Šta se očekuje 4. avgusta. Priština i Beograd različito o ZSO

Pet godina nakon što je Briselskim sporazumom 2013. dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština i svega nekoliko dana pre roka koji je označen kao krajnji za taj posao, iz Prištine se čuje novo tumačenje dogovorenog.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa sastanka o ZSO u K. Mitrovici (Foto B92)

Kako tvrdi kosovski premijer Ramuš Haradinaj, 4. avgust nije kranji rok za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, već će tada biti predstavljeni prvi rezultati upravljačkog tima formiranog radi izrade statuta

"Nakon što bude predstavljen javnosti, vlada i svi ostali će dati svoje primedbe i sugestije, jer na kraju moramo biti sigurni da je sve u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, kako je i dogovoreno", rekao je premijer Kosova.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove iz aprila, kada je Priština aktivirala Upravljački tim za izradu statuta ZSO, stoji da je “Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od četiri meseca".

Nova runda razgovora Beograda i Prištine bi, kako je najavljeno, trebalo da bude održana početkom septembra, a iz Beograda se unapred moglo čuti da statut, ključan za formiranje ZSO, neće biti formiran do 4. avgusta, ali ne i kakvi će biti potezi Bograda.

"Ništa se ne dešava, rok ističe 4. avgusta. Sećate se šta sam rekao pre četiri meseca - rekao sam da neće biti ništa. Oni imaju jedan jedini cilj, a to je kako da se zauzme sever Kosova. Njih ne zanima ZSO", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje tokom obilaska radova na obilaznici oko Beograda.

Evropska unija je 5. aprila ove godine, nakon što je zvanična Priština ponovo aktivirala upravljački tim, Kosovu dala rok od četiri meseca da izradi nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Tada je iz Brisela saopšteno da je za Kosovo to "vrhunski prioritet" i da mora raditi u skladu sa "zaključenim dogovorom" o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Zajednica srpskih opština dogovorena je Briselskim sporazumom iz 2013, ali do danas nije formirana, niti je poznato kakva bi trebalo da budu njena ovlašćenja. To bi trebalo da bude rešeno statutuom – dok Beograd insistira na izvršim ovlašćenjima, Priština nastoji da ta ovlašćenja budu što manja.

Priča o formiranju ZSO intenzivirana je nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici 26. marta ove godine. Tada su predstavnici Srpske liste posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izašli iz Vlade Kosova i najavili da će, ukoliko Priština ne formira ZSO do 20. aprila, to učiniti samostalno.

Kosovski ministar infrastrukture Kosova Palj Ljekaj upozorio je da bi članovi Srpske liste mogli biti uhapšeni ako jednostrano budu osnovali ZSO. Kosovska vlada je potom saopštila da su premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači ponovo aktivirali rukovodeću grupu koja će raditi na predlogu statuta Zajednice srpskih opština.

Zbog hapšenja Đurića i brutalne akcije policije, predstavici Srpske liste su izašli iz Vlade Kosova i saopštili da uskraćuju podršku vladajućoj koaliciji, ali trenutno nije jasno kakav je njihov status u kosovskoj vlasti, jer na pitanja o ovome - ne odgovaraju.

Naime, nakon sastanka s Haradinajem 13. jula ove godine, deo poslanika ove stranke vratio se u Skupštini Kosova u deo sale gde sede poslanici vladajuće koalicije. Istovremeno, bez odgovora je ostao i status ministara Srpske liste u Vladi Kosova – oni su, naime dali ostavke, ali Skupština ih nikada nije razmatrala. Donedavno su i sopštenja potpisivali kao ministri u ostavci, ali prema tvrdnjama novinara Kosseva, ova odrednica je nedavno nestala.

Takođe, upravo zahvaljujući jednom glasu poslanika Srpske liste usvojena je demarkacija sa Crnom Gorom iako je ova stranka tvrdila da za njih “ne postoji to pitanje”.

Podsetimo, Srpska lista ima podršku vlasti u Beogradu i Srpske napredne stranke.

Ostale vesti

 • Šta Medvedev donosi u Beograd?

  Šta Medvedev donosi u Beograd?

  Ruski premijer Dmitrij Medvedev dolazi sutra u zvaničnu posetu Srbiji, a kako piše Dojče vele on u Beograd donosi snažnu podršku srpskom stavu po pitanju Kosova, kao odgovor na američku diplomatsku ofanzivu.

 • Dve godine od spota kojim je Oliver Ivanović žigosan kao izdajnik

  Dve godine od spota kojim je Oliver Ivanović žigosan kao izdajnik

  Danas se navršava 21 mesec od ubistva Olivera Ivanovića, a na današnji dan, pre tačno dve godine objavljen je i spot na TV Pink i TV Mostu, kojim je žigosan kao „nepošten čovek“ i „izdajnik“, podseća portal Kossev uz navode da ubistvo nije rasvetljeno, kao ni to ko je autor spota.

 • Nešto je pošlo po zlu

  Nešto je pošlo po zlu

  Peter Handke zna da je freska lepa. On čita duh i pristao bi da, svi koji ga napadaju, ćute zajedno s njim u spaljenoj Bogorodici Ljeviškoj, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane