beograd insistira na izvršim ovlašćenjima, Priština nastoji da ta ovlašćenja budu što manja.

Priča o formiranju ZSO intenzivirana je nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici 26. marta ove godine. Tada su predstavnici Srpske liste posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izašli iz Vlade Kosova i najavili da će, ukoliko Priština ne formira ZSO do 20. aprila, to učiniti samostalno.

Kosovski ministar infrastrukture Kosova Palj Ljekaj upozorio je da bi članovi Srpske liste mogli biti uhapšeni ako jednostrano budu osnovali ZSO. Kosovska vlada je potom saopštila da su premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači ponovo aktivirali rukovodeću grupu koja će raditi na predlogu statuta Zajednice srpskih opština.

Zbog hapšenja Đurića i brutalne akcije policije, predstavici Srpske liste su izašli iz Vlade Kosova i saopštili da uskraćuju podršku vladajućoj koaliciji, ali trenutno nije jasno kakav je njihov status u kosovskoj vlasti, jer na pitanja o ovome - ne odgovaraju.

Naime, nakon sastanka s Haradinajem 13. jula ove godine, deo poslanika ove stranke vratio se u Skupštini Kosova u deo sale gde sede poslanici vladajuće koalicije. Istovremeno, bez odgovora je ostao i status ministara Srpske liste u Vladi Kosova – oni su, naime dali ostavke, ali Skupština ih nikada nije razmatrala. Donedavno su i sopštenja potpisivali kao ministri u ostavci, ali prema tvrdnjama novinara Kosseva, ova odrednica je nedavno nestala.

Takođe, upravo zahvaljujući jednom glasu poslanika Srpske liste usvojena je demarkacija sa Crnom Gorom iako je ova stranka tvrdila da za njih “ne postoji to pitanje”.

Podsetimo, Srpska lista ima podršku vlasti u Beogradu i Srpske napredne stranke.

Ostale vesti

 • Neka mrtve ne diraju

  Neka mrtve ne diraju

  Sa višespratnice u izgradnji čuju se snažni udarci čekićem, a majstori se glasno dovikuju na albanskom jeziku. Ispod njih, juče, lipljanski Srbi traže grobove svojih pokojnika, na groblju, gde su se pre dve noći, čuli udarci kojima je razbijeno i polomljeno devetnaest srpskih nadgrobnih spomenika. Između tih noćnih rušitelja i ovih dnevnih graditelja stoji, nad potpuno srušenim grobom svojih roditelja Dojčin Кostić. Tih, smiren, zamišljen, sa emocijama svedenim na meru gradskog čoveka.

 • Kosovska Carina negira da na Sever dolazi roba iz Srbije

  Kosovska Carina negira da na Sever dolazi roba iz Srbije

  Početkom prošle nedelje, sve prodavnice, apoteke i drugi uslužni objekti bili su zatvoreni zbog "nestašice robe iz Srbije" koja je nastupila usled takse na uvoz robe iz Srbije i BiH. Ipak, u sredu ujutru na Sever je „puštena“ roba iz Srbije i od tada su prodavnice bolje snabdevene.

 • Fljorim Ejupi prijavio Vučića vlastima u Nemačkoj

  Fljorim Ejupi prijavio Vučića vlastima u Nemačkoj

  Fljorim Ejupi, kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povezao sa ubistvom Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, prijavio je srpskog predsednika pravosudnim organima u Nemačkoj, prenosi Kossev pisanje kosovskih medija na albanskom.

 • Insajderi: 185 lažnih ratnih invalida i dalje rade u PK

  Insajderi: 185 lažnih ratnih invalida i dalje rade u PK

  Oko 185 službenika Kosovske policije je pod istragom Policijskog inspektorata Kosova pod sumnjom da su se lažno prijavili kao ratni invalidi, javlja kosovski Insajderi. Među njima je i V.V., osumnjičeni za seksualno zlostavljanje maloletnice iz Glogovca.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane