Vesti
Drugi pišu

Šta se očekuje 4. avgusta. Priština i Beograd različito o ZSO

Pet godina nakon što je Briselskim sporazumom 2013. dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština i svega nekoliko dana pre roka koji je označen kao krajnji za taj posao, iz Prištine se čuje novo tumačenje dogovorenog.
Šta se očekuje 4. avgusta. Priština i Beograd različito o ZSO
Sa sastanka o ZSO u K. Mitrovici (Foto B92)

Kako tvrdi kosovski premijer Ramuš Haradinaj, 4. avgust nije kranji rok za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, već će tada biti predstavljeni prvi rezultati upravljačkog tima formiranog radi izrade statuta

"Nakon što bude predstavljen javnosti, vlada i svi ostali će dati svoje primedbe i sugestije, jer na kraju moramo biti sigurni da je sve u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, kako je i dogovoreno", rekao je premijer Kosova.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove iz aprila, kada je Priština aktivirala Upravljački tim za izradu statuta ZSO, stoji da je “Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od četiri meseca".

Nova runda razgovora Beograda i Prištine bi, kako je najavljeno, trebalo da bude održana početkom septembra, a iz Beograda se unapred moglo čuti da statut, ključan za formiranje ZSO, neće biti formiran do 4. avgusta, ali ne i kakvi će biti potezi Bograda.

"Ništa se ne dešava, rok ističe 4. avgusta. Sećate se šta sam rekao pre četiri meseca - rekao sam da neće biti ništa. Oni imaju jedan jedini cilj, a to je kako da se zauzme sever Kosova. Njih ne zanima ZSO", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje tokom obilaska radova na obilaznici oko Beograda.

Evropska unija je 5. aprila ove godine, nakon što je zvanična Priština ponovo aktivirala upravljački tim, Kosovu dala rok od četiri meseca da izradi nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Tada je iz Brisela saopšteno da je za Kosovo to "vrhunski prioritet" i da mora raditi u skladu sa "zaključenim dogovorom" o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Zajednica srpskih opština dogovorena je Briselskim sporazumom iz 2013, ali do danas nije formirana, niti je poznato kakva bi trebalo da budu njena ovlašćenja. To bi trebalo da bude rešeno statutuom – dok Beograd insistira na izvršim ovlašćenjima, Priština nastoji da ta ovlašćenja budu što manja.

Priča o formiranju ZSO intenzivirana je nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici 26. marta ove godine. Tada su predstavnici Srpske liste posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izašli iz Vlade Kosova i najavili da će, ukoliko Priština ne formira ZSO do 20. aprila, to učiniti samostalno.

Kosovski ministar infrastrukture Kosova Palj Ljekaj upozorio je da bi članovi Srpske liste mogli biti uhapšeni ako jednostrano budu osnovali ZSO. Kosovska vlada je potom saopštila da su premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači ponovo aktivirali rukovodeću grupu koja će raditi na predlogu statuta Zajednice srpskih opština.

Zbog hapšenja Đurića i brutalne akcije policije, predstavici Srpske liste su izašli iz Vlade Kosova i saopštili da uskraćuju podršku vladajućoj koaliciji, ali trenutno nije jasno kakav je njihov status u kosovskoj vlasti, jer na pitanja o ovome - ne odgovaraju.

Naime, nakon sastanka s Haradinajem 13. jula ove godine, deo poslanika ove stranke vratio se u Skupštini Kosova u deo sale gde sede poslanici vladajuće koalicije. Istovremeno, bez odgovora je ostao i status ministara Srpske liste u Vladi Kosova – oni su, naime dali ostavke, ali Skupština ih nikada nije razmatrala. Donedavno su i sopštenja potpisivali kao ministri u ostavci, ali prema tvrdnjama novinara Kosseva, ova odrednica je nedavno nestala.

Takođe, upravo zahvaljujući jednom glasu poslanika Srpske liste usvojena je demarkacija sa Crnom Gorom iako je ova stranka tvrdila da za njih “ne postoji to pitanje”.

Podsetimo, Srpska lista ima podršku vlasti u Beogradu i Srpske napredne stranke.Ostale vesti

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020
Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020