Vesti
Drugi pišu

Šta je cilj unutrašnjeg dijaloga za Kosovo?

Unutrašnji dijalog o Kosovu najavljen za jesen neće za rezultat imati priznanje nezavisnosti, kaže za B92 predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun.
Šta je cilj unutrašnjeg dijaloga za Kosovo?
Gračanica (Foto Helikim)

Taj dijalog imaće za cilj, kako kaže, nov model za proces normalizacije odnosa.

Analitičari kažu da Srbiji treba strategija koja će biti potpuno jasna javnosti i kojom prestaje manipulacija Kosovom.

Kako dalje - više nije pitanje već aksiom, pa je valjda logično da pre razgovora sa Prištinom, Briselom, a možda i Vašingtonom i Moskvom, Beograd o Kosovu prvo porazgovara sa samim sobom.

Predsednik države za jesen najavio unutrašnji dijalog - šta bi mogao biti rezultat takvog razgovora?

"Mislim da nam treba model, naš predlog, kako da rešimo problem između Srba i Albanaca koji žive dole ali i u centralnoj Srbiji, to je dakle jedan širi okvir normalizacije odnosa ali i kako dalje s onim sto je do sada urađeno. Niti ova vlada niti bilo koja sledeća neće biti spremna da se odrekne tolikog dela teritorije", rekao je Drecun.

Analitičar Dušan Janjić ocenjuje da "ako se ide na manipulaciju, onda se može svašta".

Sagovornici B92 kažu da je unutrašnji dijalog i te kako potreban, što širi konsensus još neophodniji.

"Dogovorili su se Tači, Vučić i Dačić 2013. da će pregovarački okvir ići do tzv. pravno obavezujućeg akta, dakle kada se taj akt postigne tek onda je neophodno usaglašavanje Ustava sa situacijom na terenu, naravno nije dobro za Ustav da je mrtav, ali s druge strane nema potrebe sada da se menja", rekao je Janjić.

Inače, poziv za unutrašnji dijalog o Kosovu dobiće, prema najavama, i nevladin sektor i brojne druge institucije. U SANU kažu da će im biti čast ako budu pozvani da govore o tome.

"Članovi Akademije su slobodnomisleći ljudi, pa se od SANU ne može tražiti da putem preglasavanja zauzme jedinstven stav. Međutim, upoznavanjem sa stavovima članova SANU mogu se sagledati okviri za rešavanje određenih problema, što može biti od koristi svima koji donose odluke o državnim i društvenim pitanjima", naveo je generalni sekretar SANU Marko Anđelković.

"Novosti" pišu da je SPC spremna da rado pomogne državi, uz stav - uložiti maksimalan napor da KIM ostane u sastavu Srbije. Po pitanju učestvovanja u unutrašnjem dijalogu o Kosovu samo su se pojedine političke stranke do sada tačno odredile, ali su suprotstavljeni stavovi u parlamentu u vezi sa statusom južne pokrajine i te kako poznati.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021